2018. július 22., vasárnap

Susan Mallery – Csak a csillagok


Szeder-sziget 3


Tényleg azt az életet élem, ami jó nekem? 
Nina mindig is erős szikla volt a hullámverésben, akire mások biztosan számíthattak. Egyedülálló nőként a Szeder-szigeten dolgozik, míg az anyja és a húga szabadon követték az álmaikat. Most már maga sem tudja, hogy annak idején helyesen döntött-e, amikor a családja kedvéért lemondott a továbbtanulásról és élete első szerelméről. Ideje, hogy végre a saját boldogságára is gondoljon. De előbb el kell döntenie, valójában mit is akar. Maradjon, vagy máshol keresse a boldogságot? És a férfiak? A szerelem valóban gyógyít, vagy inkább azt jelenti, hogy örökre le kell mondani a vágyainkról?


HarperCollins, 2018
Eredeti cím: Evening Stars, 2014



Susan Mallery írásaival sok évvel ezelőtt találkoztam előszőr, amikor az akkor még Harlequin nevet viselő kiadó gondozásában megjelent Buchanan sorozatot olvastam, és meglehetősen szórakoztatónak találtam. Ezért azóta mindent elolvastam, amit a kiadó magyar nyelven a szerzőtől megjelentetett, de sajnos elmúlt az újdonság varázsa. Lassan arra a következtetésre jutok, hogy ezt a szerzőt is mellőznöm kell a jövőben.
Csak a csillagok a Szeder-sziget trilógia záró része, és annak ellenére, hogy egy sorozathoz tartozik, önálló kötetként is olvasható, mert azon kívül, hogy cselekménye a Szeder-szigethez kötődik, kevés kapcsolat fedezhető fel a sorozat előző részeivel.
Az előző részben már megismertük a történetünk hősnőjét, amikor epizodikus szerepben munkára jelentkezik az aktuális hősnőhőz, a gyermekorvos Andihez. Mert ugye Nina Wenthworth képzett nővér, aki anno feladta karrier-álmait zűrös családja miatt. Anyja sosem nőtt fel igazándiból, tehát neki kellett a háztartás, a régiségbolt és húga gondját viselnie… és az sem könnyített dolgán, hogy anyja végülis stabil kapcsolatot alakított ki egy másik nővel.
Nina lassan harminc éves és úgy érzi megfeneklett a szigeten, ahol nem igazán történik semmi izgalmas… egészen addig, amíg haza nem jön az orvos Dylan, volt szerelme, és meg nem jelenik a helyszínen a fiatal katonai pilóta Kyle, aki egy gyerekkori ábrándot követne ráhajt Ninára, s hogy még érdekesebb legyen, Averil, Nina húga is szünetet rendel el házasságában és bizonytalan időre hazaköltözik önmagát megtalálni. Ha még mindig nem lenne elég, akkor tiszta véletlenül egy sokmilliós festmény is kallódik a sok lom között.
Hogy kedveltem-e a történetet? Határozottan nem. Túlzsúfolt úgy a történésekben, mint érzelmi vonalában. Nem igazán értettem, hogy miért borul ki egy felnőtt férfi, ha megtudja, hogy nős munkatársa viszonyt folytat a titkárnővel? Mert Kevin, Averil férje szabályosan összeomlik, mintha ilyesmi még soha nem fordult volna elő.
Nem segített az sem, hogy a hősnő nem tudta mit akar és egyszerre két férfival is randizott, mert ugye az egyik a volt barátja, aki évekkel korábban faképnél hagyta és a régi álmokat képviseli, amikor mindketten orvosi karrierről álmodtak, de csak egyiküknek jött össze. A másik pedig a fiatal és lehengerlő pilóta, akivel lángra gyújtják az ágyneműt. Ami azt illeti, ez is egy meglehetősen nyálas húzás volt: a négy évvel fiatalabb Kyle 12 évesen rajongott Nináért, mikor az a húga babysittere volt, most pedig felnőttként ki akarja  élni kiskamaszos fantáziáit.
Határozottan antipatikus volt Bonnie is, Nina anyja, aki nem csak elfelejtett felnőni és felelősséget vállalni bár a saját életéért, hanem viselkedése arra látszott utalni, hogy az elméje sem teljesen ép, mert egyszerűen képtelen a racionalizálásra. Teljesen felesleges volt a politikai korrektség kedvéért leszbikust csinálni belőle, kellőképpen zavaros személyiség volt a nemi preferenciái kihangsúlyozása nélkül is.
Kedvenc karakterem Penny, az országúti pihenőből megmentett keverék eb volt, akinek jelenléte a történetben szintén nem véletlen műve, hiszen  a gazdátlan állatokra hivatott felhívni a figyelmet és megmozgatni az olvasók szociális érzékenységét.
Sok-sok kliséből összerakott történet, ami lassan, de biztosan teljesen elrugaszkodott  a valóságtól és átalakult egy modern tündérmesévé, amikoris mindenki megtalálja a számítását és boldog lesz. És a rosszak azért nem nyerik el méltó bűntetésüket, mert a történet csak és kizárólag pozitív hősökre épül, és mindenkivel csak és kizárólag jó dolgok történnek, amik gyökeresen megváltoztatják és pozitív irányt adnak majd mindenki életének.
Minden agyonzsúfoltsága és fölösleges csavarjai ellenére ez unalmas volt, elúlzottan  habos-babos, és minden drámázás ellenére messzire üvöltött a történetből az optimizmus valamint a kiszámíthatóság… de hát ízlések és pofonok...



A Szeder-sziget sorozat előző részei:


Barefoot Season

2. A Három Nővér, 2018
Three Sisters