2018. július 29., vasárnap

Nyári ajánló

  

Nyár van, vakációzások ideje, s mindenki lehetőségei szerint nyaralni utazik (vagy nem), de azok, akik szenvedélyesen szeretnek olvasni soha nem hagyják otthon az aktuális olvasmányt.
Bár akadnak elégedetlenek, akiknek mindig az a könyv kellene, ami nem jelent meg (vagy nem is fog), azért nem panaszkodhattunk, mert az év első felében igazán el voltunk kényeztetve jobbnál jobb olvasmányokkal. Természetesen voltak kevésbé tetszetősek is, de ez – ahogy mondani szoktam – ízlés dolga, mert nem vagyunk egyformák, és így van ez jól.
Ez egy szubjektív ajánló, azok számára akik még nem döntötték el mi legyen a következő olvasmányuk, hátha találnak olyant, amit még nem olvastak. A könyv címrére rákattintva elolvasható a hozzá tartozó bejegyzés, hátha annak alapán valakinek megtetszik valamelyik történet. Ismétlem, teljesen szubjektív az ajánló, hiszen ezek az én kedvenceim az idei olvasmányaim közül... s az is elképzelhető, hogy a bőség zavara miatt kifelejtettem egyet-kettőt, vagy akár többet is.
Kezdjük keményen, a rázós kategóriával, két kedvencem is van. Az egyik E. K. Blair Echo című könyve, mely a Fekete Lótusz sorozat második része. Mivel szorosan kapcsolódik az első részhez, ajánlatos azzal kezdeni, s aki nem szereti a befejezetlen történeteket, az bele se fogjon, mert a sorozat harmadik részére már hónapok óta várunk és ilyen iramban az is kétséges, hogy valaha is megjelenik... nem írom le a kiadó nevét, könnyű kitalálni. A másik kedvencem T. M. Frazier King című könyve, az azonos nevű sorozat első része. Meg nem erősített hírek szerint az idén a második részt is olvashatjuk, ami nem is lenne rossz.
Jöjjön egy szikrával könnyebb műfaj, nem is tudom minek lehetne nevezni... romantikus kriminek? Mert azért van benne bőven mindkettőből. Itt több kedvencem is van, s kezdeném J. R. Ward Bourbon Kings sorozatának második részével, mely Az angyalok jussa címmel került a boltokba. Sajnos ez sem olvasható önállóan, kellenek az előzmények és ennek is várni kell a folytatására, ami egyelőre csak angol nyelven elérhető, és magyar nyelven ne is álmodjunk róla az idén. És hát Tasmina Perry könyvei... Bevallottan elfogult vagyok a szerző műveivel szemben, bár vannak kevésbé tetszetős írásai is. Az idén három könyvét olvastam el, kettő kedvenc lett: a Viszlát mennyország! (bár ez nem egy mostanában megjelent könyv) és a Ház medencével.
Romantikus műfajban is több kedvencet találtam. Ott van például Sarah Addison Allen A varázslat tava című könyve, ami szintén nem friss megjelenés, de aki szereti a csipetnyi misztériummal megszórt romantikát, annak nyugodt lélekkel ajánlom, s nemcsak ezt, hanem a szerző valamennyi magyar nyelven megjelent művét. Ugyancsak kedvenc lett Cecelia Ahern Lantmadár, Kate Eberlen Miss You, Veronica Henry Álmaink otthona és AlessandraTorre Hollywoodi mocsok című könyve. Ez utóbbi semmiben nem hasonlít a szerzőtől korábban megjelent Sötét hazugságokhoz. Mellesleg az is egy jó könyv, sőt!
Bár nem igazán mondható romantikusnak, inkább női sorsról szólő történetnek, de a kedvenceim közé sorolható Diana Cooper Ágykutyáknak kiadó című írása. Régi történet ez is, de az idén került a kezembe és nagyon szórakoztató. Nem mindig kell a legfrissebb megjelenések után kapkodni, vannak a régebbiek között is jók.
Klasszikus romantikus, vagy történelmi romantikus – kinek hogy tetszik – műfajban is több újraolvasós kedvencet avattam. Bár Monica McCarty A Felföld rettegett fiai sorozatának hatodik része, Az újonc tavaly jelent meg, csak az év elején volt időm elolvasni. A sorozat részei önállóan történetként is megállják a helyüket, tehát nem föltétlenül kell ismerni az előzményeket, de kár lenne kihagyni, mert valamennyi rész remek szórakozást nyújt azok számára, akik kedvelik a marcona skót harcosokat, s a róluk szóló történeteket... bár bevallom, hogy a második részen csupán a harmadik nekifutásra sikerült túljutnom. A nyáron pedig egy újabb könyvvel bővül a sorozat.
Ugyancsak ehhez a kategóriához tartozik Elizabeth Hoyt Maiden Lane sorozatának soron következő nyolcadik része, a Szívembe zárva, és Lisa Kleypas Ravnel kvartettjének első része, az Érzéketlen aranyifjú. Mindkettőt imádtam, nem tudnám megmondani melyiket jobban.
Aki a zenészekről szóló new adult történeteket kedveli, annak figyelmébe ajánlom Kristen Callihan Idol című könyvét, mely a VIP sorozat indító kötete. Nekem sokkal jobban tetszett, mint a korábban megjelent és szintén zenészekről szóló Stage Dive sorozat.
Magyar szerzőtől viszonylag ritkán olvasok, több okból is, és ez most nem az a pillanat, amikor a miértekről beszélni fogok. Tehát abból a kevésből, amit magyar szerzőtől olvastam Lilith M. Abbey, Mike Menders Krisztin című romantikus-erotikus történetét ajánlanám olvasásra, mert kalandos, szövevényes és kellően erotikus ahhoz, hogy a műfaj rajongói megkedveljék
S hogy a fantasy se maradjon ki, akkor beszéljünk egy kicsit a Fekete Tőr Testvériségről, mert ugye néhány nap múlva kerül boltokba az új rész, A Vadálat címmel. Én nem vagyok rajongója a műfajnak, viszont ezt a sorozatot elolvastam. Szégyen vagy sem, csak az idén tettem meg. És nagyon várom a következő részt.
Nos ez lenne az a néhány könyv, ami az idén olvasottak közül a kedvencem lett, hátha másnak is bejönnek majd... de ízlések és pofonok...