2018. július 13., péntek

Lisa Kleypas – Érzéketlen aranyifjú

Ravenel család 1


A sors fintora… 
Devon Ravenel, London legelbűvölőbb élvhajhász aranyifja grófi címet és birtokot örököl. Újonnan szerzett, magas társaságbeli rangja azonban nem kívánt felelősségekkel jár… és jó néhány meglepetéssel is szolgál. A birtokot jelentős adósság terheli, s a néhai gróf három ártatlan húga még mindig ott él a házban… ahogy Kathleen, Lady Trenear is. A szép fiatal özvegy éles esze és elszántsága Devonéval vetekszik.
A két vasakarat összecsap… 
Kathleen pontosan tudja, hogy nem szabad megbíznia egy olyan gátlástalan gazemberben, mint amilyen Devon. Lehetetlen lenne azonban tagadnia a heves vonzalmat kettejük között – Devon pedig, miután először a karjába zárta, megesküszik arra, hogy bármit megtesz, csak övé legyen a nő. Amikor Kathleen azon kapja magát, hogy egyre inkább enged Devon tapasztalt, vágykeltő csábításának, már csak egyetlen kérdés marad: 
Képes lesz-e megtagadni a szívét az általa ismert legveszedelmesebb férfitól?


Gabo, 2018
Erdeti cím: Cold-Hearted Rake, 2015



Új Lisa Kleypas sorozatba kezd a Gabo Kiadó és én személy szerint örülök neki, bár nem mondanám, hogy a szező előzőleg megjelent Wallflowers sorozata osztatlan sikert aratott nálam. Kéretik nem félreírteni: nem volt rossz, sőt! De olvastam jobbat is a műfajban.
Amikor felröppent a hír, hogy a kiadó a nyárra tervezi a Ravenel család sorozatot, kicsit utánanéztem itt-ott, és bevallom, a fülszöveg egy kicsit sem lelkesített. Gondoltam lesz majd egy sablonos történet, mikor az élvajhász örökös – a címben is szereplő érzéketlen aranyifjú – beleszeret a szép özvegybe, megjavul és boldogan élnek míg meg nem halnak. Természetesen miután vagy háromszáz oldalon marják egymást és titokban epekednek egymásért, mindez körítve jó kis késő 19. századi környezettel és az angol arisztokráciára jellemző tömény sznobériával. Ami azt illeti marták is egymást és epekedésben sem volt hiány, viszont nagyon kellemes meglepetésben volt részem, mikor kiderült, hogy ez a történet nagyon pörgős, szórakoztató és sokkal több van benne, mint amire eredetileg vártam. Nos, a poént már lelőttem: kedveltem a történetet, minden apró hibája ellenére – ezekre egyébként nem is érdemes időt pazarolni.
A történet hőse, Devon Ravenel, váratlanul grófi címet örököl, mert unokatestvére, Trenear gróf házassága harmadik napján erősen alkoholos állapotban leesett a lóról és nyakát szegte. Az új grófot annyira nem érdekli az örökség, amit egyszerűen koloncnak tekint, hogy hónapokig új birtoka felé sem megy. Egyetlen terve van a birtokkal: amit lehet – akár az egészet – pénzzé tenni, az özvegyet és unokahúgait szélnek ereszteni, hogy szabaduljon a nyűgtől. Viszont mikor hozzá hasonlóan élvhajhász öccsével Hampshirebe utazik meglepetésben van része.
Először is Eversby Priory, a régi apátság romjaira épült grófi rezidencia meglehetősen lepusztult és adósságban úszik. A házban ott él az elhunyt gróf három húga: a csendes Helen és az életvidám ikrek, Pandora és Cassandra – egyébként ők voltak a kedvenceim. És természetesen ott van az özvegy Kathleen is, aki a várakozásokkal ellentétben nem egy síró-rívó, elesett és tehetetlen fiatal nő, hanem igenis kézben tartja a birtok dolgait. És nem igazán pontozza az ötletet, hogy a birtokot pénzzé tegyék. Neki van egy szerény özvegyi járadéka, de nem annyi, hogy volt férje nincstelen húgait is támogathassa, amennyiben el kell hagyniuk otthonukat.
Eversby Priory különös hely a maga bérlőivel, háztartásával. Egy olyan hely, ahol fiatal lányok életkedve próbál utat találni magának a hosszú gyász alól, ahol a kutyák is előkelő nevet viselnek (Napoleon és Josephine), és ahol természetes, hogy háziállatként egy magát kutyának képzelő, Hamlet nevű malac rohangáljon. És nem nehéz a helybe és lakóiba beleszeretni. Ez történik Devon Ravenellel is, mi több, állandó alkoholmámorban úszó öccse is érdeklődni kezd a gazdaság ügyei iránt, tehát egyből két élvhajhász is jó útra tér.
Azon kívül, hogy megismerjük a Ravenel család apraját-nagyját, felvezetődik a sorozat következő története is, ugyanis az új gróf férjhezadná kuzinjait, s kezdené mindjárt a csendes és visszahúzodó Helennel, akinek az orchideák gondozása a szenvedélye. S a leendő férjet is kinézi neki a dúsgazdag, de alsó osztályból származó Winterbourne személyében, aki egy hatalmas üzletház tulajdonosa – ma ezt símán mall-nak neveznénk. Winterbourne személye engem erősen Octave Muret-ra emlékeztetett, Èmile Zola Hölgyek öröme című könyve főszereplőjére.
Nem tudnám megmondani, hogy ez a történet tényleg ennyire jó volt, vagy csak jókor talált meg, de nekem ez nagyon tetszett és türelmetlenül várom a folytatásokat. Ha a hír igaz, a következő rész magyar nyelvű megjelenésére már nem is kell olyan sokat várni.
Pörgős-izgalmas volt, szórakoztatott, megnevettetett, egy szuszra el is olvastam, de természetesen ízlések és pofonok...



A sorozat angol nyelvű részei:

2. Marrying Winterbourne

3. Devil in Spring

4. Hello Stranger

5. Devil's Daughter - megjelenése 2019-re várható