2018. július 6., péntek

Stella Newman – Hét lépés a boldogsághoz


A ​harmincas éveiben járó Leonora Dublonsky egy applikációfejlesztő és -tesztelő cégnél dolgozik. Rengeteget utazik, olybá tűnik, minden a legnagyobb rendben van vele, de valójában sem a magánéletével, sem a munkájával nem elégedett. Amikor a legjobb barátnőjének, Julietnek az álomházassága egyik pillanatról a másikra véget ér, és az élete összeomlik, Lenny rájön: ezúttal minden eszközt be kell vetnie, hogy együtt kimászhassanak a gödörből. Kapóra jön neki az éppen tesztelendő, a BoldogságGuru névre hallgató alkalmazás, amely azt ígéri, hogy a felhasználók hét egyszerű lépésben közelebb kerülhetnek a boldogsághoz. A két barátnő meglehetősen kételkedik a sikerben, de úgy döntenek, próbára teszik a programot – végül is mit veszíthetnének? Kisvártatva maguk is igencsak meglepődnek az eredményen. Ahogy Juliet mindjobban magára talál, úgy válik még bonyolultabbá Lenny élete. Vajon létezik recept a boldogságra? És az valóban csak hétlépésnyire lenne tőlük?
Stella Newman regénye a boldogság, a barátság és a szerelem örök érvényű kérdéseit taglalja sziporkázó, szórakoztató stílusban, a két barátnő elgondolkodtató és megható fordulatokkal tarkított sorsán keresztül. Marian Keyes, Sophie Kinsella és Jill Mansell rajongóinak igazi csemege lehet.


General Press, 2018
Eredeti cím: Seven Steps to Happiness, 2016


"Az élet nehéz. 
Később még nehezebb lesz. 
De amíg erre számítasz, addig nincs baj."

Stella Newman neve teljesen ismeretlen volt a számomra, annak ellenére, hogy a szerzőnek több könyve is megjelent már. Angol nyelven, természetesen, mert magyarul ez lenne az első.
Hosszú ideig szemeztem a könyvvel, míg rászántam magam az olvasásra, és bevallom, az sokat nyomot a latba, hogy a fülszüveg Marian Keyes, Sophie Kinsella és Jill Mansell rajongóinak ajánlotta, mert meglehetősen kedvelem az említett szerzők könnyed, a való életből merített történeteit. Tehát nagy elvárásokkal indultam neki… és csalódtam. Ezt még egy napon sem szabad említeni Jill Mansell, Sophie Kinsella vagy Marian Keyes írásaival, bár azok között is vannak jobbak és kevésbé tetszetősek.
A történet két barátnő mindennapjait követi Leonoráét és Julietét (a későbbiekben Lenny és Jules) az újrakezdés, a szerelem és a boldogságkeresés útján. Ennek elméletileg szórakoztatónak kellett volna lennie, de engem semmilyen formában nem szórakoztatott és viccesnek sem találtam – bár ami azt illeti, tényleg sikerült elérnie, hogy néhány dolgon elgondolkozzam. Nagy valószínűség szerint nem azokon a dolgokon, amiket a szerző közvetíteni próbált.
Lenny egy alkalmazásfejlesztő és -forgalmazó cég alkalmazottja, és ha csak fele igaz azoknak a marhaságoknak, amiket felnőtt emberek azért találnak ki, hogy állítólag megkönnyítség életünket, akkor nagyon szomorú jövő elé nézünk. Ha már cipőt is alkalmazáson keresztül fogunk vásárolni, az azt jelentheti, hogy lassan, de biztosan közeledik a világvége – bocs, a cipő személyes fájdalmam, de ez csak egy volt a történet során felmerűlő bizarrabbnál-bizarrabb alkalmazás-ötletek közül. S akkor még nem említettem a történet alapötleteként szolgáló BoldogságGuru nevű alkalmazást, ami hét lépésben – minden lépés egy feladatot jelent, amit teljesíteni kell – biztosítja majd a feltétel nélküli boldogságot. S akkor hol marad a személyes interakció? A szocializálás? Az emberi kapcsolatok? Nem mondom, hogy ezek az alkalmazások – legalábbis néhányuk – nem hasznosak, vagy nem könnyítik meg a mindennapokat, de mindennek van egy határa.
Lenny tesztelésre kapja meg a BoldogságGuru alkalmazást, amit rögtön tovább is ad Julesnak. Jules becsülettel végighalad a hét lépésen, s láss csodát! Neki beválik, viszont Lenny nem kapja meg a vágyott elismerést és újra kell kezdenie máshol, másképp, vagy beletörődik abba, amit jelenlegi munkahelye kínál. Ez azért tükrözi a két hősnő személyiségbeli különbségeit is: Juliet bevállalósabb, nyitottabb és alapból könnyebben veszi az akadályokat, míg Lenny született negativista.
Ez egy újrakezdésről szóló történet, harmincas nőkről, és arról, hogy kinek hogy sikerül továbblépni és más irányt adni az életének. Semmi újat nem mondott ezzel, mert mindig van továbblépés, újrakezdés, egy következő nap. Az első része meglehetősen vontatott és semmitmondó volt, míg képbe kerültem, hogy tulajdonképpen mi is történik és főleg miért. A vége fele kicsit felpörgött, de ez édeskevés volt ahhoz, hogy pozitív élménnyel maradjak és szórakoztasson.
Nálam ez egyszerolvasós-felejtős, de természetesen ízlések és pofonok…