2020. szeptember 30., szerda

Sabrina Jeffries – A szerelmes vikomt




   A herceg emberei 4 



   „A herceg emberei híresen jók voltak az eltűnt személyek felkutatásában, és a szokásosnál több okuk volt Nancy megtalálására.” 



   Amikor Dominick Mantont kiforgatják az örökségéből, úgy érzi, nem tud megfelelő jövőt biztosítani a menyasszonyának, Jane-nek, ezért fel akarja bontani a jegyességüket. Egy undok csellel ráveszi a lányt, hogy szakítsa meg a kapcsolatukat. Jane elhatározza, hogy soha többé nem áll szóba vele. 
   Tizenkét év elteltével a családi vagyon és a vikomti cím mégis Domra száll, mivel a bátyja özvegye, Nancy – aki egyben Jane unokatestvére és bizalmasa – nem szült fiúörököst. Amikor Nancy gyanús körülmények között eltűnik, Jane az egykori vőlegényét kéri meg, hogy kutassa fel az asszonyt. A férfi vonakodva ugyan, de eleget tesz a kérésnek. Dom tisztában van vele, hogy a múltban elkövetett bűne megbocsáthatatlan, mégis reménykedik a lehetetlenben. De vajon lesz-e alkalom a közös nyomozás alatt arra, hogy végre tisztázzák a régi félreértéseket, és újraélesszék a kihunyt szenvedélyt? 


   General Press, 2020 
   Eredeti cím: If the Viscount Falls, 2015 




   Negyedik, befejező részéhez érkezett Sabrina Jeffries A herceg emberei című sorozata, tehát búcsút mondhatunk a Manton Nyomozóirodának és a bonyolult családi kapcsolatoknak, amik erre a sorozatra jellemzőek voltak. Nem kell pánikba esni, hogy a sorozat előző része egy évvel korábban jelent meg, s ki emlékszik már arra, hogy ki kicsoda ebben a történetben, és milyen kapcsolatban áll a másikkal, mert a könyv egy emlékeztetőnek szolgáló családfával kezdődik, ami bemutatja Rathmoor vikomt családját, egyenes ági leszármazottjaival és bal kézről született gyermekeivel együtt, mert ez a sorozat az ő történetük. S hogy jön ide a sorozat címadó hercege? Természetesen beházasodik a családba, miután ő maga is a Manton nyomozóiroda megbízója volt. A sorozathoz még két kiegészítő novella is tartozik: 0.5 ’Twas the Night after Christmas – magyar nyelven Karácsonyi csoda címmel jelent meg 2016-ban (és fogalmam sincs mi köze van ehhez a sorozathoz) és 2.5 Dorinda and the Doctor, amivel nem hinném, hogy valaha is találkozhatunk magyar nyelven, ami nem baj, amíg a Kiadó újabb Sabrina Jeffries könyvekkel kényeztet el minket, mert van honnan. 
   Aki ismeri a sorozatot és figyelemmel kísérte a történéseket, azt nem éri meglepetésként, hogy ez az utolsó rész Dominic Mantonról szól, hiszen ő az egyetlen Rathmoor vikomt gyermekei közül, akinek a történetét még nem olvastuk. S túl sok újdonságot sem hoz azok számára, akik ismerik a sorozat előző részeit, mert mindaz, amit nem tudtunk Dominic és volt menyasszonya szakításáról, azt mindjárt az előszóban le is lövi a szerző, utána pedig csak annak lehet drukkolni, hogy tizenkét évvel később összejönnek-e vagy sem? S ez az előszó teszi lehetővé azt, hogy a történet önállóan is olvasható legyen, nem kell ismerni az előzményeket, ahhoz, hogy mindenki számára érthető legyen az, ami történik. 
   Dominic Manton, Ruthmoor vikomt második fia kiesik a szerencse kegyeltjei közül, mikor apja halála után bátyja, a friss vikomt kitagadja. Csupáncsak azért, mert Dominic igazságérzete nem hagyta, hogy bátyja pártját fogja, amikor az kisemmizte apja balkézről született gyermekeit. Dominic szó szerint nincstelen lesz, és szakítani kényszerül menyasszonyával, hogy a társasági kirekesztéstől és az ezzel járó megaláztatástól megkímélje. 
   Tizenkét évvel később pedig Dominic Ruthmoor vikomtja, bátyja özvegye pedig ki más, mint volt menyasszonyának unokatestvére, aki nem sokkal férje halála után szőrén-szálán eltűnik. Jane – a volt menyasszony és dúsgazdag örökösnő, aki sok év várakozás után most épp egy másik férfival jár jegyben – úgy gondolja, hogy unokatestvérét elrabolták, s Dominic segítségét kéri. 
   Nos, körülbelül ennyiről lenne szó: Dominic és Jane nyomozni kezd, hogy az özvegy nyomára bukkanjanak, s az is felmerül, hogy Dominic nem is lehet olyan biztos vikomti rangjában, mert az özvegy lehet, hogy gyermeket vár, s amennyiben fiút szül, a cím már nem hősünket illeti meg. Még akkor sem, ha az a gyermek esetleg nem is a megboldogult vikomttól származna, de a halálától számított decens időn belül születik meg. 
   Sajnos tényleg csak ennyi történik, a többi pedig Dominic és Jane közeledéséről-távolodásáról szól, belső monológjaikról, s bármennyire szerethetőek mindketten, nekem ez egy kicsit kevés volt, különösen, hogy nem kell nagy képzelőerővel rendelkezni ahhoz, hogy az ember lánya kitalálja hogyan is fog végződni ez a történet. S ami azt illeti Dominic történetétől többet is vártam, hiszen ő volt a nyomozóiroda mozgatórugója, az a fajta pozitív hős, akinek tartása van, aki a nulláról kezdve egy teljesen új életet épített fel magának. S nem is azzal volt baj, hogy a volt menyasszonyával melegítette fel a kapcsolatot, hiszen soha nem szüntek meg egymást szereteni, hanem a körítés. Mert azok a belső vívódások, melyek mindkét részről bőven elöntötték a cselekményt, nekem bizony néhol már unalmasak voltak és vontatottá tették a történetet. Szép dolog, ha egy szereplőnek érzelmei vannak, de ennyi??? 
   Ha volt előszó, akkor miért ne lenne utószava is a történetnek, ami igazándiból olyan volt, mintha az egész sorozatot lezárta volna egy nagy, egyetemes happy end-del. Nem vagyok meggyőződve, hogy ez kellett oda. Még azt sem mondhatom, hogy azért volt, hogy a korábbi részek hősei is megjelenjenek, mert ők epizodikusan megfordulnak minden történetben, tehát ebben is. 
   Jó volt, szép volt, de nem lett kedvencem. Ez viszont senkit ne tartson vissza attól, hogy két kézzel kapjon a könyv után, mert nem vagyunk egyformák. 



A szerző nevéhez kapcsolódó bejegyzések:










   Mostani blogturnénk valamennyi állomásán Sabrina Jeffries A herceg emberei sorozata hősnőinek neveit találjátok. A feladat kitalálni, mely hölgy, mely főhős karjai között leli meg a boldogságot, és a rafflecopter megfelelő sorába megírni nekünk az úriemberek teljes neveit. 
   Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz. 


Jane



09.30. – Betonka szerint a világ... 
10.02. – Dreamworld 
10.04. – Könyvvilág