2020. június 30., kedd

Paige Toon – Öt év múlva




Újabb, az emberi kapcsolatok bonyolultságáról szóló történettel jelentkezik Paige Toon, mellyel magyar nyelven a General Press Kiadó jóvoltából ismerkedhetünk meg.
Kövesd blogturnénkat, hogy megtudd mi mit gondolunk erről a szokatlan szerelmi történetről, s ha a szerencse is melléd áll, egy könyvvel is gazdagabb lehetsz.





Amíg öt év el nem választ…
Nell és Van gyerekként ismerkednek meg, miután a szüleik egymásba szerettek, de egy tragédia következtében hamarosan el kell válniuk. Öt évvel később az egykori játszótársak ismét találkoznak,és érzékeny kamaszként immár egészen más érzésekkel közelítenek a másikhoz. Ám hiába a mindent elsöprő első szerelem, ezúttal sem maradhatnak együtt.
A következő két évtizedben a sors ötévenként újra és újra összehozza őket. Vajon lesz nyugvópont az életükben, amikor megtalálják a boldogságot? És egészen biztos, hogy egymás mellett kell keresniük?
Paige Toon könyve egy földrészeken átívelő kapcsolat története a boldogságkeresésről és az újratervezésről. Felemelő írás a szeretet mélységéről, az elfogadásról és a türelemről.



General Press, 2020
Eredeti cím: Five Years From Now On, 2018




Negyedik könyvem a szerzőtől, ugyanis pontosan ennyi jelent meg tőle magyar nyelven. Nevével évekkel korábban találkoztam előszőr, amikor az I.P.C. Kiadó gondozásában megjelent Daisy nyomában című könyvét tologattam hátrább a polcon (mert sokkal később olvastam el), s aztán neve hosszú időre eltűnt a magyar könyvpiacról, míg két évvel ezelőtt a General Press Kiadó gondozásába nem vette írásait, és 2018-ban két könyvét is megjelentették magyar nyelven (Egy darab a szívemből, Akit mind szerettünk). Ezeket követi a 2020-ban a magyar olvasók számára is elérhetővé vált Öt év múlva.
Toonról tudni kell, hogy nem ír sorozatokat, könyvei önálló történetek, tehát aki az esetleges függővég miatt kerülné, az nyugodtan belefoghat, nem kell a folytatásokra várni, amik vagy megjelennek, vagy nem – bár a kiadóról nem igazán mondható el, hogy félbehagyna sorozatokat. S a szerzőről még azt is tudni kell, hogy bár történeteit a chick lithez sorolják, a könnyed szórakoztatáson túl minden írásának van mondanivalója. Valami, ami az olvasás után is megmarad, elgondolkoztat, érzelmeket vált ki.
Miért Öt év múlva? ’...mert az ihlet abból eredt, amit az édesapám mondott egyszer nekem kamaszkoromban, amikor kivételesen nehéz időket éltem meg az iskolában: „Öt év múlva majd visszagondolsz, és akkor megérted, miért történt mindez…” vallja maga a szerző a könyv előszavában, s ez azt juttatta eszembe, amikor anno az öregek kicsit másként fogalmazva, de ugyanazt az üzenetet próbálták közvetíteni: majd meglátod, mikor neked is gyereked lesz. Röviden: megláttam.
Ez az öt év időintervallum fontos szerepet játszik a történet felépítésében, mert bár azzal kezdődik, hogy a már negyven éves Nell mesél szörfbalesetben lábtörést szenvedett kamasz fiának a múltról, ez időben öt évet ugrik a múlt epizódjai között, így ismertetve mindazt, ami Nell és Vian (a későbbiekben Van) között történt megismerkedésük pillanatától egészen a történet jelenéig. Az pedig hosszú idő, hiszen Nell mindössze öt éves, amikor először találkozik a fiúval apja cornwalli házában.
Nell elvált szülők gyermeke, nagyravágyó anyja nem is sok vizet zavar a történetben, s mikor egy újabb kapcsolat miatt külföldre költözik, Nell végre ott van, ahol lenni szeretne: apja házában, amit az egy gyermekét egyedül nevelő festőnővel oszt meg. Nell és Vian testvérekként nőnek fel, ragaszkodnak egymáshoz, s mivel Vian örökölte anyja tehetségét és érzékenységét, kitűnően tudja illusztrálni azokat a történeteket Maszatról és Pacáról, a két tündéről, melyeket Nell talál ki. Az idilli életforma akkor borul fel, amikor Vian anyja életét veszti és a fiúnak apjához kell költöznie a messzi Ausztráliába.
Ez után, mintha egy előre meghatározott szabályt követnének, Nell és Vian öt évente tűnik fel egymás életében, felkavarva azt, mert a testvéri szeretetet az idő múlásával a rajongás váltja fel, majd szerelem, csakhogy az időzítés sohasem jó. Mindkettejüknek megvan a maga élete a másikon kívül is, és akkor még a távolságról nem is beszéltünk. Ennek ellenére a kitartásuk és ragaszkodásuk csodálatra méltó, bár szerény véleményem szerint ez már inkább rögeszme, mint szerelem.
Lehet, hogy egyeseknek zavaróak lehetnek ezek az öt éves ugrások, nekem nem volt különösebb gondom velük, mert így könnyebben érzékelhető volt, hogyan változik Nell és Vian mindannak a hatására, ami velük megtörtént – akár közös élmény hatására, akár külön-külön. Nekem ez a struktúra bejött, érdekes volt, és rendszert hozott a történet felépítésébe.
Hogy lesz-e Nell és Vian történetének boldog végkifejlete? Természetesen lesz, bár nem szokványos módon, és be kell vallanom, nekem nagyon tetszett ez a megoldás, mert valamiért Vian – vagy Van, ahogyan az ausztráliai tartózkodása óta szólíttatta magát – nem igazán volt a szívem csücske. Volt benne egy adag önzés, egy fajta agresszívitás, amellyel saját bizonytalanságát próbálta takarni.
Nagyszerű történet volt, igazi érzelmi hullámvasút, helyzeti humorral tarkítva. Nincs meg benne az a fajta erotikus töltés, amely mostanság minden második könyvre jellemző, de nem is kell. Nell és Vian történetével egyszerre egy egész közösség életével ismerkedhettem meg, s ez a közösség az olvasó szemei előtt nő fel.
Bár nem volt tökéletes, nagyon kedveltem a történetet. Azért, mert Toon gyönyörűen fogalmaz, mellőzi a hatásvadász megoldásokat és a kliséket. Nem egy szokványos történet az élet apró és nagy dolgairól, újrakezdésről, szerelemről, barátságokról, bűntudatról. Nekem mindenképpen újraolvasós, de ízlések és pofonok...



A szerző nevéhez kapcsolódó bejegyzések:









A történet több szereplője is a vizisportok szerelmese, egészen pontosan a hullámlovaglásért rajonganak, ezért tunénk játéka is ehhez kapcsolódik. Minden állomáson egy-egy szörfparadicsom nevét rejtettük el, a ti feladatotok pedig az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok, hogy melyik országban találhatóak.
Figyelem! A beírt válaszokon már nem tudunk módosítani. A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.










06.30 - Betonka szerint a világ…