2024. április 24., szerda

Kat Ailes – Gondterhes nyomozók



   Egy könnyed, de izgalmas krimivel mutatkozik be a magyar olvasóknak Kat Ailes a General Press Kiadó jóvoltából.
   Tiéd lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv, ha követed turnénkat, és részt veszel nyereményjátékunkban.




   Izgalmas, ​üde és észvesztően humoros elsőkrimis bemutatkozás egy csapat detektívvé avanzsáló kismamáról.
   Alice és a párja, Joe számára az álmos kis falu, Penton ideális helynek tűnik arra, hogy ide költözve maguk mögött hagyják a londoni nyüzsgést, és felkészüljenek az első gyermekük érkezésére. A férfi talán így megismerkedhet végre a kétkezi munkával, Alice pedig a lekvárfőzés gyönyöreivel. Ám a vidéki idill képe hamar darabokra hullik, amikor a kis boltban, ahol a szülésfelkészítő tanfolyam zajlik, holttestet találnak, az ügyben pedig ők maguk is gyanúsítottakká válnak…
   Alice és a kismamatársai hamar a kezükbe veszik az ügy felgöngyölítését, a nyomozásban pedig segítségükre van a lány minden lében kanál kutyája, Helen is. Az elszánt, ám jóslófájásokkal küzdő detektívjelöltek rájönnek, a látszólag unalmas falu múltja sokkal több titkot és izgalmat tartogat, mint azt elsőre gondolták volna. Az események felgyorsulnak, amint felfedeznek egy erdő mélyén élő hippi kommunát, és felszínre kerül egy sok évvel ezelőtt történt, rejtélyes haláleset is. De vajon képesek lesznek kibogozni a szálakat, és tisztára mosni a nevüket, mielőtt kezdetét veszi életük következő nagy kalandja?



General Press, 2024
Eredeti cím: The Expectant Detectives, 2023





   Új szerző mutatkozik be a magyar olvasóknak a General Press Kiadó jóvoltából, és a könyv olvasása után remélem nem ez lesz az utolsó írás, amit tőle olvastam, mert Kat Ailes története szórakoztató volt, annak ellenére, hogy én nem rajongok a krimikért. Igaz ez inkább egy olyan langyi fajtája volt a kriminek (a chick lit és a krimi szerelemgyereke), de ettől függetlenül volt holttest – nem is egy – voltak titkok, izgalom, nyomozás bőven. És humor is, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy élvezhető legyen a történet.
   A történet főhősei, Alice és Joe a londoni tömeget maguk mögött hagyva Pentonba, egy álmos, nyugis kisfaluba költöznek. Alice nyolc hónapos terhes, a szülés a sarok mögött várakozik, a házat pedig az interneten bérelték hosszú távra. Nos, tudjuk milyenek az interneten rendelt dolgok (aki még nem fázott rá, annak csak gratulálni tudok a szerencséjéhez), tehát a ház már indulásból nem olyan, mint amilyennek várták. Púpnak a hátukra, velük költözik a kutyájuk is, Helen. Nem egy zsebkutya, hanem egy kifejlett agár, és nem is az okosabb fajtából. El kell mondanom, hogy a központi szereplők ugyan Alice és Joe, viszont a történet vitathatatlan sztárja Helen, aki nélkül ez a történet nem lett volna olyan, amilyen. Mert Helen egyenlő a négy lábon száguldó katasztrófával, s a nincs baj, akkor csinál. Nem csoda, hogy a történetben gyakran felhangzik a „ne hozd Helent” mondat Alice újdonsült barátai részéről.

   Új hely, ahol senkit nem ismernek, tehát természetes, hogy Alice első ismerősei és később barátai a szülésfelkészítő kismamacsoportból származnak. S már az első ilyen találkozó sem zajlik a terveknek megfelelően, mert az az egyik kismamánál beindul a szülés (ha valaki még nem szült, ettől biztos nem fog kedvet kapni hozzá) és eközben az alattuk levő bolt tulajdonosát meggyilkolják. Tehát már meg is van az első halott, és mindenki, aki a bolt feletti teremben részt vett a szüléssé avanzsált előkészítőn, gyanusítottá válik. A nők pedig összefognak és nyomozni kezdenek annak érdekében, hogy minél hamarabb megtalálják a gyilkost, ezzel pedig ők maguk kikerüljenek a gyanusítottak listájáról.
   A szereplők érdekesek és nagyszerűen megformáltak. S ezen nem kizárólag Alice-t és Joe-t értem, hiszen a történetnek fontos (és nagyon színes) részei a kismamaklub tagjai: egy leszbikus pár, egy egyedulálló anyának készülő radikális környezetvédő, és a puccos pár. Mellettük még fontos szerepet kapnak a közeli hippi kommuna lakói, egy populista helyi politikus, és ahogy a nők haladnak a nyomozással egyre több ember és még több titok kerül képbe, és megtörténik a második gyilkosság is, a nyomozás pedig tovább bonyolódik.

   Ez egy nagyszerű történet volt, bár az én ízlésemnek kicsit túl sok volt az ezotéria (mindenki abban hisz, amiben akar, én a tudományban hiszek), és kicsit eröltetett volt a környezetvédelemre való burkolt felhívás. De ettől függetlenül ez egy abszolút hihető sztori volt, rengeteg vidéki bájjal és jó sok humorral megfűszerezve. Részemről vevő vagyok majd a folytatásokra is, mert ez természetesen egy sorozat indítókötete, a második rész angol nyelvű megjelenése pedig idén várható.
   Olvassátok, mert jól fogtok szórakozni!






   Szeretitek a kutyákat? Mert mi nagyon, és a történet hősnője is, hiszen egy Helen nevű, kicsit lökött agara van. Turnénk minden állomásán egy kutya fotóját találjátok, a feladatotok az, hogy felismerjétek a fajtát, és a választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába.
   Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.






a Rafflecopter giveaway





04.24 - Betonka szerint a világ

04.26 - Kelly és Lupi olvas

04.28 - Olvasónapló