2020. szeptember 5., szombat

Maddie Dawson – Szerelmi varázslás kezdőknek


Szerelmi varázslás kezdőknek 1


Szerelmi varázslás kezdőknek című könyvével mutatkozik be a magyar olvasóknak Maddie Dawson. A könyv az azonos című sorozat indítókötete és a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelenik meg.
Tarts a Blogturné Klub bloggereivel turnéjukon, ismerd meg ők mit gondolnak erről a romantikus, szerelemről szóló történetről, és tiéd lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.



Mert a boldogság nem mindig onnan érkezik, ahonnan várod.
Marnie MacGraw hétköznapi életre vágyik – férjre, gyerekekre és egy egyterűre a kertvárosban. Most, hogy férjhez menni készül álmai lovagjához, biztos benne, hogy valóban ilyen élet vár rá. Aztán találkozik Blix Hollidayjel, a vőlegénye lázadó, párokat összeboronáló idős nagynénjével, és minden megváltozik – éppen úgy, ahogy azt Blix megjósolta.
Amikor a házassága két kínos héten belül véget ér, Marnie érthetően megdöbben. És még jobban megdöbben, amikor megtudja, hogy ő örökölte Blix brooklyni házát, az összes befejezetlen „projektjével”: a megtört szívű, fura barátokkal és szomszédokkal, akik menekülnek a boldogság elől. Marnie nem hiszi magáról, hogy nagyon különleges volna, ám Blix valahogy tudta, ő lesz a tökéletes ember, aki átveheti a párvarázsló szerepét.
Marnie a maga kárán kénytelen megtanulni, hogy a boldogságot néha nehéz felismerni, és gyakran azoknak van a legnagyobb szükségük rá, akik leginkább eltaszítanák maguktól.
Mulatságos és intelligens kötet, szerethető, különc szereplőkkel, egy csipetnyi varázslattal.
Mondj igent a szerelemre!
Felnőtteknek ajánljuk!


Könyvmolyképző, 2020
Eredeti cím: Matchmaking for Beginers




   Nem titok, hogy kedvelem a Könyvmolyképző Kiadó Arany pöttyös könyveit, mert többnyire felnőtteknek szóló romantikus  történetek, legyenek azok kortárs vagy rég letűnt korban játszódóak. Sőt azt is állíthatom, hogy a Kiadó valamennyi kiadványa közül ezeket kedvelem a legjobban, no meg talán a rázós könyveket. Tehát nem volt kérdés, hogy én ezt a történetet olvasni akarom.
A szerző neve teljesen új volt a számomra, de ez nem jelent semmit, mindenki megérdemel egy esélyt... vagy kettőt. Dawsonnak már megjelent néhány könyve angol nyelven, ahogy nézegettem, valamennyi a könnyed, chick lit zsánerben, de ez sem gond, mert kedvelem a műfajt, részemről minél több ilyen könyv jelenik meg, annál jobb. De térjünk rá arra, ami a magyar olvasóknak is elérhető, azaz a szerző Szerelmi varázslás kezdőknek című írására.
Azzal kezdeném, hogy ez egy abszolút szokatlan történet, a szereplői sem mindennapiak. Ha most hosszan ízeire szedném, és minden kis darabot külön-külön elemeznék, akkor lényegében semmi szokatlan és különleges nem lenne, de az egész együtt viszont az. Kezdve azzal, hogy igazándiból nem egyértelmű, hogy ki ennek a történetnek a főhőse.
   E/1-ben írt történet, és nem egy pasi meg egy nő mesél, hanem két nő. Az egyikük fiatal és felnőtt élete elején jár. Ő Marnie MacGraw, aki épp élete szerelméhez készül férjhezmenni, aki a véletlen folytán a második hősnő unokaöccse. Nevezetesen Blix nénié, aki a vőlegény családjának fekete báránya. S miért az? Mert egyszerűen szembement a család akaratával és elvárásaival, azzal, beleunt, hogy mindig azt tegye, amit elvárnak tőle. Kissé különc és magasról tesz arra, amit a családja gondol róla. Blix nyolcvan fölött van, és tudja, hogy kevés ideje van hátra, mert Cassandra felemészti minden erejét. Hogy kicsoda Cassandra? Nos, azt nem mondom meg, de mindenképpen erős érzelmeket váltott ki belőlem a létezése, mert egyszerre volt morbid és vicces, no meg senki nem tudhatja előre, hogy lesz-e neki is Cassandrája..
   A két nő nem ismeri egymást, első találkozásuk a vőlegény szüleinél adott partin történik meg, ahol a pénzeszsák és sznob család a maga rongyrázós stílusában be akarja mutatni a leendő menyet baráti körüknek és a rokonságnak. Blix pedig első pillantásra felismeri Marnie-ban azt, amit még a lány sem tud magáról, azaz, hogy pontosan olyan mint ő. Mert Blix különleges képességgel rendelkezik: látja az emberek auráját, pontosan tudja, hogy ki kihez passzol szerelmi téren, hisz az ezotériában és a szerelmi varázslásokban, no meg a sorsban. Ő egy párvarázsló. Nos, lehet, hogy ez egyeseknek kicsit sok lesz, de nekem nagyon tetszett ez a szikrányi misztikuma a történetnek, amely nélkül nem is lett volna teljes. S mivel Blix ilyen különleges képességekkel rendelkezik, azt is tudja, hogy Marnie és Noah kapcsolata tiszavirág életű lesz.
   Marnie-t nem kedveltem, legalábbis eleinte nem. Annyira nem, hogy hólapáttal vertem volna bele némi eszet. Értem én, hogy a szerelem öl és butít, de Marnie az ostobaságig vitte, mikor nem volt hajlandó meglátni, hogy az infantilis Noah csak fájdalmat okoz neki. Azt sem pontoztam, hogy annyira bele van zsongva a családi élet fogalmába, a vágyba, hogy tartozzon valahová, hogy nagyon gyorsan egy másik kapcsolatba kezd egy iskolai barátjával. S azt is be kell vallanom, hogy a családja sem volt szimpatikus, mert döntéseket hoztak meg helyette, és kihasználva elesettségét egy olyan életút fele terelgették, ami nekik megfelelt, de nem biztos, hogy Marnienak is.
   Amikor Blix (és Cassandra) egy másik világba távozik, mindenki meglepetésére Marnie örökli az idős hölgy brooklyni házát, s vele együtt Blix feladatait. Mert Blix az a fajta ember volt, aki maga köré gyűjtötte azokat az embereket, akiknek segítségre volt szükségük: a gázrobbanásban sérült művészt, az özvegyasszonyt, a gyermekét egyedül nevelő elvált nőt, aki még mindig szerelmes volt férjébe. Marnienak pedig a házzal együtt ezt kell átvennie, s lassan tudatosítania kell magában, hogy neki is ugyanolyan képességei vannak mint Blixnek, hogy az az életforma, amire vágyik és aminek mintáját családjától látta, nem neki való. Marnie természetesen kézzel-lábbal tiltakozik minden ellen ami a házzal kapcsolatos, Blix családja sem fogadja jól, hogy elestek az örökségtől, s hogy a dolgok jobban bonyolódjanak, a színen ismét feltűnik Noah is, a volt férj, aki egyszerűen egy kóborló egzisztencia, aki elfelejtett felnőni. Noah-t határozottan rühelltem, mint ahogy Marnie kettes számú vőlegényét is, aki még mindig nem tudott leválni anyjáról.
   Megmosolyogtatott, meghatott, felidegesített, elgondolkodtatott, egy szóval érzéseket váltott ki belőlem ez a történet, ami rendben van, mert az a jó könyv, ami ilyesmit vált ki olvasás közben. Egyetlen percig sem volt unalmas, bár nem mondanám, hogy elejétől végig pörgött volna. S nem tudnám eldönteni, hogy ki is volt a történet főszereplője, mert ugyan Marnie többet szerepel, de az egésznek a mozgatórugója Blix. 
Emberekről, emberi sorsokról szóló történet. Nagyon kedveltem, és szívesen olvasnék más írásokat is Maddie Dawson tollából. De ízlések és pofonok...






Maddie Dawson története a Könyvmolyképző Kiadó Arany pöttyös könyvek kategóriájában jelent meg, ezért játékunk is ehhez kapcsolódik. A turné minden állomásán egy-egy Arany pöttyös történet hősének nevét rejtettük el. A ti feladatotok az, hogy a megtaláljátok ezt a nevet, a Rafflecopter megfelelő dobozába pedig beírjátok annak a könyvnek a címét és szerzőjének nevét, amelyben  szerepelnek.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.





09.05 - Betonka szerint a világ…