2020. szeptember 17., csütörtök

Monica McCarty – A Haramia

 


A Felföld retteget fiai 8



   Kedvelitek a dögös, ellenállhatatlan és rettenthetetlen skót harcosokat? Mi igen! Ezért Monica McCarty A Felföld rettegett fiai sorozatának nyolcadik részével, A Haramiával indulunk új turnéra, mely a General Press Kiadó gondozásában került a boltokba. 
   Természetesen a nyereményjáték sem marad el! 





   Bruce elit katonái közül Robert „Haramia" Boyd a legfélelmetesebb. Igazi hazafi, akinek puszta keze halálos fegyver, és mindennél jobban gyűlöli az angolokat. Ám a bosszú keserédessé válik, amikor egy rajtaütés során véletlenül foglyul ejti legfőbb ellensége húgát, és a férfinak meg kell küzdenie a szenvedéllyel – egy olyan csatában, ahol semmiképp sem akar veszíteni. 
   Lady Rosalin Clifford alig ismeri fel a lázadó rabot, akit évekkel korábban megmentett a kivégzéstől. Az igazság iránt mélyen elkötelezett lányt éveken át gyötörte a lelkiismerete, amiért cserben hagyva a bátyját, segített megszökni a veszélyes férfinak. Az árulása most újra kísérteni kezdi, ám nem tud ellenállni a megkínzott harcosnak és a szenvedélynek. De vajon egy igazi angol rózsa szerelme elég ahhoz, hogy felszabadítsa Skócia legrettegettebb harcosát a bosszú terhe alól, mielőtt túl késő lenne? 


   General Press, 2020
   Eredeti cím: The Raider, 2014
   Megrendelhető





   Nyolcadik részéhez érkezett Monica McCarty Felföld rettegett fiai sorozata, s ha sorozatokról van szó, különösen ilyen sok részesekről, akkor kevés kivétellel egy idő után elveszítem érdeklődésem, mert a cselekmény elül, már semmi izgalom nincs benne, és bizonyos, a sorozatra jellemző klisék jelennek meg. Szerencsére ez nem fordul elő McCarty esetében, bár nem mondom, hogy ismeretségünk teljesen felhőtlen volt. Már többször is elmondtam, hogy számomra a sorozat második kötete volt az erőpróba, mert háromszor is neki kellett futnom, míg sikerült végigolvasni, s utólag nem is értettem, hogy a korábbi alkalmakkor mi nem tetszett benne. 
   Bár ez egy sorozat része, bármikor be lehet kapcsolódni, anélkül, hogy bárkinek is hiányérzete lenne, vagy ne értené miről is van szó. S ezt semi nem illusztrálja jobban, mint az első részben megjelent előhang: minden történet egy-egy rettenthetetlen skót harcosról szól, Robert the Bruce titkos seregének tagjáról, s az egész együtt része annak a történetnek, amely elmeséli, hogy mi is történt Skóciában a 14. század elején.


   “Az Úr ezerháromszázötödik esztendejében. Kilencévnyi véres háború után Skócia végleg angol kezekbe került. 1. Edward, a keresztény világ leggátlástalanabb és leghatalmasabb embere ül a trónon, William Wallace, Skócia kiváló szabadságharcosa pedig angol börtönben sínylődik. Látszólag minden elveszett, a felkelés hangjait elnyomta nagy hatalmú Edward, „a skótok kalapácsa”. 
   Skócia legsötétebb órájában azonban a szabadság fáklyája még egyszer lángra lobban. Amikor már szinte minden remény elveszett, Robert the Bruce, Carrick earlje és Annandale lordja bejelenti igényét a trónra. 
   Tervét nem egyedül viszi véghez. 
   Már-már a feledés homályába veszve, szinte teljesen elfeledve él a legenda egy elit harcosokból álló, titkos csapatról, akiket maga Bruce válogatott össze a Skót-felföld és a Belső-Hebridák legsötétebb zugaiból, hogy létrehozza a világ addigi legveszedelmesebb harci alakulatát. 
   Egy olyan korban, amikor élet és halál mezsgyéje szinte csak árnyéknak tetszik, Bruce felföldi harcosai addig meg sem állnak, amíg ki nem vívták a skótok szabadságát. 
   Ezek a történetek azokról a férfiakról szólnak, akik a szabadság hívására válaszolva egy széthulló nemzetet kovácsoltak eggyé.” 


  Ahogy haladunk előre a sorozattal, a történetekben egyre nagyobb teret kap a romantika, ami egyáltalán nem rossz, legalábbis szerintem, mert én kedvelem a romantikus történeteket, még akkor is, ha némi kardforgatás is jár hozzá… vagy különösen akkor, ebben a történetben pedig csodálatos egyensúlyban volt a romantika és az “akció” adta izgalom. 
   A történet két főhősével mindjárt a Prológusban megismerkedhettem. Igazándiből a férfi főhőssel már találkoztak azok, akik a sorozat valamennyi részét olvasták, hiszen Robert Boyd már feltűnt itt-ott epizódikusan. Most éppen sokadmagával Kildrummy várában raboskodik. 
   Az új szereplő a női főhős, Lady Rosalin Clifford, Clifford báró húga, aki a történet kezdetén ellenállhatatlannak tartja a skót harcosokat, akik bátyja várában raboskodnak, különösen Robert Boyd dobogtatja meg szívét. S mivel az ifjú hölgynek nem sok fogalma van a való világ dolgairól, különösen arról, hogy miről szól a hadifogoly státusz, partizánakcióba kezd, és lopva ételt visz a raboknak. Ennek az akciónak maga Robert Boyd issza meg a levét, ezt pedig Lady Rosalin erősen fejlett igazságérzete nem tűrheti, ezért segít megszökni neki. 
   A két főhős következő találkozása hat évvel később történik, és akkor a dolgok leosztása megfordul: Lady Rosalin a fogoly és Robert Boyd a fogvatartó. Ugyanis Robert Boyd, a Haramia, Robert the Bruce behajtója. Neki az a feladata, hogy anyagiakat szedjen össze a bújkáló skót királynak, amiből az továbbra is finanszírozhatja az angolok ellen folytatott hadjáratát. Lady Rosalin nem egyedül kerül fogságba, hanem unokaöccsével együtt, aki Clifford báró örököse, ez pedig vaskos váltságdíjat jelent. S elrablásuk nem volt szándékos, hanem ahogy az lenni szokott, Lady Rosalin rosszkor volt rossz helyen. 
   Innen nem nehéz kitalálni, hogyan fog végződni a történet, csakhogy a boldog végkifejletig hosszú utat kell bejárni. S akkor még ott van az is, hogy egy ilyen rettenthetetlen skót harcos nem állhat össze egy angol kisasszonnyal. Különösen egy olyannal nem, akinek a bátyja a skótok egyik legádázabb ellensége. S az angol kisasszony sem egy ájuldozós virágszál, hanem egy nagyon is belevaló hölgyemény, aki nem riad vissza semmitől. Kedveltem Rosalin Cliffordot a merészségéért, azért mert személye nem volt túlidealizálva. A hölgynek igenis bűntudata van, mert annak idején segített megszökni Boydnak, ami megkérdőjelezi bátyja iránti hűségét, ugyanakkor szerelmes. Az sem könnyíti meg a dolgát, hogy bátyja és szerelme nemcsak a barikád két különböző oldalán állnak, hanem egy fura játékot játszanak, aminek az a neve, hogy melyikük tud jobban betartani a másiknak. 
   Izgalmas, pörgős történet volt szerethető karakterekkel, szerelemmel és némi erotikával fűszerezve – pont annyival, amennyi kell. Az egyetlen negatívum az, hogy a következő részre legalább a következő évig várni kell. 
   Én nagyon kedveltem a történetet, ami zsáner és a sorozat kedvelőinek kötelező olvasmány. De, ugye, ízlések és pofonok… 


Kapcsolódó bejegyzések:








   Monica McCarty sorozata Robert Bruce titkos elit alakulatának tagjairól szól. Minden rettenthetetlen harcosnak van egy “gúnyneve” is, melyet egymás között használnak és amely az illető különleges képességeit tükrözi. A ti feladatotok az, hogy a név alapján beazonosítsátok ezt a gúnynevet és beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába. 
   Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz. 

   Tehát, ha Robert Boyd a Haramia, akkor kicsoda 

Lachlan MacRuairi? 

a Rafflecopter giveaway






09.17 - Betonka szerint a világ… 
09.19 - Dreamworld 
Blogturné Klub