2016. május 12., csütörtök

Mary Kay Andrews - Az élet virágos oldala

A szép jövő előtt álló virágkötőnek, Cara Kryziknek minden esélye megvan, hogy sikert arasson egy olyan nagyszabású esküvő virágcsodáival. Ez a megbízás biztosítja majd, hogy ezentúl őt kérjék fel a savannah-i előkelő társaság esküvőinek díszítésére. Közben azonban úgy érzi, hogy minden igyekezete ellenére, az élete összeomlik körülötte. Cara szigorú apja folyamatosan megkérdőjelezi lánya üzleti rátermettségét, valaki ellopja Cara kutyáját, az üzlet hűtője elromlik, és tönkremennek a legközelebbi esküvőre rendelt – kisebb vagyont érő – gyönyörű virágai. 
Cara úgy gondolja, hogy minden problémája megoldódik, ha sikerre tudja vinni a fényűző Trapnell-Strayhorn-esküvőt. Csakhogy a hat hét múlva esedékes nász menyasszonya furcsán viselkedik (még egy menyasszonyhoz képest is). Amikor a frigy létrejötte is veszélybe kerül, Carának kell megmentenie a helyzetet, és végig kell gondolnia, hogy valójában miben is hisz. A szerelemben? A saját erejében? És egyáltalán érdemes-e megpróbálni menteni a reménytelen dolgokat? 
Az élet virágos oldala végül mindenki számára több jelentést kap. Mary Kay Andrews sajátos szellemességgel és a részletekre kiterjedő éleslátásával megírt regénye nem maradhat ki az olvasmányai közül.

I.P.C., 2014
Eredeti cím: Save the Date

Nem hallottam még az írónőről, fogalmam sem volt kicsoda-micsoda, a könyvet egy ismerőstől kaptam. És nem bántam meg, hogy elolvastam, mert, bár szórakoztató, könnyű műfajhoz tartozik, azért mégsem az a habos-babos rózsaszín lányregény, de nem is egy véresen komoly dráma.
Ha valakit kipecéz a balszerencse, akkor azt nehezen éreszti. Most épp Cara Kryzik van a soron. Mivel nem tud megfelelni magas rangú katonatiszt apja elvárásainak, az örökös lúzer státuszból egy meggondolatlan házasságba menekül és férjestől Savannah-ba költözik. Leo, a síma modorú férj, kihasználva munkája adta lehetőségeket természetesen megcsalja, Cara gyorsan válik is és minden energiáját a virágüzletébe és kutyája nevelésébe fekteti.
Ismered azt a szólást, hogy a szegény embert az ág is húzza, ugye? Nos, Caranak minden összejön: apja továbbra is szekálja, volt férje hirtelen ráébred, hogy kényelmesebb volt egy “házvezetőnővel”. Vállalkozása sem nem hozza meg a várt anyagi sikert, mert ami elromolhat az el is romlik és sürgős pótlásra szorul. Eközben apja követeli vissza a vállalkozás elindítására adott kölcsönt, a szemét főbérlő eladja a házat a feje fölül, és egy dögös pasi elcsaklizza a kutyáját… tévedésből.
S mivel ez még mindig nem elég, Caranak napi szinten hisztis menyasszonyokkal és tartozékaikkal kell bajlódnia, megjelenik a városban a konkurencia és tönkre akarja tenni, púpnak a hátára szerelmes is lesz… és még millió apróbb-nagyobb történés, ami kihatással van életére.
Kicsit túl sok “virágos” részlet van benne, ami mondjuk engem nem zavart, mert nagy virágkedvelő vagyok, és olyan jól írja le ezeket a részeket, hogy szinte érzed a liliomok, szekfűk illatát és látod a színkavalkádot.
Cara kalandjain túl ízelítőt kapunk abból, hogy mit jelent “déli”-nek lenni, hogy mennyire előítéletesek a magukat a helyi társadalom krémjének tartók… és milyen jól működik a nyájszellem.
Humoros, szórakoztató és nőcis… és ott a happy end.