2016. május 16., hétfő

Marian Keyes - Egy sármos férfi

Lola épp most tudta meg, hogy barátja – a karizmatikus politikus, Paddy de Courcy – megnősül. 
És mást vesz el. Lola összetört szívvel elhagyja a várost, hogy a tenger melletti kis házikóban nyugalomra találjon. Ám Lola visszavonulása korántsem annyira idilli, mint ahogy azt remélte…
Az újságíró Grace egy cikket szeretne írni az eljegyzés hátteréről, titkairól és úgy érzi, Lola a kulcs a rejtélyhez. Grace régen ismerte Paddy-t. De miért nem tudja elfelejteni a férfit?
Grace nővére Marnie talán tudja a választ, de ő is rejteget bizonyos dolgokat a múltból. Szerető férje és gyönyörű lányai csodálatosak, de mégsem tudják feledtetni első igazi szerelmét, egy bizonyos Paddy de Courcy-t. Milyen áron tud majd Marnie továbblépni?
Alicia Thornton Paddy leendő felesége. Alicia elhatározza, hogy tökéletes feleség lesz és mindent megtesz jegyeséért. De vajon ismeri-e a valódi Paddy-t?
Négy nagyon különböző nő. Egy rettentően sármos férfi. És egy sötét titok, amely mindannyiukat összeköti.

Ulpius-ház, 2012
Eredeti mű: Marian Keyes – This Charming Man, 2008

Akár olvastál már Marian Keyes könyvet, akár nem, ez az írása meg fog lepni. Semmiben nem hasonlít például a Walsh sorozathoz (Görögdinnye, Rachel vakációja, Angyalok, Van valaki odaát, A Mercy Close-i rejtély) és el kell mondanom, hogy nekem ez sokkal jobban bejött mint bármelyik másik műve. Nem véletlen, hogy ötvenegy kiadást ért meg eddig. A Walsh-sorozatot nem is igazán szerettem, az utolsó két részét már el sem olvastam. Lucy Sullivan férjhez megy című könyve van még a befutóim listáján, bár nem mondanám, hogy valamennyi írását olvastam.
Tulajdonképpen ez volt az első könyv amit tőle olvastam és nem is mostanság, de az este beszélgettem egy olyan ismerőssel, akiről ez a könyv jutott eszembe… a benne leírtak miatt. Túlzás lenne azt mondani, hogy fülétől farkáig újraolvastam, de rendesen belenéztem.
Ezt a könyvet kötelező olvasmánnyá kellene tenni minden nő számára, mert olyan – nagyon kényes – témához nyúl amit mai napig hajlamosak vagyunk eltitkolni, magunkat hibáztatni érte, szégyennek tartani és a szőnyeg alá seperni… valamint vastag sminkkel eltakarni. S nemcsak egy kényes témát piszkál meg, hanem többet is érint – persze ez attól is függ, hogy kinek mi a kényes téma: családon, kapcsolaton  belüli bántalmazás? alkoholizmus a nők körében? transzvesztiták? korrupt politikusok?
Ne tévesszen meg a borítója, ez nem egy könnyű olvasmány, és nem is rövid. A történet több szálon is fut, de majd mindegyik szál ugyanoda vezet: Paddy-hez. Ő mindennek a motorja, a mozgatója, ő a “sármos férfi”. 
A cselekmény természetesen Írországban játszódik, mint a Keyes regények többsége. Helyenként idegesíteni fog egyik-másik szereplő, félretennéd, mert túl hosszú, túl vontatottnak tűnik, de ne tedd, megéri végigolvasni. Minden titok, mocsok, hazugság és megjátszás mögött emberi sorsok vannak, emberi életek, kapcsolatok, házasságok mennek tönkre.
Ne mondd azt, hogy veled ez nem történhet meg… de, megtörténhet. 
Fölösleges elmondani, számomra ez egy jó könyv és csak ajánlani tudom... de hát ízlések és pofonok.