2016. május 18., szerda

Karen Hawkins - A veszély vonzásában

Hurst-amulett 3


A családi amulett titokzatos története tovább folytatódik…
Robert Hurst már évek óta üldöz egy nőt, követi a nyomát, és hiába veszti szem elől, újra és újra a keresésére indul. Ez az asszony Moira MacAllister – vagy Mrs. MacJames, vagy Mrs. Randolph, attól függően, hogy éppen milyen nevet használ. Moira nem mindennapi teremtés: vörös hajú, igéző szépség, virtuóz módon bújik egyik szerepből a másikba. Robert először a Brit Birodalom ügynökeként szegődött a nyomába, de a mostani indokai már inkább személyesek… 
Nemcsak az asszony után nyomoz ugyanis, hanem azt a családi amulettet is meg akarja kaparintani, amelynek megszerzésére Moira is megbízást kapott. Ki melyik oldalon áll, ellenfelek vagy szövetségesek ők valójában? És bár a kettejük élete a múltban egy rövid időre már összekapcsolódott, most, hogy a sors megint egymás mellé sodorta őket, vajon képesek-e arra, hogy a kölcsönös vonzalomnál erősebb kötelékre leljenek, amely összefűzheti az életüket egyszer és mindenkorra?

General Press, 2016
Eredeti mű: Karen Hawkins – A Most Dangerous Profession, 2011

Huh, nem is tudom, honnan kezdjem… Nyílvánvaló, hogy egy sorozat harmadik része – még lesz egy kötet –, ami viszont egy másik sorozat folytatása. Aki olvasta Karen Hawkins magyarul megjelent írásait, az tudja már, aki ezután fogna hozzá, az kezdje a MacLean-átok sorozattal (Kalandor, Viharos szerelem, Kockázatos szerelem, Határtalan szerelem, Szerelmi alku). Azért azzal, mert a Hurst lányok közül kettő is a MacLean-klánba házasodott be, állandó utalások vannak olyan szereplőkre és történésekre amiket nem lehet megérteni, ha nem olvastad el valamennyi részt szépen sorban, ez pedig idegesíteni fog… és azt sem fogod tudni, hogy mi a szösz ez az amulett, amiért annyit talpalnak Hurst-ék kicsitől nagyig – bár erre elég sokszor történik utalás.
Amennyire szerettem a MacLean-átok sorozatot, annyira nem kedvelem ezt. Még meg sem tudom mondani miért, egyszerűen nem és kész. Talán azért mert annyira kiszámítható és néhol vontatott. Az első részét (Kincsvadászok) kétszer tettem félre, míg harmadszorra sikerült lekínozni. A második (Olthatatlan szenvedély) az egy fokkal jobb volt, vagy belejöttem én az önsanyargatásba… és a harmadik – A veszély vonzásában –,  az már egész könnyen lecsúszott. S hogy miért sanyargattam magam az előző részekkel? Mert, ismerve az írónő stílusát és könyveinek szerkezetét, ha nem olvasom el az előző részeket fogalmam nincs ki kicsoda és éppen miért futnak egymás elől vagy egymás után – és mert minden sorozatnak vannak jobb és kevésbé sikerült részei... meg az ízlések és a pofonok.
No, de koncentráljunk A veszély vonzásában-ra…
A cselekmény természetesen Skóciában játszódik. Futás az előző részekből már ismert ónixdobozok után/miatt… igen, több van belőlük. A könyv részei és az ónixdobozok száma egyenesen arányos, per pillanat háromnál tartunk. S hogy miért fontosak ezek a dobozok, elolvasod a könyvet és megtudod.
A szereplőket már az előző részekből ismerjük, Moira már a második részben is szerepelt, csak más névvel, hiszen úgy váltogatja a nevét és kinézését mint más a fehérneműjét. A piperkőc kinézetű (ne tévesszen meg!!) Robert Hurst-tel pedig már a MacLean sorozatban is találkoztunk epizodikusan.
Nos, a két főszereplő házas… nem lövöm le a poént, erről említést tesz a második rész. Évekkel ezelőtt Moira csellel, csalással elvetette magát a férfivel és mikor az magához tért az eufóriából, hopp! házas és bé neje már el is párolgott mellőle. Most viszont ugyanannak a tárgynak a megszerzéséért futnak, csak a motivációjuk más.
   S hogy még miért kellene elolvasnod elejétől a sorozatot… Azért, mert az írónő bevett szokása, hogy minden fejezet előtt egy-egy kis részletet közöl egy levélből amit a sorozat szereplői egymásnak írtak, vagy akár Michael Hurst naplójából. Ezt elfejeltettem mondani: Michael Hurst az akiért ez az egész cirkusz folyik. Fogva tartja messzi földön egy szúfi és az ónixdoboz(ok) ellenében engedi szabadon. Továbbá, ha figyelemmel olvasgatod ezeket a levél- és naplórészleteket, amik a fejezetek elején vannak, könnyen kitatálhatod, hogy kiről-miről is fog szólni a sorozat utolsó része.
Persze, most már el fogom olvasni a negyedik részt is – ha ilyen ritmusban folytatja a General Press, akkor jövő ilyenkor. Annyira azért nem vagyok kiváncsi a végére, hogy angolul fogjak neki. Az elhatározásomhoz az is hozzájárul, hogy bár a történetért nem rajongok, de  időnként megcsillan az írónő humora: ízelítőnek az ötödik fejezet előtti részlet Michael Hurst naplójából, amikor éppen  titkárnőjére panaszkodik

‘Tegnap felfedeztem, hogy segítőm, Miss Smythe-Haughton egy bolondos terv megvalósításába fogott bele, fogvatartóm elcsábításába. Így reméli elérni a kiszabadulásomat, mindenféle ónixdoboz nélkül. Nagyon nem tetszik, hogy ilyesmibe fogott, kifejeztem helytelenítésemet, amiről persze nem is vett tudomást. A doboz döntő fontosságú volna ahhoz, hogy megtaláljuk a rég elveszett Hurst-amulettet, de ez sem igazolhatja, hogy ilyen kockázatnak tegye ki magát. Különösen, miután láttam a szúfi arckifejezését, amikor a kisasszony – sok más esztelen dolog mellett – táncolt előtte a vacsora alatt.
Lehet, hogy Miss Smythe-Haughton kiváló titkosírás-szakértő, és nagyszerűen képes szót érteni a helybeliekkel, és lehet, hogy ő az egyetlen nő, aki úgy üli meg a tevét, mintha erre született volna, de úgy táncol, mint egy sánta medve. Mivel a szúfi nem parancsolta meg, hogy verjék el, feltételezem, kiváló a humorérzéke.”
 (Karen Hawkins – A veszély vonzásában, General Press, 2016)

A sorozat részei:




1. One night in Scotland

Kincsvadászok (General Press, 2014)










2. Scandal in Scotland

Olthatatlan szenvedély (General Press, 2015)







További részek angol nyelven




0. Much Ado About Marriage - a sorozat előzetese, időben Erzsébet-korban játszódik, tehát megelőzi a MacLean és Hurst sorozatokat és az amulettről valamint a hozzá kapcsolódó átokról szól.

4. The Taming of a Scottish Princess