2016. január 23., szombat

Joanna Bolouri - A lista

Egy év. Egy nő. Tíz határozottan szexi kihívás.
Phoebe Henderson szingli, de ezt egyáltalán nem érzi irigylésre méltó állapotnak. Egy éve történt, hogy a barátját rajtakapta egy másik nővel, és azóta nem segített rajta sem többrekesznyi bor, sem a kapcsolatok természetrajzát teljes mélységében boncolgató elemzések legjobb barátnőjével, Lucyval.
Amikor ÚJ SZERELEM nélkül kénytelen szembenézni egy ÚJ ÉVVEL, Phoebe újszerű fogadalmat tesz.
A LISTA
Tíz olyan dolog, amit a szexről mindig is tudni akart, de sosem nyílt alkalma kipróbálni (vagy éppen a bátorsága hiányzott hozzá). Egy bakancslista, amelynek terepe az ágy. 
Egy egész évnyi élvezet, minden kötöttség nélkül.
Egyszerű, ugye?
Akkor vegyük még hozzá a minden lében kanál kollégákat, a szeretőként is funkcionáló barátokat, az ölelkezéseket a természet lágy ölén, valamint talán és esetleg az igaz szerelmet, s rögtön világossá válik mindenki számára, mekkora fába is vágta Phoebe a fejszéjét…

GABO, 2015
Eredeti mű: Joanna Bolouri - The List

Érdekes könyv. Bár határozottan nem mondja ki, de szerintem ez önéletrajzi ihletésű iromány.
Szerkesztése naplószerű, Szilveszterkor kezdődik, egy évet ölel át és következő év elején végződik. Nem mondom, hogy szeretem az ilyen stílusú könyveket, ez mégis szórakoztató, ha az ember lánya könnyed olvasmányra vágyik.
Adott a főszereplő Phoebe, és újévi fogadalma, ami arról szól, hogy bakancslistát ír mindazokról a szexuális fantáziákról amelyeket átélni szeretne. Határozottan tudja mik a határai, melyek azok a dolgok amik szóba se jöhetnek bármennyire is nyitott a kalandozásra. Semmi igazán megbotránkoztató nem szerepel a listáján, semmi olyan ami egy egészséges szexuális fantáziával megáldott személynek ne fordult volna meg bár egyszer a fejében, hogy milyen lenne ha…
És adott a legjobb barát, Oliver, aki mindig szerelmes volt Phoebe-be, most pedig boldogan segíti a lista pontjainak kipipálásában.
Bármennyire fura, szerelemesek egymásba, szexelnek egymással, bizalmas barátok, de nincs romantikus kapcsolatuk, másokkal is randiznak mindketten. S ha Phoebe-n múlna soha nem is lenne, mert egyszerűen nem akarja meglátni a nyilvánvaló jeleket, belebonyolódik egy abszurd, szexre alapozott viszonyba a főnökével, fontosabbak a munkahelyén zajló kis történések-fúrkálódások-kapcsolatok. Csak akkor kattan be, hogy baj van, amikor Oliver az Egyesült Államokba utazik, nem lehet tudni visszajön-e vagy sem és Phoebe döbbenten veszi tudomásul, hogy gyermeket vár.
Nyelvezete vulgáris és szókimondó, de nem jobban, mint amennyire ez a beszédstílus jellemző az Egyesült Királyságban élő fiatalokra. Van benne humor – úgy verbális, mint helyzeti komikum –, de ha nyitottan olvasod és nem azzal foglalkozol, hogy milyen ocsmány a szövege, vagy már megint más pasival fetreng, akkor meglátod mindazokat a ki nem mondott dolgokat, amiről ez a könyv igazán szól.
 Nem ajánlott szűk látókörű, szenteskedő és ál-szeméremben dagonyázó személyeknek.