2016. január 26., kedd

E. L. James - GREY

…mert minden történetnek két oldala van.
E. L. James újraírta az elmúlt idők legsikeresebb bestsellerét.
Eljött a várva várt pillanat, amikor a Szürke-rajongók végre a titokzatos és izgató Christian gondolatai közé férkőzhetnek. Christian Grey szavain, gondolatain és álmain keresztül végre megtudjuk a titkot, mit gondolt a férfi az Anastasiával folytatott szenvedélyes kapcsolatáról.
 A férfi gyönyörű, okos és a hatalom megszállottja. Világa rendezett, szigorú szabályok szerint működik, de fájdalmasan üres, mindaddig, amíg Anastasia Steele be nem lép az életébe. Miért nem képes ellenállni Ana csendes szépségének? Miért nem tud elszakadni tőle? Mi űzi ebbe a vakmerő és szenvedélyes viszonyba, ami mindkettőjüket felőrli? Ana átlát az álcának használt ridegségen, amivel Christian gyermekkori traumáit és szeretetlenségét palástolja. Vajon képes a lány csillapítani a fájdalmat, vagy a férfi lelkét emésztő sötét vágyak és öngyűlölet végül elűzik mellőle azt, aki az utolsó reménysugár lehetne az életében? 
„Christian rendkívül összetett személyiség – nyilatkozta James –, az olvasóimat mindig is izgatták a vágyai, a gondolatai, és persze múltjának sötét árnyai is. Nagy öröm volt számomra ismét visszatérni Ana és Christian világába, és újraélni a történetet.” 
Az Ötven árnyalat-trilógia világszerte 125 millió példányban kelt el, ez a könyvkiadás történetének eddigi legsikeresebb sorozata. E. L. James GREY című regénye június 18-án, Christian születésnapján jelenik meg az USA-ban.


Libri, 2015
Eredti mű: E. L. James – Grey

   Ha elvonatkoztatok most a "Szürke" sorozatról - aminek nem is az lenne a címe, ha a fordító és a kiadó rendesen teszi a dolgát, ha nem gondolok a nem éppen sikeres filmre sem - Aranymálna Díj-on tíz kategóriából hatban jelölték -, akkor ez a könyv nem is rossz, bár többet vártam Christanból. 
   Kár, hogy hamarabb jött a trilógia, mert már csak fél szívvel-szemmel olvastam azt, ami - mondjon bárki bármit - jobb. Az is kár, hogy annyira agyonreklámozták a filmet, pedig nem is volt nagy durranás, mert sajnálatos módon Grey-t már jelentős mennyiségű előítélettel fogadtuk.
Arra vártam, hogy a történet megismétlése mellet többet megtudok Christian Grey múltjából, azokról a történésekről amik hozzájárultak ahhoz, hogy olyan legyen a személyisége amilyen. Olyan dolgokat amiket nem mesélt el Anastasiának. Ezekből szinte semmit nem kaptam, néhány apró szösszenet van, álomszerű mesélés a gyermekkorról, a biológiai anyjáról, az új családba való kerülésről. Nem esik szó például arról, hogy miért váltott az alárendeltből dominanciára miután véget ért szexuális kapcsolata "Mrs. Robison"-nal - bár azt, hogy valójában domináns lenne erősen kétségbevonom, inkább enyhén szadistának, szerepjáték-kedvelőnek mondanám. És irányítás-mániás - az angoloknak van erre egy nagyszerű kifejezésük: control-freak.
   Aki még nem olvasta a "Szürkét" inkább ennek fogjon neki, s ha lesz folytatása - miért is ne lenne - kiváncsian fogom elolvasni.
   És a februárban bemutatásra kerülő paródiáját is meg fogom nézni.

Kriszcsön... - bocsi, nem bírtam kihagyni (széles vigyor)