2017. július 23., vasárnap

Alexa Riley - Mindent bele

For Her 1


Mi történik, ha egy erős, birtokló férfi rátalál álmai asszonyára?
Mallory Sullivan készen áll rá, hogy elkezdje új életét. Osztályelsőként érettségizett, majd megkapta az Egyesült Államok leginkább sóvárgott ösztöndíját. Kemény munka és eltökéltség juttatta el addig a pillanatig, hogy azt az életet élje, amelyről szülők nélkül nélkül csak álmodozni tudott.
Sosem számított rá, hogy Oz lesz álmai netovábbja. Olykor azonban a sors dönti el, kibe szeretsz bele. Ki miatt veszíted el az önuralmadat? Kié a lelked?
Ám aztán rájössz, hogy egyáltalán nem a sors keze volt…


Művelt Nép, 2017
Alexa Riley – Everything for Her, Carina, 2016


Két évvel ezelőtt a “Szürke“ kapcsán egyik író ismerősömnek felment a vezérhangyája és írt egy útmutatót arról, hogy hogyan lehet sikeres női regényt írni, felsorolva azokat a kliséket, melyeket a mostanság divatos szerzők kivétel nélkül elkövetnek.  Ha nem ismered Halasi Miklós írását, akkor itt elolvashatod: Hogyan írjunk sikeres női regényt? , mert alapjába véve minden igaz amit ott leír.  És ez azért jutott eszembe, mert egy újabb sablonos felállással állunk szemben: gazdag pasi – szegény lány, Hamupipőke meséje sokadszorra újragondolva modernül és erotikusan, és a szerzőpáros minden, a fent jelzett írásban említett klisét felsorakoztat.
Két unatkozó háziasszony – mert az Alexa Riley írói álnév két személyt takar – szóval ez a két hölgy írt egy erotikus könyvet. Illetve vagy nyolcvanvalahányat, de magyarul ez az első megjelenés, ha nem vesszük figyelembe a rajongói fordításokat. S ha nem hagyták abba az első után, hanem 80+nál tartanak és folyt. köv., akkor azt jelenti, hogy ennek piaca van, bár ez nem a szerzőpáros sikerét minősítené, hanem az olvasóközönséget.
Erotikus könyv, ezt mindenki indulásból tudja, ha Alexa Riley nevét hallja, tehát nem fogom most kivesézni mennyi és milyen fajtájú szex van benne, csak annyit mondok röviden, hogy van elég és semmilyen szexuális deviancia nem fordul elő a történetben.
Vegyük akkor a történetet, mert dícséretes módon történet is van a szex mellett. Indulásból ott a klisé: a gazdag pasi plusz szegény lány, s hogy még egy lapáttal rátegyen, nagyon okos szegény lány, aki ráadásul árvaházban nevelkedik. Hogy miért és kik voltak a szülei, családja, sosem derül ki. És szűz. Első könyvem a szezőpárostól, de azt olvastam róluk, hogy fétisszerűen szerepeltetik írásaikban a szűz leányzókat.
Eddig semmi különös, csakhogy ott van a gazdag pasi, aki a pár megismerkedésekor még csak nem is gazdag pasi, hanem egy, az apuci pénzével és befolyásával felvágó gazdag kis köcsög. S történik a megismerkedés egy matematikai szakversenyen, ahol a leányzó brillíroz, a fickó pedig csupán pofavizitre jött, kapcsolatokat ápolni és kiépíteni. Mallory 17 éves, Miles 22 és beteges ragaszkodással viseltetik a lány iránt, mint ahogy az a történetből majd ki fog derülni. Hozzá képest Kriszcsön Grey ártatlan kisded.
Szép, kerek történet arról, ahogy egy szép és okos leányzó azt hiszi, hogy tényleg a tehetségével érdemelte ki az ösztöndíjat és az egyetem utáni puccos állást, hogy majd alapjaiban rengjen meg a világa akkor, amikor kiderül az igazság és megtudja, hogy az ominózus matekverseny óta semmi sem történt véletlenül az életében, hogy manipulálták, megvezették, elárulták, a barátnője nem a barátnője, a szerelme pedig egy ellenőrzés- és irányításmániás, féltékeny és agresszív alak, aki ráadásul saját apja tönkretételén dolgozik – erre mondjuk megvolt az oka.
A történetet váltott szemszögből ismerjük meg, mindkét szereplő mesél, természetesen egyes szám első személyben. Szerencsére nem mondják el ugyanazt kétszer. És tele van banális baklövésekkel. Például munkába állása előtt Mallory mindent leellenőriz leendő munkahelyével kapcsolatban – még kérkedik is vele, hogy mindent tud a cégről –, csupán a tulajdonos személye nem érdekli. Ha érdekelné, akkor alapból kiderülne kicsodával is szűri ő össze a levet és nem lenne konfliktus.
“EGÉSZ ÉJJEL az ajtó előtt ülök.
És egész vasárnap.
Majd vasárnap éjjel is.
Nem eszem. Nem alszom. Alig mozdulok.
Időről időre újra sírni kezd, és minden egyes alkalommal újra szétszakadok én is. Ülök és várok, nem hagyom el egy pillanatra sem a helyem. Akár ezer évig is itt maradok, ha kaphatok még egy esélyt.” 
– Ez a kedvencem. Értem én, hogy nem eszik, nem alszik, nem mozdul beteges kitartását és ragaszkodását bizonyítandó, de ez testvérek között is olyan 36-48 óra egy szál pizsialsóban, meztelen felsőtesttel, mert így rohan ki a saját lakásából. Fiziológiai szükségletekről senki nem hallott?
Azt is meg kell említenem, hogy végre egy könyv, ami nem hasonlít a “Szürkére”, a sablon gazdag pasi-szegény lány felálláson kívül. Viszont hasonlít sok más egyébre. Például Sylvia Day Crossfire sorozatára és az az igyekezet, ahogy Miles Osbourne teherbe akarja ejteni Malloryt az Ez a férfi trilógia Jesse Wardját juttatta eszembe. Csakhogy Jesse Ward klasszisokkal jobb, hogy a könyvről ne is beszéljünk
Szeretnék gratulálni a fordítónak is. Olvastam rosszabb fordítást is, de ritkán. Az aki az angol “report” szót riportnak fordítja, s teszi ezt következetesen, annak talán újra kellene gondolnia viszonyát az angol nyelvvel.. meg talán a magyarral is. Mallory főszakja a statisztika volt, egy cég könyvelésén dolgozik, bár ebből rá kellett volna jönni, hogy nem riportokat olvas naphosszat két gyakornoktársával, hanem pénzügyi jelentéseket. S ez csak egy baki volt, ami épp eszembe jutott a sokból…
Trilógia első része, mondtam már? Hogy lesz-e folytatás magyar nyelven, fogalmam sincs, nem érdeklődtem.
Erotikus írások kedvelőinek ajánlott, nem szabad a cselekményen és a fordításon gondolkozni. Meg az ízlések és a pofonok…



 A trilógia további, angol nyelvű részei:



2. His Alone

3. Claimed