2016. január 14., csütörtök

Jill Mansell - Ebből szerelem lesz

A világsikerű írónő regényeiért tízmilliók rajonganak a világban. Pörgős történetei, jól eltalált szereplői, finom humora a hazai olvasók kedvencévé is tették. Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Ebből szerelem lesz már a 9. magyarul megjelenő regénye.
Sophie fiatal, csinos, elfoglalt fotós. Múltja lezárásához egy bájos tengerparti kisvárosban, St. Carysben keres menedéket.
Josh jóképű zenei producer. Tehetséges, ráadásul tisztességes, ezért miután sikerre visz egy tinédzserbandát Los Angelesben, megcsömörlik az álomvilág hazugságaitól. Úgy dönt, hazaköltözik a nyugalmas St. Carysbe.
Amikor Josh találkozik Sophie-val, azonnal beleszeret. De nem érti, miért zárja ki a lány a férfiakat az életéből. Milyen rejtély árnyékolja be Sophie előző éveit?
St. Carys tele van fura figurákkal. Nemsokára megérkezik a kisvárosba Sophie legjobb barátnője, aztán felbukkan egy szédületes dumájú nőcsábász, és megjelenik a sztárszerző nagynéni. Mi több, Josh nagypapája régóta reménytelenül szerelmes csodás exfeleségébe.
Vajon mennyi romantikus titkot bír el egy békés kisváros?


Kulinária, 2015
Eredeti mű: Jill Mansell: The Unpredictable Consequences of Love (2014)


Tipikus Jill Mansell mű - nem egy emberről, egy történésről ír, hanem egy kis közösségről, annak életéről, válságairól. Nincsenek nagy durranások, az egyszerű hétköznapokba csöppenünk bele, és mindenki éli a maga kis örömét-tragédiáját.
A cselekmény Cornwall-ban játszódik, egy kitalált tengerparti üdülőfaluban – tehát ha netán St. Carys-be terveznéd a következő nyaralásod, mert annyira megtetszett ahogy a könyvben leírták, ne tedd. A szereplők szerethetőek, bár Tula nem a szívem csücske - ő természetesen a szinte minden könyvben kötelező módon jelen levő legjobb barátnő, kissé önző és anyagias.
Mint mondtam, ez a könyv nem egy pár szerelmi története, hanem egy egész közösséggé, és bár több szerelmi kapcsolat is kialakul a szereplők között, nem lehet azt mondani, hogy akkor mindezek ellenére a történet középpontjában ez vagy az a páros áll. Tehát a hivatalos ismertetővel ellentétben, ez a könyv nem kizárólag Sophie és Josh története, ők csak ugyanolyan szereplői a nagy egésznek, mint Tula, a barátnő, Josh nagyszülei, vagy a helyiség celebje: az ismert írónő, akinek a könyveit tulajdonképpen... na ezt ne írom le, ha elolvasod tudni fogod mi az ábra a könyveivel. Az is eszembe jutott, hogy vajon kiről mintázhatta az irónő karakterét? 
A történet során megismerkedünk valamennyi szereplő múltjával is, múlbeli történésekkel, amelyek segítenek megérteni, hogy egyes szerplők miért viselkednek úgy ahogy – néha meglehetősen bizarrul. És van benne egy nagyon csíntalan, nagyon szerethető kutyus is.
Sokat nincs mit mesélni róla, el kell olvasni. Szerethető, nyugis könyv, de ez nem mérvadó, mert elismerten Jill Mansell rajongó vagyok.

Egy tízes skálán nyolcast adnék a könyvnek, de  csak azért, mert Tulát nagyon nem szerettem.
Ide képzelte a tengerparti jeleneteket az írónő... ez Cornwallban van, pontosan nem tudom hol, de el tudnék pancsikálni ott egy-két hetet... ha ilyen szépen süt a nap.