2022. december 4., vasárnap

Adventi blogturné 2022... és booktag



   „Van a csoda... Karácsony csodája. Amire várunk. És ami teljesedik. De ez a csoda nem a színes szalagokkal átkötött dobozokban rejlik. Nem a feldíszített zöld fenyő alatt találod. Ezt a csodát másutt kell keresni, másutt lehet megtalálni. Ez a csoda a kedves szavakban, őszinte, szívből jövő kívánságokban, szerető érzésben érkezik. És kell ennél nagyobb ajándék? A következő háromszázhatvanöt napban ezek kísérnek, ezek adnak erőt. Nem a csomagokban lapuló tárgyak, hanem csakis ezek. Csak ezek... Ez a karácsony csodája.”



   Te vajon hiszel a karácsony csodájában? Hiszel a zöld fenyő varázsában?
   Mi, a Blogturné Klub tagjai, több mint kétezer turnéval a hátunk mögött minden kétséget kizáróan hiszünk benne! S hogy bebizonyítsuk Neked is, hogy létezik, egy rendhagyó, karácsonyváró turnézásra invitálunk!
   December elsejétől egészen szentestéig minden nap valami új meglepetéssel kényeztetünk. Lesznek könyvajánlóink, zenelistáink, ínycsiklandó receptjeink, de újra elkalandozunk kedvenc karaktereink világába is, ahonnan meg sem állunk a legjobb adventi programokig.
   Természetesen képzeletbeli puttonyunk sem maradt üres! Ha egy kicsit közelebb merészkedsz és vetsz bele egy gyors pillantást, láthatod, mennyi kincs lapul még benne: sok-sok könyv, ami csak és kizárólag arra vár, hogy szebbé tegye olvasóink karácsonyát.
   Tárd hát ki szívedet, kedves olvasó, és engedd, hogy a boldogság melege átjárjon.





   A karácsonyról beszélni, írni mindig cikis a számomra. Én egyszerűen viszketegséget kapok attól a csöpögős, csilivili rongyrázástól, ami egyre jobban elterjedt mindenhol, és sajnálatos módon, mintha minden évben egyre korábban kezdődne. A „karácsony csodája” bennünk van, nem a külsőségekben, és nem egyetlen napig kellene tartania, hanem az év 365 napján. Ezért kedvelem azokat a könyveket, melyekben a karácsony mellékszereplő, és mellőzi a vele kapcsolatos felhajtást, mondhatni a cselekmény véletlenül éppen karácsony környékén történik és annyi.
   Akik inkább a Hallmark-féle karácsonyi feelinget kedvelik, azoknak ajánlom Debbie Macomber könyveit. Címeket nem írok, a szerző nagyon termékeny és minden évben magyar nyelven is megjelenik legalább két könyve, ami az ünnephez kapcsolódik. Én már egy ideje nem olvasom az írásait, de feltételezhetően a stílusa nem változott, és hozza a karácsony csillogását a megszokott módon.

   Bár erősen megoszlanak a vélemények, én kedvelem Veronica Henry írásait, s a General Pressnél tavaly megjelent Karácsony vidéken című könyve egészen hiteles képet mutat arról, hogy milyen is tulajdonképpen a családi karácsony a csillogás mögött.
   Kedvenc szerzőim listáját bővíti Karen Swan is, akinek tavaly két karácsonyhoz kapcsolódó könyve is megjelent a XXI Század Kiadó gondozásában: Karácsony a Tiffanynál és a Karácsonyi parti. Ez utóbbi a kedvencem a kettő közül.
   A naplóregények kedvelőinek ajánlom Suzy K. Quinn Egy rossz anya naplója című könyvét. Bár nem friss megjelenés, és nem kizárólag karácsony környékén játszódik, engem nagyon szórakoztatott és sajnálom, hogy kiadója nem folytatta a magyar nyelvű részek megjelentetését – legalább is eddig.


   A friss megjelenések közül kettő lett kedvenc: Rachel Burton Könyvesbolti karácsony című könyve – erről a napokban lesz egy külön blogbejegyzés, és Heléne Holström Karácsonyi kovász. Akik nem olvasnak skandináv krimiket, azoknak újdonságnak számíthat a helyszín. És maga a téma is, mert ez egy „szinte” gasztroregény, és a főzőműsorok szemfényvesztését mutatja be, a mögöttük meghúzódó machinációkat, két szerelmi történettel is megspékelve. S erről az jut eszembe, hogy méltatlanul kevés skandináv irodalmat olvasunk, hiszen a krimiken kívül alig jelenik meg valami más is magyar nyelven.
   S ha még mindig nem lenne elég a karácsonyi témájú könyvekből, akkor jöjjön két Trisha Ashley könyv: Csak magadra számíthatsz és Karácsonyi szerelem. Két évvel ezelőtt jelentek meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában, engem mindkettő szórakoztatott, mert a szereplők kicsit különcek voltak. Kár, hogy azóta sem jelent meg semmi a szerzőtől magyar nyelven.
   Nos, ezek lennének azok a kedvencek, amelyek valamilyen formában az ünnephez kapcsolódnak, de hogy kinek mi tetszik, az személyes ízlés kérdése. Tudnék könyvet ajánlani kutyásoknak, macska imádóknak, orvosi témát kedvelőknek, s a lehetőségek tárháza végelen. A lényeg az, hogy olvassunk. Lehetőleg sokat.




   Ünnepi turnénkhoz hasonlóan mostani játékunk is rendhagyó formát ölt. Minden állomáson találsz egy kérdést, ami irányulhat az ünnepre és annak fontos “kellékeire”, kapcsolódhat az adott poszthoz, de olyan is előfordulhat, hogy a te véleményedre, élményeidre, kedvenceidre leszünk kíváncsiak.
   A turné végén, a Blogturné Klub bloggereinek felajánlásáből hat ajándékkötet kerül kisorsolásra azok között, akik minden állomást teljesítenek.

   Figyelem! Bloggereink csak Magyarország területére postáznak. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



Írj egy karácsonyi könyvet, amit szeretnél elolvasni!


a Rafflecopter giveaway




Karácsonyi Booktag:

   1) Mikulás - Melyik a szívednek legkedvesebb karácsonyi történet? 
   Nem igazán vannak kedvenc karácsonyi történeteim, de ha választani kellene, akkor talán Karen Swan a Karácsonyi parti című könyve lenne a befutó. Ha pedig egy igazi, szívmelengető történetet kellene választani akkor Sven Nordqvist Pettson karácsonyára szavaznék. Csodálatos mesekönyv és én imádom Finduszt.

   2) Grincs - A kedvenc morally grey karaktered.
   Nem tudnék csak egy karaktert megnevezni, mert az igazán érdekes emberek/karakterek igazándiból mind beletartoznak ebbe a kategóriába. A való életben nincs olyan, hogy csak jó, vagy csak rossz. A könyvek lapjain természetesen vannak csak pozitív tulajdonságokat felsorakoztató szereplők, de ők olyan unalmasak.

   3) Hógolyócsata - Ki az a három karakter, akit szívesen beválogatnál a csapatodba egy ádáz hógolyócsata esetén?
   Nos, Lassitert, a bukott angyalt mindenképpen - trükkös fickó, jól jön az ilyen. Jamie Frasert az Outlanderből, s harmadiknak... valamelyik amerikai focit játszó karakter (vannak elegen), mert ők jól tudnak dobni, s ez nem elhanyagolandó

   4) Fagyöngy - A kedvenc könyves párosod.
   Juliette Duffy és Alex Dalton, Suzy Quinn Egy rossz anya naplója című könyvéből. Szurkoltam nekik, hogy végre jöjjenek össze, mert a történet szereplői közül senki más nem tette meg. Kár, hogy nem folytatódik a sorozat magyar nyelvű kiadása, mert én szétröhögtem magam olvasás közben.

   5) Szaloncukor - Milyen süteménnyel kínálnád meg a hozzád látogató kedvenc karaktered?
   Nem vagyok egy konyhatündér, csak egyszerú dolgokat tudok készíteni (a cukrásznak is meg kell élnie valamiből, nem?), tehát határozottan  cranachan kerülne az asztalra. Nem kell hozzá csak egy kis zabpehely, némi barna cukor, bogyós gyümölcsök és tejszín (ínyenceknek mascarpone is) – bár azt a tejszínt, amit én habbá tudok verni még nem találták fel. (összes tuti tipp próbálva!)

   6) Levél - Melyik 3 könyvet kérnéd idén a Mikulástól/Jézuskától ajándékba?
   Csak három??? Biztos nem írtuk el azt a számot? Nem spéci címek jutnak eszembe, hanem inkább a szerzők. Tehát bármit Karen Swantól - ő újabban nagy kedvenc, bármit Tasmina Perrytől és/vagy Alessandra Torretól - és még vagy másfél oldalon keresztül tudnám folytatni a felsorolást.

   7) Mézeskalácsház - Melyik könyves világban élnél szívesen, és pontosan hol laknál?
   Nehéz kérdés, mert bármit választanék, mindegyiknek van buktatója. Szívesen kipróbálnám az Outlanden-korszakot Skóciában, de túl véres, a férfiak is nagyrészt szoknyában járnak, én meg szeretek farmert viselni. Szeretem a rokokó idején játszódó történelmi regényeket is, de próbáltál te krinolinban vécére menni? Maradok akkor a jelenben és Veronica Henry Honeycote sorozatában képzelem el magam, a vidéki Angliában. Hoppácska! Ez sem jó, mert sörgyár, mindenki sört vedel, én pedig allergiás vagyok rá.





12/01 Kelly és Lupi olvas     12/02 Booktastic Boglinc     
12/03 Dreamworld     12/04 Betonka szerint a világ…     
12/05 Veronika's Reader Feeder     12/06 Csak olvass!     
12/07 Olvasónapló     12/08 Fanni’s Library     
12/11 Utószó     12/12 Readinspo
12/13 Csak olvass!     12/14 Könyvvilág     
12/17 Könyvvilág     12/18 Csak olvass!     
12/19 Kelly & Lupi olvas     12/20 Függővég     
12/21 Hagyjatok! Olvasok!     12/22 Szaffi polca     
12/23 Dreamworld      12/24 Közös karácsonyi meglepetés