2016. február 26., péntek

Gil McNeil - A dívák nem kötnek

Jo Mackenzie kénytelen új életet kezdeni. Miután fiatalon megözvegyül, két kisfiával és megcsappant bankszámlájával otthagyja Londont, hogy átvegye nagymamája vidéki fonalboltját. Zuhogó esőben érkeznek Broadgate Baybe, amely az a fajta kenti tengerparti kisváros, ahol régóta megállt az élet, és a poros, régi bolt tele van ódivatú áruval. A narancslekvár színű moher, a helyi kúriába beköltöző ünnepelt színésznő és egy rendhagyó terápiás csoport segít túlélni a mindennapokat, de az élet már csak olyan, mint a kötés: a sima után jön a fordított…
Kisvárosi intrikák, hírességek, románc és egy kétgyerekes anya küzdelme a fennmaradásért és boldogságért Gil McNeil szórakoztató és szívmelengető regényében.


Alexandra, 2010
Eredeti mű: Gil McNeil – Divas Don’t Knit

Úgy néz ki, hogy az elmúlt napokban ez a „chick lit” műfaj a menő nálam, bár érthető, előtte volt néhány másabb, keményebb olvasmány is sorban egymás után, ezt lazításnak fogom fel.
Tetszett a címe és úgy fogtam bele ebbe a könyvbe, hogy nem olvastam fülszöveget és halvány fogalmam nem volt arról, hogy ez tulajdonképpen egy sorozat első része és a további részeket azóta sem adták ki magyar nyelven. Szóval, ha kiváncsi vagyok mi történt tovább kénytelen leszek előszedni angol tudásom és elolvasni. Ettől függetlenül el lehet olvasni a könyvet, mert akár vége is lehetne itt a történetnek.
Megjegyzem a fülszöveg túlzásokba bocsátkozik sokmindennel kapcsolatban, mert azért nem igazán vannak kisvárosi intrikák – a szokásos kisvárosi pletyó, de különösebben senki nem fúr senkit; a bolt sem poros és tele ódivatú árúval – olyan mint ami egy pedáns, idős nő tulajdona, akinek egyetlen alkalmazottja egy idősödő nő, és az minden újítást megkérdőjelez és ellenez; a főhősnőnek sem kell élet-halál harcot vívnia a fennmaradásért – vidékre költözik, mert majdnem elhagyott friss özvegy és férje halála után nem sok maradt és valahol, valamiből újra kell építenie az életét..
Jo Mackenzie feláldozza ígéretes televíziós produceri karierjét a gyermeknevelés oltárán, látszólag minden rendbe, míg egy nap a hiper-szuper külföldi tudósító férj be nem jelenti, hogy ennyi volt, mert ő már egy ideje együtt él valaki mással (is) és azzal a nővel szeretné folytatni az életét. Elhatározása nagyon rövid ideig és az első balesetig tart – innen a majdnem elhagyott friss özvegy státusz –, Jo-nak meg fel kell számolnia mindent Londonban és vidékre kell költöznie gyermekeivel, hogy ki tudjon fizetni minden olyan jelzálogot és tartozást, aminek többségéről fogalma sem volt... és életet visz nemcsak a fonalboltba, hanem a közösségbe is.
Új élet, új környeztet, új barátok...
Nyugis történet, olvastatja magát. Vannak benne humoros helyzetek és elgondolkoztató részek, de ne várj semmi világmegváltóra.
Ja, határozottan utáltam Jo egocentrikus, önző, beképzelt anyját. Remélem örökre Velencében ragad... és a dívák kötnek.

A sorozat részei - az első kivételével nem jelentek meg magyarul: 

1. The Beach Street Knitting Society And Yarn Club, vagy más címen Divas Don’t Knit (A dívák nem kötnek)
2. Needles And Pearls
3. Knit One Pearl One