2016. február 3., szerda

Az önámítás irodalma

  Ismerd meg önmagad... Segíts magadon... Hogyan életem túl... Hogyan élj együtt a rákkal, a fogyatékos családtagoddal, a betegségeddel, a terhesség elvesztésével, családtagod, barátod halálával, a szakítással.... és ezt szépen és hosszan sorolhatnám még mi mindennel kell együtt- és/vagy túlélned és mindegyik helyzetre van 5-6 nagyon okos – és többnyire közhelyeket puffogtató – könyv. Ez a minimum.
A sajnálatos az, hogy ezen könyvek egy részét olyan emberek írják, akiknek semmilyen szakképesítésük nincs az adott helyzet kezelésére.
Mary (Yvette, Frida, Ildikó, Natasha) post-partum depresszióban szenved, olvas ezt-azt, megbeszéli az unatkozó barátnőivel,  alkalmaz néhány dolgot az olvasottakból amivel megszünteti az állapotot (többnyire jóféle Xanaxszal), majd könyvet ír „Tíz tuti tipp, hogy kilábalj a szülés utáni depresszióból” címmel. A könyvéből bestseller lesz, lefordítják ötven nyelvre és Mary(Yvette, Frida, Ildikó, Natasha)nek saját műsora lesz valamelyik tévecsatornán, miután keményen megkozmetikázták az önéletrajzát. Mert lehet Mary (Yvette, Frida, Ildikó, Natasha) félanalfabéta, aki tizenévesen egy alkoholmámor miatt felejtett el védekezni és semmi több egy unatkozó háziasszonynál. Természetesen a könyvét azért írta, hogy tapasztalatait megosztva másokon is segítsen. Ha ennyire dühöng benne a keresztényi segítőkészség, akkor miért nem osztotta meg ismereteit ingyér? Közösségi oldalakon... például. Mary (Yvette, Frida, Ildikó, Natasha) tarol és legkisebb gondja is nagyobb annál, hogy érdekelje neked bejött-e a módszere vagy sem.

A másik sajnálatos tény az, hogy ezeket a könyveket, filmeket – mert filmek is vannak bőviben – nagyon sokan készpénznek veszik. S nemcsak azokat, hanem a női magazinok tesztjeit, az épp aktuális pszeudo-celeb ömlengéseit arról, hogyan ismerte meg önmagát és ez mennyire segített neki, hogy azzá legyen aki. Neked nem fog segíteni. Soha nem fogod magad teljes egészében megismerni, mert hajlamos vagy alul- vagy túlértékelni magad, helyzettől és személyiségedtől függően. Ilyen az emberi természet. Továbbá az a kép amit saját magadról kialakítottál, az „én-képed”, sosem fog egyezni azzal ahogy mások látnak téged, személytől és helyzettől függően. A celeb eladja a könyvét, tarol vele, neked meg fogalmad sincs róla, hogy csak a  szépet szellőztette meg magáról, mennyire jó a reklámmenedzsere és hány órányi profi terápia áll az „önismeret” mögött.
S ha már említettem, lássunk egy filmet is.

Biztosan láttál bár egy kis részt a „Hazudj ha tudsz”-ból, elég népszerű sorozat szerte a világon – eredeti címe Lie To Me, több televíziótársaság futtatja még most is, ismétlik a végtelenségig. Maga a sorozat Paul Ekman a viselkedéssel és testbeszéddel kapcsolatos tudományos kutatásaira és annak eredményeire alapoz egy jó nagy adag filmgyári porhintéssel megfejelve. Tömegközlekedési eszközön utazva a hátam mögött két nő beszélget arról, hogy az előző esti rész után vallatóra fogta a párját és annak alapján amit a filmből elsajátított azt figyelte a férje testbeszédéből, hogy hazudik-e vagy sem. Jesszusom! Negyven perc filmnézés után szakértőnek képzelni magad nem semmi! Paul Ekman egyike a világ legjobb viselkedéselemzőinek és egy életen át ezt tanulmányozta. Azért állították le a sorozat további forgatását, mert már sokszorosan több volt a porhintés és szemfényvesztés mint a valóság és többé nem volt hajlandó a nevét adni hozzá.

Az, hogy miben hiszel, a te dolgod, de mielőtt készpénznek vennél olyan irományokat amik az életedet hajlamosak rendezni és befolyásolni jó lenne utánnanézni kitől is származnak ezek az írások, mert lehet, hogy tudományos értékük a Harry Potter könyvekével egyenlő és a beígért csoda kizárólag az alkotójuk anyagi helyzetére vonatkozik.