2016. február 6., szombat

Dívák, drámák... és 5 perc hírnév

Ma nem fogok könyvekről beszélni, sajnálom, ha arra vártál s most csalódnod kellett.
   Valamennyien valamilyen formában valós és/vagy virtuális közösségekhez tartozunk, csoportokhoz, oldalakhoz, ott fecsegünk – vagy nem, teszünk valamit azért a közösségért – vagy nem, aktívak vagyunk – vagy nem. Kis csoportok, nagyobbak, adott tematikához kötöttek, bármilyen lehet, és valamennyit emberek alkotják, akik különböző viselkedési formákat követnek.
Rég érlelődött bennem a gondolat, hogy az ilyen közösségek tagjait viselkedési formájuk szerint listába szedjem. Mindaz amit leírtam saját megfigyeléseim alapján készült, nem sértő szándékkal és koránt sem tökéletes, de remélem szórakoztató.

   Admin – a csoport alapítója-vezetője-guruja. Többnyire neurotikus, tele a töke hócipővel az állandó zargatások miatt. Ha többen vannak mindegyik a másiktól várja, hogy tegyen valamit, ezért senki nem tesz semmit és ettől valamennyien idegesek.
Kiskorú – adatlapja szerint természetesen egyetemi hallgató, fotója szerint egy túlsminkelt elemista, az ismerősei valamennyien 7.-8. osztályos gimnazisták. Felnőtt tartalmú dolgokat keres és annyira „nagyon sűrgős és fontos lenne” megkapnia, mintha a kötelező háziolvasmányok egyik darabja lenne és záros határidőn belül dolgozatot kellene írnia belőle.
   Istennő(Úrnő) – többnyire a közösség vezetője, a csoportosulás értelmi szerzője, de nem feltétlenül. Más dolgait szórja, a többiek hálából leistennőzik ő pedig nagy kegyesen magának tulajdonítja az érdemet más munkájáért. Többnyire frusztrált és kisebbségi komplexussal küzdő személy.  Meg van győződve hogy tényleg mindenki imádja, hogy nélküle a közösség nem létezne és készpénznek veszi a fényezést és tömjénezést.
Hörcsög – „Amit ma megkaphatsz, ne halaszd holnapra!” elv alapján mindent összeszed mindenhonnan. Azt mondtam MINDENT. Ritkán zsugori, ezért érdemes tőle ezt-azt kérni. Értékes tagja a közösségnek, mert mikor a part szakad a Hörcsögre mindig lehet számítani – és főleg a gyűjteményére.
Töltelék – csak ott van, foglalja a helyet, nem szól – maximum elolvassa azt amit más ír és begyűjti ami érdekli. „Nem szól szám, nem fáj fejem” elv alapján működik. Nem kér, nem ad, önző és magánakvaló.
Stréber – az Admin, Istennő viszhangja. Körülötte nyüzsög, mindig igazat ad neki, fényezi és ledorongol mindenkit aki másként gondolkodik. Ezzel biztosítja a helyét a közösségben, de  titokban magasabb pozicióra vágyik.
Beszari – a Töltelék és a Stréber keveréke. Csak akkor szólal meg amikor attól fél, ha nem foglal állást a közösséget érintő kérdésben, akkor kizárják. Ilyenkor görcsösen igyekszik igazat adni a többségnek, ha a szél járása változik, az ő véleménye is...
Szóró – bármit kap rögtön továbbadja – itt jön be a képbe az 5 perc hírnév, amikor is egyszerű halandó létére 5 perc imádatot kap a közösségtől (ha hoz) és az már majdnem Istennő. Az első a listán akit kivágnak a közösségből (ha kifele szór)
Telhetetlen – az a Hörcsög aki mindenhol ott van. Tizen-huszon-sok közösség tagja, és állandóan attól fél lemarad valamiről. A Hörcsöggel ellentétben senkinek semmit nem ad, mert egy önző dög.
   Diktátor – egyes Adminokra jellemző állapot. Most szerelt le a francia Idegenlégióból, még nem diagnosztizálták nála a megalomániát vagy aznap nem vette be a gyógyszerét. Ha megszegted a szabályait hezitálás nélkül büntet, megaláz, kizár a közösségből. Meg van győződve, hogy ezt így kell csinálnia. A közösség tagjai utálják és félnek tőle.
Fontoskodó – mindent mindenkinél jobban tud – akkor is ha nem – és sajnos ezt állandóan hangoztatja. Verbálisan agresszív ha valaki ellentmond neki és megkérdőjelezi a megosztott információ helyességét.
Jólértesült – ismeri a téma szakértőit, kapcsolatban áll velük. Az álatala megosztott információ 99%-ban pontos, sajnos ritkán jut szóhoz a Fontoskodótól.
Kárörvendő – élvezettel szórakozik mások mellényúlásán és nyomorán. Gonosz humora van. Teljesen megértem: a káröröm természetes emberi érzelem és majdnem olyan jó mint egy orgazmus.
Kuli –  ő az aki dolgozik mindazért amit az Istennő és a Szóró megoszt a világgal mint sajátja, és amit a Hörcsög és a Telhetetlen begyűjt. Általában békés, csendes személy, de amikot betelik a pohár sűrűn röpködnek a lóalkatrészek.
Kényszeres – minden esteben azonnal mindenről véleményt nyilvánít, akkor is, ha semmi köze hozzá, nem tudja miről van szó – dícséretes, hogy a saját gondolatait teszi közzé és nem valakinek a viszhangja. Idővel belőle lesznek a legjobb Stréberek.
Szenya – más megbízásából tagja a közösségnek és az illető fele továbbítja mindazokat a dolgokat amiket megtud, megszerez. Lehet tájbasímuló Töltelék vagy akár hangos Fontoskodó is. Olyan neveken is fut még, hogy Szarkavaró, Pletykafészek, Szemétláda, s ha felfedik kilétét, felmenői sűrűn csuklanak ő pedig megtér megbízójához.
Elégedetlen – semmi nem jó neki, semmi sem elég neki. Folyamatosan szekál, figyelmeztet, követel, de ez minden amit a közösségért tesz. Ő nem ad semmit, mert neki jár. Van benne egy kis Diktátor, meg egy kis Depis.
   Bohóc – a társaság lelke, egyesek imádják, mert feldobja a hangulatot, mások gyűlölik, mert irigylik a népszerűségét. Az Adminok, Istennők és Diktátorok a „mások” kategóriába tartoznak, ezért szegény Bohóc egy idő után beleun a szekálásba és elcsendesedik, vagy más közösség után néz.
Depis – semmilyen más szociális interakciója nincs a virtuálison kívül. Ott ő a Díva, főszerepet játszik saját, kitalált történetében és bármikor lépsz be a közösségbe, ő mindig ott van.
Lelkes – gyerünk, csináljuk, jó lesz – ez a mottója. Optimizmusát nagyon gyorsan megtöri a többség közönyössége, ötleteit ellopja a Diktátor meg az Istennő és sajátjaként sikerre viszi.
Rebellis – nem fél senkitől, semmitől. A szabályokat akkor tartja be, ha neki megfelelnek, odamond az Istennőnek, Diktátornak és kicsit sem érdekli, ha ezért kizárják vagy utálják.
Obszcén – szexuálisan frusztrált személy. Érdeklődésének középpontjában a nemiséggel kapcsolatos dolgok állnak, mindenről arra asszociál és pillanatok alatt megmutatja a legújabb szerzeményét: XY modell, celeb meztelen fotóját, vagy a frissen letöltött méretes véreres bájdorongot/3500 köbcenti méretű szilikon-begyet ábrázoló képet. Csak ez érdekli, semmi más.
   Macskás – mellék-kategória. Bármi lehet a fentiek közül, ha elhangzik a bűvös szó, átalakul Macskássá és azonnal kéznél van néhány fotó a kedvencről. Másik fajtája a Büszke Szülő, ők nincsenek kevesebben, csak sokkal óvatosabbak.

Bennem vagy egy kis Bohóc, Diktátor, Rebellis és Kuli.... és egy kicsivel több Kárörvendő.

Te melyik vagy? És hány ismerősődet fedezted fel?