2016. február 25., csütörtök

Trisha Ashley - Csokoládécipők és esküvői harangok

Tansy Pool megörököl egy régimódi kis cipőboltot a világ végén, egy kis faluban, és ezzel megszületik az Üvegcipellő – az ebben az üzletben árult lábbelik meseszerűvé varázsolnak bármilyen esküvőt! A választék hamarosan kibővül koszorúslányruhákkal és különleges csokicipellőkkel is. Tansynek már csak az a vágya, hogy a magánélete is ilyen csodás legyen. Csakhogy a vőlegénye ragaszkodik hozzá, hogy belefogyjon egy harminchatos esküvői ruhába, ráadásul kínos családi titkokra is fény derül. Tansy jobbnak látja hát, ha inkább az üzlet felvirágoztatásán dolgozik. Valaki azonban nem lelkesedik annyira a népszerű Üvegcipellőért… A színész Ivo Hawksley, a bolt melletti ház mogorva lakója is sötét titkot rejteget. A férfi összetört szívét gyógyítgatni érkezett Sticklepondba. Ám kiderül, hogy a múlt szálai Tansyhez kötik, és hamarosan mindketten ráébrednek arra, hogy a közös titok nagyon szoros kötelék lehet két ember között…

Ulpius-ház, 2013
Eredeti mű: Trisha Ashely – Chocolate Shoes and Wedding Blues – HarperCollins, 2012

Ne azt nézd, hogy mindjárt három éve jelent meg. Ha valami nyugisat szeretnél olvasni akkor fogj bele, mert néha ilyen is kell. Nincsenek benne nagy drámák… oké, nincsenek benne óriási drámák, hatalmas durranások, de mégsem kiszámítható minden lépés a könyvben.
Van benne egy kis Jane Austen és több Hamupipőkéből, szinte minden oldalára jut egy idézet valamelyik Shakespeare-műből, de mindenképpen megérte az időt amit rááldoztam. Stílusa könnyed és határozottan olvastatja magát, de minden könnyedség ellenére egészen komoly dolgokról is szó van benne.
A cselekmény Walesben játszódik, egy turisták által látogatott településen, ahol a főhősnő, Tansy Pool megnyitja cipőboltját… illetve nem is megnyitja, mert a cipőbolt generációk óta a család tulajdona, ő csak a kor szellemének megfelelően átalakítja és esküvői cipőket árul.
Nagyon eredetiek a szereplők.  A főhősnő – aki nem csak cipő-árus, hanem gyermekkönyv író is –, különc öltözködésével tűnik ki, néha azért megráztam volna Tansy Pool-t hogy lépjen már túl a “jókislány-áldozati bárány” szerepen és ne mindig azzal törödjőn, hogy az igazság mennyire fog másokat megbántani. Van egy kakasa amire mindenki hangtompítót szerelne (vagy levest főzne belőle) és egy félős-stresszes border colliet is befogad. 
Nemcsak ő különc, hanem szinte mindenki ebben a könyvben. Volt vőlegénye szinte negyven évesen sem tudja elvágni a köldökzsinort és levakarni magáról az anyját, nem bírja a visszautasítást és olyan mint egy kullancs. Saját anyja gyakrabban cseréli a férjeit mint más a kocsiját és mindenki más előbbre áll a listáján, mint a lánya. A falu papja egy volt rock-sztár, a szomszéd színész állandóan Shakespeareből idéz - elvégre neves Shakespeare-színész, a falu előkelőségeinek pedig abszolút természetes, hogy magukra öltsék Erzsébet-kori kosztümjeiket és úgy mutatkozzanak a nyilvánosság előtt. És még nem esett szó a két mostohatestvérről, akiknek a hazugság és a kavarás olyan könnyen jön, mint a levegő vétel.

Egynek mindenképpen elmegy, sőt!


"... mert nincs a világon se jó, se rossz: gondolkodás teszi azzá."
- Shakespeare -

Igen, ezek mind csoki-cipők és bármennyire is jól néznek ki, lelkiismeret-furdalás nélkül tudnám fogyasztani őket.