2016. február 22., hétfő

Robin LaFevers - Halandó szív

A halál szépséges szolgálólányai 3.


OKOS, ERŐS ÉS MINDENRE ELSZÁNT
Annith izgatottan várja, hogy küldetést kapjon, hogy ő is Mortain istenség szolgálóleánya lehessen. Csendben figyeli, ahogyan különleges képességű novíciatársnői elhagyják a kolostort, és küldetésre indulnak a világba, hogy beteljesítsék a Halál istenének komor, végzetes utasításait. Türelmesen vár, hogy mikor kerül rá a sor. Ám legsötétebb félelmei válnak valóra, amikor rájön, hogy az apátasszony neki nem szán feladatot, hanem azt akarja, ő legyen a zárda Látnoka, vagyis magányban és szüzességben kell leélnie hátralévő életét a kolostor kőméhébe zárva. Annith ezt elmondhatatlan árulásnak tekinti, hisz egész életében arra készült, hogy orgyilkos lehessen. Ezért saját kezébe veszi sorsát. Ebben segítik a hellequinek, a megváltásra vágyó elátkozott lelkek, valamint a nőket és ártatlanokat védelmező Arduinna istennő papnői is. Annith megszökik a kolostorból, a breton udvarba megy, ahol Anne hercegnő és hívei éppen a francia invázió elleni stratégiáról tanácskoznak.
A kolostor meggondolhatta magát, de ez nem jelenti azt, hogy ő belenyugszik.
A sorozat lezárásában LaFevers mesterien illeszti helyükre a kirakós darabjait. Lenyűgöző könyv, melyben az ész és a szív harcolnak egymással. Ez a tökéletes befejezés.

Maxim, 2015
Eredeti mű: Robin LaFevers – Mortal Heart

Egy olyan sorozatnak a harmadik kötete, amelynek az első két részét nem olvastam. De, szerintem, semmilyen lényeges információ nem veszett el, akkor sem értettem volna belőle többet, ha az előző kettőt is elolvasom.
Ez a sok miszticizmus nem az én világom. Viszont, ha eltekintünk a számtalan istenségtől, papnőtől, hellequinektől és más hasonszőrű jelenségtől, akkor egy történelmi regényt kapunk ami a 14. századi Bretagne-ban játszódik és nagyszerűen szemlélteti a kor politikai játékait. Ó, és  az egyház – bármelyik legyen is az – beavatkozását a politikába, a töménytelen hazugságot, porhintést,  amivel az egyházak képviselői manipulálják a tudatlan tömegeket saját céljaik elérésére.
A történet szerelmi szálja Annith, a novícia és Mortain-Balthazaar, a Halál istensége között szövődik, és a romantikus lelkületűek nagyon fogják szeretni azt az önfeláldozást amiről egyikük tanúságot tesz a szerelem nevében.
Mint mondtam, ez nem az én világom, nem lett kedvenc, de ha elvonatkoztatunk a fantasy-elemektől, akkor ez az egész egy kicsit hasonlít Philippa Gregory történelmi témájú regényeire.

A sorozat részei:

1. Gilkos kegyelem
2. Sötét diadal