2024. február 12., hétfő

Sarah Turner – Stepping Up – Beth felnő



   Sarah Turner neve már ismerős lehet a hazai közönség számára, 2019-ben jelent meg a Sz@ranyu naplója című regénye. A 21. Század Kiadó jóvoltából most egy újabb kötetét ismerhetjük meg, melynek főszereplője egy Beth nevű, harmincas éveiben járó nő, akinek egy tragikus esemény során teljesen megváltozik az élete.
   Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezt a szívszorító és kedves történetet, ha pedig nektek kedvez a szerencse meg is nyerhetitek a kötet egy példányát.




   Eddig senkinek nem kellett gondját viselnie.
   Ezentúl másképp lesz.
   Beth soha semmit nem csinált huzamosabb ideig. Össze se tudná számolni, hány munkahelyen mondott fel, hány pasival szakított, és még mindig a régi gyerekszobájában alszik. Nem mintha ne próbált volna felnőni, de eddig egyetlen kötelességét sikerült csak menetrendszerűen teljesíteni: péntek este mindig ott ül a kocsmában.
   Aztán egy reggelen tótágast áll a világa – egy kimondhatatlan tragédia nyomán ott találja magát a tinédzser unokahúga és a bölcsődés unokaöccse mellett. Beth lesz a gyámjuk, és ezzel kezdetét veszi valami, ami a lány számára egészen ismeretlen: plüsselefántok és lefekvés előtti mesék. Még soha nem vállalt felelősséget senkiért – nem kell hozzá sok, hogy úgy érezze, ezt az egészet nem neki találták ki.
   Mi van, ha egyszerűen alkalmatlan? Beth megmagakcsolja magát. Most az egyszer nem adja fel. Ideje helytállni.



Next21, 2023
Eredeti cím: Stepping Up, 2022




   Sarah Turner neve teljesen ismeretlen volt a számomra, bár már tudom, hogy korábban megjelent magyar nyelven egy másik könyve is, amit nagy valószínűséggel valamikor el fogok olvasni. Nálam a szerző fehér lappal indított, és nem is rosszul, mert egy abszolút életszagú, hihető történetet kaptam, ami bár nyomokban hasonlított egy többször is látott film (Life As We Know It) történetére, mégis szórakoztatott, meghatott, felidegesített. Tehát érzelmeket váltott ki, s ez jó, nem? S tette ezt úgy, hogy mellőzte a fiziológiai részletességgel leírt csatakos erotikát, ami mostanában mintha kötelező elem lenne a szórakoztató irodalomban.
   Kedveltem a történetet annak ellenére, hogy Beth, akiről ez a könyv szól, nem a szívem csücske. Nem tudtam azonosulni vele több okból sem, de az okokat most nem fogom magyarázni, mert semmi értelme, és nem is tartozik ide.
   Beth a harmincas évei elején járó fiatal nő, aki mentálisan valahogy leragadt a húszas évei bulizós korszakában, nulla felelősségtudattal, nulla kitartással, nulla perspektívával. Úgy váltogatja a munkahelyeit, mint más a zokniját, és élete fénypontja az, amikor a kocsmában leihatja magát. Csakhogy az életben nem minden egyértelműen fekete vagy fehér, tehát Beth sem az, akinek látszik. Neki meg kellene felelnie anyja magas elvárásainak, aki mindig tökéletes nővéréhez hasonlítja, Beth pedig mindig alulmarad ebben az összehasonlításban, mert ő más. S annyiszor hallotta már a lehúzást, hogy nem is igyekszik megmutatni mire képes. Beth erős önbizalomhiánya a családban gyökerezik, ahol anyja viseli a nadrágot, ő pedig beletörődik, hogy ő az örök megbízhatatlan, a mindenkori lúzer. Egészen addig a napig, amikor nővére és sógora súlyos balesetet szenved, és végrendeletükben Beth szerepel a kamasz Polly és a bölcsődés Ted gyámjaként.

   Ha most bárki is azt hinné, hogy Beth a tragédia hatására egyik pillanatról a másikra megtáltosodik és mintapolgárrá válik, az nagyobbat nem is tévedne. Ez a változás fokozatos, hiszen a bulikirálynő Bethnek fel kell nőnie a feladathoz, a hétvégi jófej nagynéniből szülővé kell előlépnie egy olyan házban, ahol minden nett (ő pedig a káosz királynője), s foglalkoznia kell egy bűntudatos, néha ellenséges kamaszlánnyal, valamint egy olyan kisfiúval, aki nem igazán fogja fel, hogy apja már nincs, anyja pedig kómában fekszik a kórházban, felépülésére pedig minimális az esély. Bethnek meg kell tanulnia magán kívül másokra is figyelni, és szerintem a történet végére ezt az elvárást tökéletesen teljesíteni is tudja

   Turner csodálatos és nagyon valóságos mellékszereplőket is alkotott, akik szerves részei a történetnek. Például Albert, a magányos öregúr a szomszédból, aki egyszerűen imádnivaló, és tökéletesen ellensúlyozza azt a negatívitást, ami Beth anyjából árad. Vagy Beth apja, aki annak ellenére, hogy olyan karakternek tűnik, aki inkább békéltető, mint harcos, de mégis vissza tudja fogni feleségét, mikor az túlzásba viszi Beth szekálását. A kis Ted is tündéri, s az ember szíve szakad meg esti rituáléjának láttán, Polly pedig egy igazi kamaszlány, akinek túl sok szakadt a nyakába.
 

    A történetnek romantikus szála is van, az a fajta, amivel mostanában gyakran találkozunk a könyvek lapjain: barátokból szerelemesek. Beth és Jory húsz éve bizalmas barátok, s Beth csak akkor jön rá, hogy számára Jory több mint haver, amikor a férfi randizni kezd a kolleganőjével. A vicc az, hogy pont Beth bátorítja, hogy próbálkozzon be munkatársánál. Jory karakterét imádtam. Igaz barát, gerinces, korrekt és imádnivaló suta közeledése.
   Szerettem ezt a történetet. Szép lett volna egy nagy, mindenre kiterjedő boldog végkifejlet, de az életben nem minden úgy történik, ahogy mi azt szeretnénk, s pontosan azért volt ennyire jó, megható és életszagú ez a történet. Jó bekuckózni vele.










   A kiadónál több romantikus könyv is megjelent az elmúlt évek során, mostani játékunk ezekkel a kötetekkel kapcsolatos. Minden állomáson találtok egy homályos borító részletet. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a kötet címe.
   Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.

 




a Rafflecopter giveaway






Blogturné Klub
02.08.: Csak olvass!
02.10.: Szembetűnő
02.12.: Betonka szerint a világ... 
02.14.: KönyvParfé