2016. október 4., kedd

Tara Sue Me - A domináns

Alávetett sorozat 2


Nathaniel West sosem veszíti el az irányítást. 
A West Industries playboy igazgatójaként nappal a tanácsteremben irányít, éjszaka pedig a hálószobában, mint szigorú domináns, kemény szabályokkal. Soha nem fogad el tapasztalatlan alávetettet, ám amikor Abigail King jelentkezése kerül az íróasztalára, megszegi a saját kikötéseit, és próbába teszi a lányt. 
Abby ártatlansággal vegyített hajlandósága mámorító, és Nathaniel hamarosan úgy dönt, hogy nyakörvével a tulajdonába veszi, akivel, azt tesz, amit csak akar. Amíg a lány követi a parancsait és teljesen aláveti magát neki, senki nem sérül meg. Nathaniel azonban kezd beleszeretni Abbybe, és ekkor döbben rá, hogy a bizalom kétoldalú. Olyan titkai vannak, amelyek ledönthetik a kapcsolatuk alapjait…

Művelt Nép, 2016
Eredeti mű: Tara Sue Me – The Dominant, New American Library, New York, 2013


Ez nem lesz szép, előre szólok, hogy idejében leléphess.
Kezdeném azzal, hogy ez nem egy trilógia része. Az alávetett sorozatcím alatt már kilenc könyv és két kiegészítő novella jelent meg a szerzőtől, ki tudja, lehet még több is lesz. Meg lehet nézni a Goodreads-en és a szerző honlapján. Ezek közül néhányban visszatér a már ismert páros: Abigail és Nathaniel. Lehet, a kiadó csak az első három könyvet tervezi magyar nyelven kiadni és innen a “trilógia” meghatározás. Ennek nem jártam utána, csak feltételezem, de bőven elég is annyi belőle, sőt!
Magasról teszek rá, hogy a tizenéves libák, meg a szexualitásukat könyvek lapjain kiélő frusztrált háziasszonyok mennyire imádják, én nem állok be a sorba. Ha az első részt (Az alávetett) jelenetenként darabokra lehetett szedni, és mindegyik jelenet után odaírni, hogy ezt most épp melyik könyvből vagy filmből koppintotta, a második rész ugyanaz másképp: nem Abigail (szólíts csak Abby-nek) meséli el, hanem Nathaniel.
Miért kell ugyanazt a történetet még egyszer elmesélni? Nem szeretem az egyes szám első személyben leírt történeteket, azt meg végképp nem, amikor ugyanaz az író másodszor is megpróbálja eladni ugyanazt, ez esetben a férfi szemszögéből. Azért már igazán fel kellene fogni, hogy ahogy egy férfi nem tudja mi van egy nő fejében, úgy egy nő sem tud a férfi fejével gondolkozni, soha nem is fogja tudni épp mi van a gondolatai,  tettei mögött. A nő azt írja le, amit szeretne a férfitől hallani az adott helyzetben, vagy ahogyan ő, mint nő, szeretné, hogy az illető férfi viselkedjen, reagáljon akkor és ott. A következő mi lesz? Elmeséli a kutya szempontjából is?
E. L. James és az ötven módon elcseszett szürke óta divatba jött, hogy olyan szexuális viselkedést szellőztessenek meg, ami eltér attól, amit a statisztikai átlag magáról vall. Mert ez olyan izgi és misztikus a misszionárius pózhoz és a hétvégi szexhez képest. Ami rendben is van, csak Tiffany Reisz kivételével fogalmuk sincs miről írnak. Ezt elmondtam az első résznél is, elmondom most is: a leghalványabb fogalma nincs mi a BDSM, csak ír valami hasonlóról, hogy a trendnek megfeleljen és el tudja adni a könyvet.
Mit tudok többet az első részhez képest? Azt, hogy Nathaniel egy sérült lelkű milliomos akinek épp egy új szexuális játékszerre volt szüksége és mit tesz a véletlen pont az a nő jelentkezik, akiért ő zsenge ifjúkora óta liheg, de nem közeledhetett hozzá, mert ő annak idején már egy dom volt. Ez, így, többször is elhangzik a könyvben, Nathaniel pedig esetleg álmában domináns, mert a valóságban fájdalmasan messze áll tőle. S nemcsak ő, hanem Paul, a mentora is, akivel a krízishelyzetekben konzultál.
Akkor most elmondom én mit értettem az egészből: Nathaniel (aki még véletlenül sem Nate, mert ugye beceneveket nem használunk) gyermekként átélte szülei halálát. Bizony, ott volt a kocsiban, amikor a baleset történt és ő volt az egyetlen túlélő. Namármost Nathaniel, azt hiszi, ha ő ellenőrzése alatt tartja a dolgokat, akkor nem fordulhat elő még egyszer, hogy elveszít számára valami/valaki fontosat, s ezért kötődni sem akar senkihez. És ezért azt hiszi magáról, hogy akkor ő egy domináns… csak mert van játszószobája és néhány szexuális segédeszköze, amit alkalmanként használ, … s mert nyakörvet biggyeszt az épp aktuális szeretőjére. Csakhogy az ellenőrzés-mánia és a hétvégi szerepjáték nem azonos a BDSM-vel. – Hozzávetőlegesen ennyi, amit az Abby által elmesélt történethez képest pluszban kaptam. Ó, és természetesen a sok jóindulatú barátot és rokont, aki mindig jobban tudja mit kell a másiknak tennie és osztja az észt, ha kell, ha nem.
Ismét kaptunk egy csodálatos fordítást. Nem szoktam cikizni a mások munkájával, mert én sem szeretem, ha az enyémmel dilettánsok poénkodnak, de talán jobban oda kellene figyelni, mert van néhány dolog ami már durván feltűnő:
francia tószt – french toast, azaz francia pirítós, aminek ilyen-olyan változatait mi bundáskenyér néven ismerjük.
hot tub – pezsgőfürdő
őszintétlen – ilyen szó a magyar nyelvben nincs, aki nem hiszi nézze meg a szótárt. Nem érdekel melyik önjelölt celeb használja még a tévében, akkor sincs.
Ennyi.


 A sorozat első része:

Művelt Nép, 2016
The Submissive

Még az idén várható a harmadik rész is magyar nyelven:

Az edzés - The Training


További részek angol nyelven:


3.5 The Chalet (novella)
4 Seduced by Fire
5 The Enticement
6 The Collar
7. The Exhibitionist
8 The Master
9 The Exposure
9.5 The Claiming (novella)