2020. november 8., vasárnap

Rachel Winters – Szerelem sokadik látásra



   Egy lány, két pasi, egy koraérett kislány és sok-sok gubanc. Felkeltettük az érdeklődésed? Ha igen, akkor kövess minket blogturnénkon, hogy megtudd, mit is gondolunk Rachel Winters Szerelem sokadik látásra című könyvéről. S ha velünk játszol, akkor kis szerencsével tiéd lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv. 




   Evie Summersnek a munkája az élete. Épp ezért igencsak felzaklatja, amikor kiderül, hogy egyhamar búcsút mondhat az állásának, hacsak nem sikerül rávennie az ügynökség legfontosabb és legnehezebben kezelhető ügyfelét, Ezra Chestert, hogy fejezze be egy hollywoodi romantikus vígjáték forgatókönyvét. A gond csak az, hogy Ezra még el sem kezdett rajta dolgozni... 
   Az alkotói válságba került férfi csak akkor hajlandó nekilátni az írásnak, ha az egyedülálló Evie bebizonyítja, hogy szerelembe lehet esni úgy, ahogy a filmekben. Az online társkeresést elfelejtheti; Evie csak úgy ismerkedhet össze valakivel, ahogy Harry megismerkedett Sallyvel, vagy Hugh Grant... sokakkal. Evie elszántan lát neki a feladatnak, és egyik vicces romkomjelenetből a másikba kerül. De vajon lehet olyan az élet, mint a mozikban? 




   General Press, 2020
   Eredeti cím: Would Like to Meet, 2019




   Rachel Winters neve teljesen ismeretlen volt számomra, amikor felmerült ennek a blogturnénak a lehetősége, ami mondjuk nem is csoda, hiszen ez a szerző első és eddig egyetlen könyve, de reménykedjünk, hogy nem az utolsó. A magyar nyelvű kiadás borítója szenzációsan tükrözi azt, amit ettől a történettől várni lehet: egy rózsaszín lelkületű romantikus komédiát, mely a filmes világba viszi el olvasóját. 
   A történet hősnője Evelyn Summers – a történetben többnyire Evie –, aki egy forgatókönyvekkel foglalkozó ügynökségen dolgozik. Nem ügynök (bár nagyon szeretne az lenni), csupán a tulaj asszisztense, immár hét éve. Arról a tulajról van szó – a történetben Monty néven fut –, aki évekkel korábban sárba tiporta Evie forgatókönyv-írói álmait, azzal, hogy szemébe vágta mennyire tehetségtelen, de gyorsan fel is ajánlott neki egy asszisztensi állást, ami egyenlő a rabszolgasággal, hiszen Evie-nek a nap huszonnégy órájában pattanni kell, ha főnöke füttyent. Márpedig főnöke elég gyakran kerül olyan helyzetekbe, amiből Evienek kell kihúznia. S hogy Evie miért tűri ezt éveken keresztül? Mert főnöke mindig elhúzza az előléptetés nevű mézesmadzagot az orra előtt. 
   Ez az előléptetés továbbra is késik, az ügyökség pedig nincs valami rózsás helyzetben, hiszen egyetlen fontos ügyfelük van: az Oscar-díjas forgatókönyves Ezra. Aki, minden határidőt túllépve, még mindig nem adta le romatikus komédiájának forgatókönyvét, a producerek pedig Monty nyakában lihegnek. Ezért Evie-nek ki kell vernie a hisztis íróból azt a nagy művet, abiből az még egy sort sem írt le. Mi több, nem is hisz az ilyen romantikus maszlagokban, a szerelem első látásra-ban, azokban a katarktikus első találkozásokban, melyek a filmvászon romantikus komédiáira oly jellemzőek. Evie pedig be akarja bizonyítani neki, hogy ezek a dolgok igenis léteznek, s hajlandó végigjátszani néhány ilyen jelenetet, hogy majd részletes beszámolót küldjön a hisztis, de nagyon jóképű szerzőnek. S ezzel kezdetét veszi Evie vesszőfutása a filmvászon romantikus komédiáiból merített kierőszakolt első találkozásokkal – összetalálkozásokkal, ahogy ő szereti nevezni. 
   Evie magánéletét pillanatnyilag baráti köre teszi ki, melyhez hozzátartozik egy menyaszörny és a politikai korrektség nevében egy meleg barát is. Barátja elhagyta, miután Evie-t kihasználva szintén a szakmában kapott előléptetést egy konkurens ügynökségnél, de a lánynak nem is lenne most ideje semmire, hiszen két dolog teljesen lefoglalja az életét: ki kell vernie Ezrából a forgatókönyvet, ami azt jelenti, hogy heti több alkalommal is el kell játszania a véletlen összetalálkozást, hogy hiteles beszámolót küldhessen a férfinak. És lefoglalja barátnőjének esküvői készületei is, a lánybúcsú, amit neki kellene megszerveznie a menyaszörny magas elvárásainak megfelelően. Tehát Evie élete tiszta rohanás, zűrzavar és kín. 
   Ezek az „összetalálkozások” számatalan mulatságos jelenetet eredményeznek a történetben, melyeken jókat derültem. Mondhatnám azt is, hogy ez a történet kicsit parodizálja a filmvászon hasonló történeteit, s nem is rosszul. 
   Egy ilyen bukásra ítélt akció alkalmával ismerkedik meg Evie egy kávéházban Bennel és lányával, Anette-tel, akik csendes szemlélői annak, amit a lány művel, ez pedig egy meglehetősen fura barátság kezdete lesz, és ebben a pillanatban nem tudtam eldönteni, hogy a happy end kivel hozza majd össze Eviet: a hisztis forgatókönyv-íróval, vagy a mogorva Bennel, akinek semmi kedve egy kapcsolatba bonyolódni. 
   Körülbelül a történet közepénél már sejteni lehet, hogy mi is történik az ominózus forgatókönyvvel, amit Ezrának meg kell írnia, de engem nem különösebben zavart, amikor a végén kiderült, hogy sejtéseim helyesek voltak. Ami viszont pozitív meglepetést okozott az Evie hozzáálása a dolgokhoz, mert a végére a hősnő megrázta magát és kiállt az igazáért, nem hagyta megát továbbra is orránál fogva vezetni. 
   Kedvelhető, szórakoztató történet volt, ami felsorakoztatta a romantikus komédiák összes elemét a véletlen találkozásoktól a menyaszörnyig, a lánybúcsútól a szétrombolt esküvői fogadásig. Különösen tetszett, hogy szerkezetileg némiképp hasonlított egy film forgatókönyvéhez, pontos hely és helyzetleírásokkal minden fejezet elején. 
   Mit nem szerettem? A rengeteg SMS-váltást a történet szereplői között. Ez nem feltétlenül erre a történetre vonatkozik, hanem úgy álltalában utálom a könyvekben szereplő SMS-eket, e-maileket.
   A világomat nem rengette meg, de remekül szórakoztam, s ilyen olvasmányok is kellenek. Ezt annak kell elfogadni ami: egy romantikus komédia, illetve az ilyen filmalkotások parodizálása. 





   A történet hősnője a filmvászon romantikus komédiáit utánozva próbál szerelembe esni, ezért játékunk is némiképp a filmekhez kapcsolódik. A turné minden állomásán egy rövid leírást találtok egy-egy olyan könyvről, melynek cselekményét - kisebb-nagyobb változtatásokkal - a filmvásznon is viszont lehet látni. A ti feladatotok az, hogy kitaláljátok melyik könyvre gondoltunk, címét és szerzőjének nevét pedig írjátok be a Rafflecopter megfelelő dobozába. 
   Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz




   A lány fél a repüléstől, s amikor a repülő viharba kerül, minden mocskos titkát kifecsegi a mellette ülő férfinak, akiről nem tudja, hogy sosem látott munkáltatója. A könyv magyar nyelven már kétszer is megjelent, két különböző kiadó gondozásában.







a Rafflecopter giveaway 




11.08 - Betonka szerint a világ… 
11.14 - Csak olvass!