2021. május 8., szombat

Julia London – A tüzes skót



A vad skót 2



   Mi történik, ha egy frivol angol Lady és egy mogorva skót Laird összetalálkozik? Kövessétek blogturnénkat, és megtudhatjátok a Blogturné Klub bloggerei mit gondolnak erről a fura helyzetről, melynek a General Press Kiadónál megjelent új Julia London könyv ad otthont.





   
A frissen megözvegyült Lady Chatwicknek a férje utolsó kívánsága szerint három éven belül újra meg kell házasodnia, ha nem akarja elveszíteni a családi örökséget. Daisy a skót-felföldi birtokukra menekül a londoni kérők hada elől.
   Útközben találkozik a hírhedt csempésszel, a szomszédos birtok, Arrandale urával, Cailean Mackenzie-vel, akinek nyers, férfias vonzereje a lady számára sem marad észrevétlen. A vonzalom kölcsönös, és amikor váratlanul megjelenik az asszony ifjúkori szerelme, Cailean egyből látja, hogy vetélytársa nem méltó egy olyan szenvedélyes nő kezére, mint Daisy. De vajon kész elmenni a végsőkig és a saját életét is veszélybe sodorni, hogy megakadályozza a házasságot?


   General Press, 2021
   Eredeti cím: Sinful Scottish Laird, 2017





   Durván másfél évvel az első rész után megjelent Julia London A vad skót név alatt futó sorozatának második része is, mely ez esetben egy tüzes skótról szól. Ami azt illeti a skót nem is volt annyira tüzes, inkább komor, tartózkodó és megfontolt. Legalább is többnyire.
   Arról, hogy a két rész megjelenése között miért telt el ennyi idő, fogalmam sincs. Valószínűleg a járványnak is köze lehet hozzá, mint annyi minden máshoz. Az a fontos, hogy itt van és örülhetünk neki – én két kézzel kaptam utána, és minden aktuális olvasmányom félretéve egyetlen este és fél éjszaka alatt magamévá tettem. Persze képletesen.
   Kedveltem a sorozat előző könyvét is, és bevallom, arra vártam, hogy az ott megismert mellékszereplők valamelyikének történetével fogok találkozni. Igazság szerint meg is jelentek néhányan közülük, de ez a könyv egy, illetve két teljesen új főszereplőt hozott: a fülszövegből már ismerős Lady Chatwicket, a tehetős özvegyet, és a korábbi rész főhőseinek elsőszülött fiát, Cailean Mackenzie-t. Tehát a történet durván harminc évet ugrik időben az első részhez képest, s igazándiból néhány fejezet után jöttem rá, hogy mi is a felállás itt.

   Sok újdonságot nem hoz az alapkonfliktus, azaz az angolok és a skótok közötti kölcsönös utálat, lenézés, gyülölködés. Ez természetesen megadja a történet alaphangját és a későbbi szerelmesek útjába is áll egy ideig.
   A cselekmény a 18. század közepére vitt vissza, amikor egyáltalán nem voltak ritkák az előre elrendezett házasságok. Egy ilyenben volt része Lady Chatwicknek is, a hősnőnek, aki a történet idején friss özvegy. A hölgy úgy gondolta, hogy bár házassága elrendezett volt egy hasonlóan magas rangú úrral, az együtt töltött idő alatt sikerült közel kerülniük egymáshoz, és a férj megbecsüli, megbízik benne. Ezért érintette több mint kellemetlenül a férj végrendelete, mi szerint a hölgynek férje halála után záros határidőn újból férjhez kell mennie, másképp elveszíti fia örökségét. S hogy a dolog még ennél is bonyolultabb legyen, a férj személyére egy idős és megbecsült püspöknek kell javaslatot tennie. Mivel a hölggyel járó vagyon megletősen nagy, Londonban verseny folyik az özvegy kezéért. Csoda hát, hogy a Lady felkapta szétől is óvott, egyetlen magzatát, fél háztartását, és örök pesszimista kuzinja társaságában meg sem állt a család Skóciában levő vadászházáig, hogy időt nyerjen, míg régi szerelme, egy hajóskapitány érte nem jön? Skócia pedig meglepetéssel szolgál: a hölgy meglepő vonzalmat érez birtokszomszédja, a Mackenzie klán jövendőbeli vezetője iránt, vonzalom, mely további konfliktushelyzeteket generált. És hozományvadászok mindenhol vannak...

   Összességében nagyon szórakoztató történet volt, kellő mennyiségű feszültséggel, romantikával, s természetesen némi erotikával is, mert az sem maradhatott ki. Újabb ízelítőt kaptam abból, hogy milyen volt a nő helyzete abban a korban, s a mostani énem teljesen biztosan nem szeretett volna ott és akkor élni, bármennyire is romantikusanak tűnik a körítés.
   A szereplők nagyrészt szerethetőek és szórakoztatóak voltak, még az örök vészmadár Belinda Heinsworth – Lady Chatwick kuzinja – is. Cailean Mackenzie olyan, mint amilyennek a skót főhősöket megszoktuk: vonzó, férfias, egy bizonyos titokzatosság és visszafogottság lengi körül, ami nem is csoda, ha figyelembe veszem mivel egészíti ki a klán jövedelmét. – Nem, ezt nem fogom elárulni, de nem nagy filozófia kitalálni.
   Lady Chatwick viszont nem lett a szívem csücske. Megértettem gyermeke iránti örökös aggódását, viszont azt nem, hogy többszor is hagyta magát képletesen lábbal tiporni. És különösen irritált szinte állandó flörtölése, meg az, hogy néha úgy viselkedett, mint egy tüzelő szuka. Mert szexuális téren a Lady meglehetősen nagy kezdeményezőkészségről tett tanuságot.
   Kedveltem a történetet. Pörgött, voltak váratlan fordulatai, bár a végkifejlet senki számára nem lesz meglepetés. Szép volt, jó volt, jöhetnek a folytatások. Minél hamarabb, annál jobb.





   Nyereményjátékunkban olyan ismert szerzők nevét keressük, akiknek több, skótokról szóló történetük is megjelent már - magyar nyelven is. A turné minden állomásán egy-egy ilyen név betűit találjátok elrejtve a bejegyzésben. A ti feladatotok az, hogy megtaláljátok ezeket a betűket, helyes sorrendbe tegyétek őket és az így kapott nevet beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.
   Figyelem! A beírt válaszokon már nem lehet változtatni. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére a megküldött értesítő levélre válaszolni. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway



05.08 - Betonka szerint a világ...
05.10 - Dreamworld