2021. május 12., szerda

Alessandra Torre – A Szellemíró



   A napokban jelent meg Alessandra Torre lenyűgöző regénye, A szellemíró, aminek a főhőse egy nagyon súlyos titkot cipel.
   A turné során a Blogturné Klub résztvevői mesélnek a történetről, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a regény egy példányát.





   A végén minden kiderül!
   Négy évvel ezelőtt hazudtam. Odaálltam a rendőrség, a barátaim és a családom elé, és kitaláltam egy mesét. Életem addigi legjobb történetét. És mindannyian elhitték. Nem lepődtem meg, hiszen a történetek kitalálása tett híressé. Tizenöt bestseller. Több millió rajongó, hírnév és vagyon. Már csak egy történetet kell elmesélnem. Életem legfontosabb történetét, egy megdöbbentő fordulatot, melytől az olvasóim padlót fognak, és levegőért kapkodnak majd. Azt mondják, hogy ami nem öl meg, az megerősít. Nos, ez a történet meg fog ölni.
   Díjnyertes alkotó szívbe markoló, rejtélyes története, váratlan fordulatokkal.
   Merülj el a titkaiban!



   Könyvmolyképző, 2021
   Eredeti cím: The Ghostwriter, 2017



   "Egy tökéletes reggel. Egy tökéletes férj. Egy tökéletes kislány. Egy tökéletes hazugság."


   Alessandra Torre neve nem ismeretlen a magyar olvasók számára, hiszen ez már a harmadik könyve (Sötét hazugságok és Hollywoodi mocsok), és valamennyi a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg. Nem tudom ki hogy áll a szerző írásaihoz, én az előző két könyvét is nagyon kedveltem, tehát kétség nem fért hozzá, hogy A Szellemírót is akarom.
   Torre történetei nem a könnyed műfajhoz tartoznak, tehát ez nem egy rózsaszín lányregény, és szirupos szerelmi történet sem. Ez egy véresen komoly történet az emberi kapcsolatokról, képmutatásról, titkokról, megtévesztésről. S mivel senkinek nem akarom elrontani az olvasásélményét, megpróbálok rövid lenni és kerülni a spoilereket.
A történet egy rövid prólógus után meghökkentően keztődik:
   

„Haldoklom. Nem éppen vidám kezdete ez a történetnek, de úgy gondolom, hogy az ilyesmit úgy kell elmondani, mint ahogy a ragtapaszt tépi le az ember. Gyorsan és hirtelen, hogy csak egy pillanatig érezzük a fájdalmat, aztán vége, elmúlik.”

   Központi karaktere a harmincas évei elején járó Helena Ross. A hölgy író, számos bestsellere jelent meg, és most az utolsó nagy dobásra készül. Azért az utolsóra, mert a rák nem válogat, és a fiatal nő tudja, hogy már csak hetei vannak hátra. Ezeket a heteket pedig arra akarja felhasználni, hogy megírja élete nagy regényét. Az igazságot, amit mindenki elől oly sikeresen titkol.

   A történet alkalmat adott arra, hogy az időbeni ide-oda ugrálásokkal megismerjem a hősnő egész élettörténetét, s ebben nagy segítséget nyújtott a könyv, aminek írásába belefogott. Helena soha nem volt egy partilány. Mindig tudta, hogy író akar lenni és erre fokuszált, mi több, domináns anyja is elég határozottan kijelölte az utat. Így nem csoda, hogy a szerelem gyorsan levette a lábáról és a világ szemében tökéletes házasságban élt férjével és közös lányukkal. Az amúgy is zárkózott nő teljesen magába fordult, mikor négy évvel korábban elvesztette férjét és lányát. Senkivel nem érintkezett ügynökén kívül – vele is telefonon és pontosan meghatározott időpontokban –, de az idő sürget, neki pedig be kell fejezni a könyvét. Ehhez kell a szellemíró. S ki mást kérne fel erre, mint örökös riválisát: Marka Vantly bestseller írónőt, aki a nagy tömegek számára ontja magából a romantikus-erotikus történeteit, és akivel évek óta kétes értékű gartulációkat tartalmazó e-maileket váltanak. Helenanak van egy olyan érzése, hogy a vetélytársban sokkal több van, mint a kommersz könyvek sorozatban való gyártása. Az első meglepetésem akkor volt, amikor egy nap az ajtón bekopogott a rivális.

   Természetesen nagyon kiváncsi voltam arra, hogy mi történhetett a múlban, miért zárkózótt el még jobban Helena mindentől és mindenkitől, és erre a közösen írt könyv során választ is kaptam. Tehát itt egy könyv a könyvben esettel találtam magam szembe, és hozzájárult ahhoz, hogy csak a végére legyen teljes a kép.
   Briliáns volt! Egyszerűen letehetetlen, klisémentes, és mellőz minden hatásvalász megoldást. Beszippantott, meghökkentett, meglepett és elgondolkoztatott. Kitűnő példája volt az emberi sokféleségnek, empátiának, megtévesztésnek. Megmutatta az embert az író mögött, minden gyarlóságával együtt. Mindennek élethű ábrázolásában nyilvánul meg Torre zsenialítása.
   Nagyon határozottan állítom, hogy eddig ez az év legjobb olvasmányélménye (nehéz lesz túlszárnyalni, az már biztos!) és csak szuperlatívuszokban tudnék beszélni róla. Olvassátok el!


A szerző nevéhez kapcsolódó bejegyzések:








   A történet főhőse egy rákbetegséggel küzdő író, aki úgy dönt, az utolsó hónapjaiban megírja az élettörténetét.
   A mostani játékunk során olyan könyvekből találtok idézeteket, amiknek a főhőse vagy halálos betegséggel küzd, vagy író. A feladatotok, hogy a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott könyv címét.
   Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.



"– Azt akarom, hogy mellettem légy a sötétben. Hogy átölelj. Hogy továbbra is szeress. Hogy siess a segítségemre, amikor fèlek. Hogy gyere el velem a szakadék szélére, és nézd meg, mi van ott."



a Rafflecopter giveaway




05.11. - Sorok Között
05.12. - Betonka szerint a világ
05.14. - Ambivalentina
05.16. - Readingspo