2021. május 20., csütörtök

Kristi Ann Hunter – Előkelő álarcosbál

   A Hawthorne-Ház 1


   Izgalmas és nagyon szórakoztató történettel mutatkozik be a magyar olvasóknak Kristi Ann Hunter. A Blogturné Klub tagjai Előkelő álarcosbálba mentek, s ha kiváncsi vagy, ott mi történt, akkor kövesd turnéjukat. Ha pedig szerencsés vagy, a tiéd lehet a kiadó által felajánlott nyereménykönyv




   Lady ​Miranda Hawthorne minden ízében előkelő hölgyként viselkedik, azonban a lelkében bátorságra és szabadságra vágyik.
   A társasági élet szereplőinek szemében már a vénlánysághoz közelítő nő hosszú évek óta nem naplóba, hanem levelekben önti ki legbensőbb érzéseit. A leveleket bátyja régi iskolai barátjának, Marshington hercegének írja. Mivel magával a férfival valójában még soha nem találkozott, a legkevésbé sem szándékszik elküldeni a leveleket, és majd elsüllyed szégyenében, amikor a bátyja rejtélyes, új inasa, Marlow véletlenül felad egy levelet a gyanútlan hercegnek.
   Miranda legnagyobb megdöbbenésére az etikett ilyetén megsértése a herceg válaszához vezet, és végül élénk levelezésbe torkollik. Az udvarlók korábbi hiánya miatt érzett önbizalomhiány azonban hamarosan zavarodottsággá változik a fiatal nőben, amikor ráébred, hogy Marlow iránt is legalább ugyanannyira érdeklődik, mint a herceg iránt. A férfi viszont, akitől egyre inkább függ, napról napra gyanúsabban viselkedik.
   Amikor fény derül a családja birtokán zajló titkos történésekre, egy dolog bizonyossá válik: nem Miranda szíve az egyetlen, amire veszély leselkedik a család és szeretteik körül.


Könyvmolyképző, 2021
Eredeti cím: A Noble Masquerade, 2015
Megrendelhető                Beleolvasó 






   „Miranda, egy hölgy sosem…”

   „Miranda, egy hölgy mindig…”

   Ha nem lett volna az évszázadokon át tartó angol-francia konfliktus, háború, rivalizálás – mikor mi –, akkor ki kellett volna találni, és a világirodalom (értem ez alatt bármelyik műfaját, még a szórakoztatót is) sokkal szegényebb lett volna. Mert miről születtek volna akkor azok a történetek, amikor egy angol földön működő francia kémet kellene lelepleznie a történet főhősének?
   Kristi Ann Hunterről nem hallottam, míg előrendelhetővé nem vált könyve a Könyvmolyképző Kiadónál. Igazándiból még a fülszövege sem lelkesített, de gondoltam egye fene, teszek vele egy próbát. S milyen jól tettem, mert Hunter könyve igazi szórakozást jelentett, és egy, az átlagtól eltérő hősnővel ismertetett meg.

   Akik otthon vannak a klasszikus/történelmi romantikus műfajban, azok számára nem újdonság, hogy a zsáneren belül többnyire két féle hősnő van. Az egyik a szempillarebegtető, ájuldozós ártatlanság, a másik meg a kijelölt út ellen dacoló típus, aki évtizedekkel, sokszor évszázadokkal saját kora előtt jár gondolkodásmódjában, viselkedésében. Nos, Miranda Hawthorne egyik sem a kettő közül. Ő olyan, mint egy vásott kölyök, és minden igyekezet lepereg róla, hogy valódi hölgyet neveljenek belőle. Hogy milyen is valójában Lady Miranda, azt mindjárt a prológusban megtudtam, és már akkor sejtettem, hogy ezt a történetet kedvelni fogom.
   A gyermek Miranda magányosnak érzi magát, miután bátyja és bizalmasa iskolába ment, s ezen a vele való levelezgetés sem segít. Ezért találja ki, hogy levelet ír bátyja iskolatársának és barátjának, Marshingtonnak, aki testvére elmondása szerint kicsit faragatlan, de jó alapanyag. A levelet soha nem küldi el, mert egy hölgy nem levelezhet egy ismeretlen úrral, de még olyannal sem, aki nem rokona, viszont jó alkalom arra, hogy mindent kiadjon magából. Egyesek titkos naplót írnak, Miranda leveleket, melyeket soha nem küld el, és ez lassan szokásává válik.

   A prológus után a történet tizenkét évet ugrott. Miranda felnőtt ifjú hölgy, akiről továbbra is leperegnek anyja intelmei. Szeretne ő igazi hölgy lenni, csak valahogy sosem jön össze neki, ugyanakkor azt a szabadságot is szeretné, mely csak a kor férfiait illette meg. Bátyja már herceg, anyja épp második házasságát élvezi, s sokkal csinosabb, szebb húga épp debütál a társaságban. Ezt Miranda kissé irigykedve szemléli, mivel őt soha nem rajongták úgy körbe a férfiak, ezt pedig húga elég gyakran igyekszik az orra alá dörgölni.
   A házban új, nagyon mutatós férfi jelenik meg bátyja inasa személyében, aki iránt Miranda hamarosan érdeklődni is kezd. Csakhogy az inassal együtt a baj is a házba érkezik, szinte mindenki számára. A férfi furán viselkedik, és hamarosan azt is megtudtam, hogy a házban valaki vagy valakik a franciáknak kémkednek, hiszen a házigazda az ország egyik legbefolyásosabb embere.

   Mirandát sem kerülték el a kellemetlenségek: döbbenten vette tudomásul, hogy véletlenül kintfelejtett levelét bizony elküldték Marshington hercegének, aki – Miranda megrökönyödésére – néhány nap múlva válaszol is neki. Hogy mi ebben a meglepő? Marshington hercegét időtlen idők óta senki nem látta, bár alkalmazottai megesküsznek rá, hogy utasításokkal látja el őket a birtok ügyeit illetően. Pedig a rokonság már alig várja, hogy a hercegi címet és a vagyont megkaparinthassa.

   Pögrős, kalandos és nagyon szórakoztató történet volt. A szerző stílusa is bejött, hiszen véresen komoly történetet is sikeríthetett volna ebből, de ő inkább a szórakoztatást választotta. Kedveltem a főhősöket, és szinte valamennyi szereplőt. Nem kaptam mindenre választ és néhány konfliktus némileg megoldatlan maradt, de ez nem gond, e nélkül is élvezhető a történet, és különben is ez egy négy részből és egy kiegészítő novellából álló sorozat első könyve. Most már csak a folytatásokat kell kivárni.
    Ami az eredeti cím fordítását illeti... nem álarcosbálról szól a történet, bár ami azt illeti egy rövid epizód idejéig van egy a cselekmény során. Az angol masquerade szónak több jelentése is van, és ebben az esetben álöltözetet jelentene.
   Senki világát megrengetni nem fogja ez a történet, de az biztos, hogy felhőtlen szórakozást nyújt egy-két estére. Nekem nagyon bejött, s ajánlom a zsáner kedvelőinek, de nem csak nekik.




   Mivel a történetben két herceg is szerepel, játékunkban is őket keressük. A turné minden állomásán egy-egy könyv címét és szerzőjének nevét találjátok, A ti feladatotok az, hogy az adott műben szereplő herceg nevét beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.
   Figyelem! A beírt válaszokon már nem lehet változtatni. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére a megküldött értesítő levélre válaszolni. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.


Elizabeth Hoyt: A bűn hercege


a Rafflecopter giveaway





05.20 Betonka szerint a világ…