2019. május 29., szerda

Kevin Kwan – Kőgazdagok problémái


Kőgazdag ázsiaiak 3


Utolsó részéhez érkezett Kevin Kwan népszerű, dúsgazdag ázsiaiakról szóló sorozata. Meglepetésekkel teli történetben vehetünk búcsút Szingapúrtól, a szereplőktől és Tyersall Parktól.
Kövesd a Blogturné Klub három bloggerét turnéjuk során és szállj versenybe a kiadó által felajánlott nyereménykönyvért




A Kőgazdag ázsiaiak és a Kőgazdag barátnő után az immár méltán világhírűvé vált Kevin Kwan harmadszorra is fergeteges humorral rombolja le a bennünk élő sztereotípiákat a gazdag ázsiaiakkal kapcsolatban. A korábban megismert Sang, Cseng és Young család tagjainak élete ezúttal a családi birtok, Tyersall Park megszerzése körül forog. A hatalom és gazdagság szimbóluma, Nick gyermekkori otthona a nagymama különös és többször is megváltoztatott végrendelete után válik szabad prédává, miközben a családtagok nem kímélik egymást. 
Eközben Astrid és régi szerelme, Charlie a saját küzdelmeiket vívják a boldogságukért, mert exeik igyekeznek megkeseríteni az életüket. Kitty Pong pedig, aki ugyan férjhez ment Kína második leggazdagabb emberéhez, még mindig úgy érzi, hogy le kell győznie mostohalányát. 
Végül azonban mindenki megnyugodhat: a birtok a lehető legjobb kezekbe kerül, a szerelem győzedelmeskedik, és majdnem mindenki boldog.


Kossuth, 2019
Eredeti cím: Rich People Problems, 2017



A Kőgazdagok ázsiaiak sorozat egy írásos szappanopera. Ami azt illeti, nagyon jól megírt, szórakoztató, megbotránkoztató és még lehetne sorolni mi minden. Betekintést nyújt egy olyan világba, mely a nagy többség számára – és különösen a nem kiváltságos európai halandó számára – teljesen idegen. Az ember lánya legjobb esetben bulvárból értesül erről-arról, de mivel ez egy távoli helyhez kapcsolódó történet, a mi világunkat nem igazán érdekli az ő világuk ilyen jellegű történései.
A sorozatból film is készült-készül. Magyarországon sajnos nem mutattak be egyetlen részt sem, de aki kiváncsi rá, minden bizonnyal talál módot a megnézésére. Én nem láttam, nekem elég volt a könyv.
A történet természetesen fikció, egy görbe tükör, melyet a szerző a dúsgazdag és sznob ázsiaiak elé állít. De akár igaz is lehetne, mert miért ne? Nem kell egészen Szingapúrig futni, ha az ember lánya sznobot akar látni, elég csak kinyitni a helyi bulvárlapokat és a hasonlóság kísérteties lesz.
Aki még egyetlen részt sem olvasott a trilógiából, de netán kedvet kapna hozzá, annak elmondom, hogy ezt úgy kell elképzelni, mint az amerikai Dallas vagy Dinasztia televíziós sorozatokat, csak ez a szingapúri társadalom krémjére fókuszál.
A Kőgazdagok problémái a sorozat harmadik, egyben befejező része. Nem igazán olvasható önálló történetként, mert minden könyv ott folytatja a cselekményt, ahogy az előző abbahagyta. És akkor még nem beszéltem a népes szereplőseregről, mely minden tagjának nagyon jól meghatározott szerepe van a történetben. Bár minden kötet elején ott van a főbb szereplők családfája, egy olyan “ki kicsoda”-féleség, mégis nagyon oda kell figyelni, hogy az illető hölgy, vagy úr épp kinek a csapatába játszik és főleg miért. S vannak még családon kívüli karakterek is, nem is kevesen.
Ebben a részben az előző kötetekből már ismert Nagyasszony, a család mátriárkája halálán van, ami arra készteti a népes családot, hogy kicsitől nagyig Tyersall Parkba rohanjon biztosítani örökségét. Mert itt sajnos nem az elmúlás bánata vezeti nagyrészüket, hanem a kapzsiság, az önzés és néhányan megkérdőjelezhető moralitású dolgokra is képesek csak azért, hogy esélyesebbek legyenek.
Mindenki Tyersall Parkot akarja, a hatalmas családi rezidenciát, melynek óriási érzelmi értéke van, s anyagi még annál is nagyobb. A Nagyasszony három lánya is reménykedik, hiszen egyetlen fiútestvérük rég távol él és nem is érdekelt az örökségben, és az esélyes kedvenc fiúunokát, Nicket kitagadták az amerázsiai Rachellel kötött házassága miatt.
A család minden tagja saját magát látja befutónak – legalábbis reményedik – s mindenkinek már kész terve van a jövőre nézve. S miközben a házban s környékén folyik a cirkuszi mutatványnak is beillő nevetséges erőfitogtatás, a haldokló Nagyasszony félig öntudatlan állapotban álmodik a múltról, arról, hogy hogyan indult az élete és miként lett az, aki. Ezek a visszaemlékezések egy olyan háborús időszakra vittek vissza, melyet nem ismertem, és őszintén szólva nem is nagyon érdekelt.
Aki azt hiszi, hogy a Nagyasszony halálával és a végrendelet felolvasásával a történetnek vége, az bizony tévedésben van. Akik ismerik az első két rész történéseit minden bizonnyal már kialakították a saját elképzelésüket arról, hogy ki is lesz az örökös. Én legalábbis megtettem a magam tétjeit és mellényúltam. A végrendelet ugyanis hatalmas csavar a történetben és igazándiból még csak most kezdődik meg a harc Tyersall Park sorsáért.
A cselekmény mellékszálaiként tovább folytatódnak a szereplők magánéleti dolgainak rendezése, olyanoké is, akik nem a családhoz tartoznak, de valamilyen formában kötődnek a történethez, míg el nem jutunk a végkifejlethez, ahol szinte mindenki boldog és elégedett.
Kedveltem a történetet, szórakoztatott – a visszaemlékezés részek kivételével –, mert lényegében rávilágított arra, hogy a rengeteg pénz és sznobéria mögött ugyanolyan gyarló emberek állnak, mint mi, kevésbé szerencsés halandók.
Szövevényes családregény, melyet azoknak ajánlok, akik vonzódnak az egzotikus tájak csillogásához és az idegen kultúrákhoz. Meg ízlések és pofonok…

* A bejegyzésben szereplő fotók a Kőgazdag ázsiaiak filmből származnak




Kapcsolódó bejegyzések:









A történet szereplői híresek luxusmárka-imádatukról, tehát játékunk is ehhez kapcsolódik.
A turné minden állomásán egy-egy ismert nemzetközi luxusmárka logóját láthatjátok.  A ti feladatotok csupán annyi, hogy felismerjétek mely márkához tartozik a logo és beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.












05.29 - Betonka szerint a világ…
05.31 - Olvasónapló
06.02 - Ambivalentina