2019. május 14., kedd

Jojo Moyes – Mióta megszerettelek


Mielőtt megismertelek 3



A trilógia világszerte milliók által várt újabb kötetében tovább folytatódik a hatalmas sikert aratott Mielőtt megismertelek című regényben bemutatott Lou Clark története.
Lou sok mindent tud. Pontosan tudja például, hogy milyen nagy a távolság új New York-i otthona és londoni barátja, Sam lakása között. Azt is tudja, hogy a főnöke jó ember, ahogy azt is, hogy a felesége eltitkol valamit a férfi elől. 
Azt viszont nem tudhatja, hogy miközben beleveti magát New York társasági életébe, hamarosan megismerkedik valakivel, aki jókora felfordulást okoz a lelkében. Merthogy Josh elképesztő módon emlékezteti valakire, akire rendkívül fájdalmas visszaemlékeznie. 
Azt sem tudja Lou, hogy mihez kezdjen a kialakult helyzetben – csupán azt tudja, hogy bármilyen döntés hoz, az mindent visszavonhatatlanul megváltoztat az életében. És hogy mindenképp követnie kell a szíve szavát, akárhová is vezesse.


Cartaphilus, 2019
Eredeti cím: Still Me, 2018



Annyi mindent lehetett hallani erről a sorozatról, különösen, hogy a részek megjelenése nem gyorsan egymásután követte egymást, hanem három év telt el közöttük.
Először egy olyan hír röppent fel, hogy a szerző – olvasói nyomásnak engedve – folytatja a történetet, majd később olyasmit is lehetett hallani, hogy eredetileg is három kötetesre tervezte. Csak reménykedni tudok, hogy itt tényleg vége, és nem lesznek további folytatások. Nem mintha rossz lenne, mert távolról sem az, csak vannak dolgok, amiket jobb a csúcson abbahagyni.
Jojo Moyesnek több regénye is megjelent magyar nyelven, a neve meglehetősen ismerős, még azoknak is, akik nem olvasnak, hiszen legismertebb regénye, a Mielőtt megismertelek, mozivászonra is került. A magyar nyelven megjelent írásai közül csupán a Mielőtt megismertelek trilógiát olvastam. Magam sem tudom miért mellőztem írásait, valószínűleg azért, mert Louisa Clark és Will Traynor keser-édes történetével olyan magasra tette a lécet, hogy féltem, más írásai csalódást fognak okozni.
Igazándiból már a trilógia második könyvénél fenntartásaim voltak, hiszen annyiszor megtapasztaltuk már, hogy egy erős indítás után laposodik a történet, unalmassá és/vagy dagályossá válik. S legyünk őszinték: a Mielőtt megismerteleket nehéz überelni. És a folytatás nem is múlta fölül, hiszen egy teljesen más történet volt: Lounak össze kellett kaparnia magát miután már Will nincs mellette.
S akkor most itt van egy harmadik történet, melynek központjában szintén Lou áll. Miután valamennyire sikerült talpraállnia Will elvesztése után, még egy rendes fickóval is összehozta a sors (Sam), Lounak önmagát kell megtalálnia. Ezért el kell szakadnia mindattól, ami Willre emlékezteti, kullancsként kapaszkodó családjától, a fojtogató emlékektől. S erre lesz jó az asszisztensi állás New Yorkban, Agnes Gopnik, egy dúsgazdag férfi második felesége mellett. A bolondos, excentrikus Louisa Clark New York krémjének közepében találja magát, mindazzal, amit ez ott jelent, és ahol az alkalmazotak egyenruhát viselnek. Mekkora trauma ez a vintage ruhákat és meghökkentő összeállításokat kedvelő Louisának!
Nem fogom elmesélni Lou kalandjait a Nagy Almában, aki kiváncsi rájuk az majd elolvassa, s bőven van mit olvasni. De minden bolondos és hihetetlen történésen túl ennek a könyvnek annyi mondanivalója van, s mind olyan egyetemesen érvényes alapigazságok, melyek fölött hajlamosak vagyunk elsiklani.
● A távolság nem tesz jót a kapcsolatoknak, különösen, ha azok csak a bimbózás fázisában vannak – ezt már úgyis tudja mindenki.
● A munkáltató és a beosztott között mindig is alárendeltségi viszony volt, van és lesz. A “barátság” csak addig tart, ameddig a munkáltató érdeke úgy kívánja.
● Hiába házasodsz be az elít körökbe, a született “kékvérűek” számára akkor is kívülálló és megvetésre méltó maradsz, amit súlyosbít, ha bevándorló, második feleség és fele annyi idős vagy mint a férjed.
● Nincs az a titok, amire egy idő után ne derülne fény, mert mindig lesz valaki, aki ilyen-olyan céllal a múltadban, az életedben vájkál.
● Egy teljesítmény-orientált társadalomban mindent a látszatért!
● A családi problémák akkor is utolérnek, ha egy óceán választ el a rokonoktól.
Kedveltem a történetet, nagyon is! El kell vonatkoztatni attól, hogy volt egy teljesen más első rész, amely rendesen beletaposott a lelkünkbe, egy vitatható második rész, mely nem aratott osztatlan sikert olvasói körökben (bár én azt is kedveltem), és akkor ez is egy abszolút kedvelhető, élvezhető történet lesz, melynek vannak jó és rossz oldalai is. Például Josht, mint szereplőt, túlzásnak tartottam, és aki elolvassa a történetet meg is fogja érteni miért. S a boldog végkifejlet sem borítékolható, legalábbis én többször is meginogtam, hogy akkor most melyik irányba fog elmenni a történet. A lényeg az, hogy Louisa Clark megtalálja önmagát, az életcélját, a szerelmet,  a jövőt.
Nekem ez újraolvasós és bevallom, itt-ott még könnyeket is csalt a szemembe, máshol meg megnevettetett. Egy érzelmi hullámvasút volt az egész történet. Kedvet kaptam a szerző más írásaihoz is, már ki is néztem a következőt. De természetesen ízlések és pofonok…




Kapcsolódó bejegyzések: