2017. december 6., szerda

Rebecca Chance - Luxus és könny


Deeley Hollywood egyik hírességével él. Devon sztárszakácsként saját műsorában főzi meg a legkülönlegesebb ételeket. Maxie könyörtelen, dúsgazdag vállalkozó. A három nővér luxusban él. Semmi gondjuk nincs. Elérték az életben, amit csak akartak.
De vajon miért lesz minden más, amikor Deeley egyszer csak hazalátogat Londonba? Milyen titkokat rejt a három lány gyermekkora? Vajon miért nem beszélnek szívesen Billről, a mostohaapáról? Miért kell a bulvársajtó előtt titkolni, hogy szegénysorból származnak? Hogyan indul meg a lavina, amely akár mindhármukat maga alá temetheti? Deeley és Devon miért nem tud igazán felnőttként viselkedni Maxie közelében?
Rebecca Chance regénye a felső tízezer világába vezet be bennünket. Erotikában, izgalomban, rejtélyben gazdag miliő ez: itt megkaphatsz bármit, és elveszíthetsz mindent.


Athenaeum, 2017
Eredeti mű: Rebecca Chance – Bad Sisters, 2011


Aki már olvasta a Luxus és csók című könyvet, annak számára nem ismeretlen a szerző neve. Bár nemcsak a két cím, de a borítóik is hasonlóak, a két könyvnek semmi köze egymáshoz. Teljesen független történetek, más-más szereplőkkel és cselekménnyel.
A Luxus és könny három nővér története: Maxie, Devon és Deeley McKenna és történik többnyire az Egyesült Királyságban és valamikor a jelenben.
Azért csak többnyire, mert időnként visszaugrunk 1993-ba, mikor a lányok még nagyon fiatalok, hiszen akkoriban a legidősebb Maxie alig tizenhét éves, Devon tizenhárom, Deeley pedig csupán kilenc. Egy kis településen élnek valahol Angliában. Akkor történik valami, ami hatással van a lányok életútjára, amiről nem szabad beszélni, amit titkolni kell, jobban, mint azt, hogy tulajdonképpen nagyon szegény családból származnak, anyjuk droggal élt és hármuknak három különböző férfi az apjuk. Tehát rendesen ugrálunk a titok éve, 1993 és a tizennyolc évvel később jelen között, és ez így van jól, mert fokozatosan derül ki mi is történt – és történik – tulajdonképpen.
Tizennyolc évvel később minhárom McKenna-lány sikeres és a külvilág számára tökéletes életet él.
Maxie Olly Stangroom parlamenti képviselő felesége és lady lesz belőle amit apósa jobb létre szenderül. Mindent a látszatért, mindent a szamárlétrán való előrehaladásért, még szexuális preferenciáit is beveti az ügy érdekében. Nincs saját gyermekük, ezért egy szegény afrikai országból hozat egyet örökbefogadás céljából, mert az milyen jól mutat majd a médiában. Hármuk közül ő a legambiciózusabb.
Devon televíziós sztárszakács és egy válogatott rögbijátékos, Matt Bates felesége. Gazdag, ismert és még több pénzt szeretne. Egyetlen gondja a súlyfelesleg, hiszen rubensi idomokkal áldotta meg a genetika, melyeket ő zúgevéssel tovább gömbölyít. A három nővér közül ő a legszebb.
Deeley pedig kamu-barátnő. A másságát titkoló sorozatsztárral, Nicky Shore-ral él együtt a külvilág számára, hol máshol, mint Los Angelesben A valóságban az alkalmazottakkal vígasztalja magát, mert Nicky Shore számára a személyi edzője a befutó. A nővérek által elbabusgatott “kistesó” a legcsinosabb hármuk közül.
Csakhogy néhány évi kamu-kapcsolat után, egy nap Deeleyre a dobott barátnő szerepét osztják, a helyét máris más nő foglalja el és neki haza kell húznia semmi nélkül. Ez pedig aggodalommal tölti el két idősebb nővérét, mert szerintük – különösen Maxie szerint – Deeley a gyenge láncszem a családban, nekik pedig rengeteg vesztenivalójuk van, ha kissé egzaltált húguk megfeledkezik magáról és a játék szabályairól. A dolgok innen pedig csak bonyolódnak, egészen addig, míg minden széthullani látszik. És még Billről nem is beszéltünk...
Látszólag ez egy habkönnyű kis nőcis könyvnek néz ki, kis szerelemmel, erotikával és némi családi titokkal, de ebben sokkal több van annál. Azon túl, hogy megismerjük a három nővér “nem fenékig tejfel” életét, azt, ami a valóság és nem amit a közvéleménynek és a médiának nyújtanak, ismét ízelítőt kapunk a gazdagok és híresek világából. – A szerző maga is ebben a világban él születésétől fogva, tehát meglehetősen hiteles lehet ez a kép, amit a képmutatásról, a média számára kitalált életről elénk tár.
És azt is megtapasztaljuk, hogy azért nem mindenkivel fut el a ló, ha híres és/vagy gazdag lesz. Ennek legjobb példája Devon férje, a rögbijátékos Matt. Szerintem ő volt a legszimpatikusabb, legközvetlenebb figura az egész történetben és aki hírneve, pénze és híres felesége dacára semmi mást nem akar az élettől, mint nyugalmat, normalitást és ha nem túl nagy kérés, akkor igazi családot.
A történet mondanivalója egyértelmű: nincsen olyan titok, ami egy idő után ne kerülne napvilágra. Bármit tehetsz, akkor is kiderül és viselni kell a következményeket.
Nagyon kedveltem ezt a történetet, mert bár bizonyos dolgokat előre lehetett látni, azért még mindig tartogatott meglepetéseket és olyan fordulatokat, hogy csak kapkodtam a fejem: ez meg honnan jött?
Kinek ajánlom? Azoknak, akik szeretik a családregényeket, a női sorsokról szóló történeteket, és mindenkinek, aki egy könnyen olvasható, pörgős történetettel szeretné idejét elütni. Mint mondtam/írtam, én nagyon kedveltem, de természetesen az ízlések és pofonok…