2016. szeptember 13., kedd

Louisa Edwards - Forr a vérem!

Miranda ​​Wake, egy menő New York-i magazin kíméletlen étteremkritikusa a századik kritika után arról álmodik, hogy végre továbbléphessen a könyvkiadás izgalmas világába, és komoly feltáró művet írhasson egy feltörekvő, új étterem konyhájának kulisszatitkairól. Amikor az arrogáns, de szívdöglesztő főszakács, Adam Temple hirtelen jött ötlettől vezérelve fogadást ajánl, Miranda egy percig sem habozik. Lehet, hogy a pasi csak valami béna csajozós dumának szánta ezt az “úgysem bírsz ki egy napot sem a konyhámban”-szöveget, de Mirandának esze ágában sincs elszalasztani a lehetőséget. Sőt! Ha már lúd, legyek kövér… 
Egyetlen nap alatt úgysem derül ki semmi, és Miranda nem azért rámenős újságíró, hogy ne tupírozza föl a fogadást rögtön egy hónapra. Egy teljes hónap a legújabb, legmenőbb helyen! Most aztán mindent megtudhat arról, mi folyik valójában a legszuperebb manhattani étterem konyhájában. Arról persze senkinek sem kell feltétlenül tudnia, hogy még egy tojást is alig tud megfőzni. Csak ez a kiállhatatlan pasi ne lenne ilyen pofátlanul, bosszantóan helyes… 
És ott van még Jess is, a lány öccse, aki rejtélyes módon egyszer csak megjelenik, közli, hogy hazaköltözik, de sötét titkot rejteget a múltjában…
Fülledt nyári esték, ínycsiklandó ételek, szex, szerelem, intrika…

Kelly, 2012
Eredeti mű: Louisa Edwards – Can’t Stand the Heat, St. Martin’s, London, 2009

Nem is tudom hányszor futottam neki ennek a könyvnek és sosem jutottam túl az első fejezeten. Valahogy nem  vonzott, hogy tovább olvassam egy erősen beszeszelt, vitriolos tollú, magát a gasztro-kritika istenének képzelő díva hőzöngéseit. Tegnap, sokadik próbálkozás után, sikeresen keresztülrágtam magam rajta.
A Forr a vérem! egy három részes sorozat első könyve (Recipe for Love - magyarul: Recept a szerelemhez) és folytatásai nem jelentek meg magyar nyelven, a szerző más könyve sem – tudomásom szerint. Sőt, további könyveket is ehhez a sorozathoz sorolnak annak ellenére, hogy eredetileg egy másik részei (Rising Star Chef). Nem mondanám kimondottan gasztro-regénynek, bár a cselekmény meglehetősen nagy része egy fess vendéglő konyhájában, vagy körülötte zajlik és a férfi főszereplője egy meglehetősen komplex személyiségű séf, akivel az étterem-kritikus díva, Miranda kötözködik. De ezen túl, ott a szerelem, a másság, a valós emberi életek, eltitkolt múltak és így tovább.
Nem egy falrengető könyv, a világodat sem forgatja ki a  sarkaiból, de ha nyitott vagy az ilyen jellegű olvasmányokra, akkor ki ne hagyd, mert remek képet lehet alkotni arról, hogy miként is működik egy puccos vendéglő és konyhája, a mosogatófiútól a séfig – hogy ez mennyire hiteles, fogalmam nincs, nekem ez a része a könyvnek  tetszett.
Market – ez a vendéglő neve, ahol a férfi főszereplő, Adam Temple nemcsak séf, hanem társtulajdonos is, és aki meglehetősen eredeti módon állítja össze a konyhai személyzetet olyan emberekből akik sosem tanulták a szakácsmesterséget, de ennek ellenére szakmájuk mesterei tudnak lenni. Egy kivétel van: a külsős, aki a Kulináris Művészetek Akadémiáján tanul, a negatív elem a csapatban és a könyvben. Mellőzve érzi magát és ezért bosszúból hajlandó minden apró kis belső “titkot” kiadni Mirandának, olyan dolgokat, amik, ha a nyilvánosságra kerülnek, tönkretehetik a vállalkozást és vele együtt sok ember életét is.
A főhősnő ellen táplált ellenszenvem megmaradt a végéig… valahogy irritáló volt a személyisége, a viselkedése, a dolgokhoz való hozzáállása. Még azt sem lehet elmondani róla, hogy milyen jó nagytestvér, mert Jess iránti aggodalmával van elfoglalva és nem veszi észre, hogy a fiú már felnőtt, a saját döntéseit kell meghoznia, a saját életét kell élnie és nem az ő, Miranda által megszabott utat követnie. És önző is, mert képes lenne a saját dicsőssége érdekében – mert ugye könyvet ír – feláldozni emberek magánéletét, jövőjét.  Számomra Miranda kicsit sem szerethető, bár néha voltak jó pillanatai is.
Tehát túl sokat nem kell várni a könyvtől, szórakoztat, itt-ott enyhén erotikus és ennyi. S hogy legyen benne egy komolyabb vonal is, belepillanthatunk a homoszexuálisok világába is, milyen lehetőségeik vannak egy elutasító, begyöpösödött társadalomban, ahol nem igazán vállalhatják fel a másságukat… ugyanis Jess, Miranda öccse meleg, Frankie, a helyettes séf biszexuális és a sort még lehetne folyatni.
Nem bántam meg, hogy átkínoztam magam a kritikus első fejezeten – elméletben tudom már hogyan kell egy tökéletes buggyantott tojást készíteni –, de a könyv az "egynek elmegy" kategóriában marad. Ennek ellenére nem bánnám ha valamelyik kiadó - hála a pipéknek van belőlük elég - felvállalná a további részek kiadását. Meg az ízlések és a pofonok...

További részek angol nyelven:


2. On the Steamy Side (2010)



3. Just One Taste (2010)









Rising Star Chef - sorozat részei


4. To Hot to Touch (2011)

5. Some Like It Hot (2011)

6. Hot Under Pressure (2012)