2016. szeptember 7., szerda

Jenny Colgan - Amanda esküvője, Találkozzunk a Cupcake Kávézóban


Nemsokára a Libri Kiadó egy újabb Jenny Colgan könyvvel rukkol elő: Piciny Csodák Péksége, egy sorozat első kötete – nézegettem, eddig összesen kettő van belőle, lehet mostanában íródik a többi rész… Ennek apropóján gyorsan elővakartam a tulajonomban levő három Jenny Colgan könyvet olvasás céljából (Amanda esküvője, Találkozzunk a Cupcake Kávézóban, Karácsony a Cupcake Kávézóban) – úgy tudom magyar nyelven csak ennyi jelent meg az írónőtől. Nem mostanában jelentek meg, az biztos, de valamiért eddig csak tologattam őket. Most, hogy jön az új könyv, hát nem találhat készületlenül… belevágtam. Kettőt le is gyűrtem, a harmadikra már nem volt sem energiám, sem kedvem.
S akkor megnéztem mit mondanak/írnak a könyvekről mások: szórakoztató, vicces, infantilis, kreténekről szól, stb… és ez mind így igaz, mindenkinek igaza van, és ezt nem azért mondom mert ízlések és pofonok, hanem azért mert ez, így megfelel a valóságnak. És mert a két könyvről teljesen felesleges két külön bejegyzést írni, amikor egy sablont követ és aszerint működik mindkettő. Mondom is, hogy miért gondolom ezt:
– mindkét könyvben a főhősnő mellett még két másik nő – esetenként barátnő – mizériájába tekinthetünk be
– a főhősnők (Mel – Amanda esküvője és Issy – Találkozzunk a Cupcake Kávezóban) társfüggőségben szenvednek és e mellett még kapuzárási pánikban is, bár csak alíg harmincasok, családjuk pedig lúzerekként tekint rájuk úgy magánéleti, mint szakmai szempontból.
– mindkét könyvben az imádat tárgya egy-egy szemétláda, aki csak önös érdekből keresi a társaságukat és mindkét esetben csak egy jó nagy pofon – képletesen mondva – téríti magukhoz a dívákat, de ez ott a történet háromnegyedénél történik meg, addig folyik a szívfájdalom.
– szerelmi bánatukat hasonlóan élik ki: egyikük a lakásba zárkózik és napokig bőg, a másik ugyan eljár a munkahelyére de napokig egyetlen tevékenysége az ablakon való fókuszált kimeredés.
Remélhetőleg az októberben megjelenő könyv eltér ettől a sémától, bár, a Találkozzunk a Cupcake Kávézóban-hoz hasonlóan az is gasztro-regény lesz.
Szóval, mint mondtam már – és mások is, ha utánaolvasol –, könnyű műfaj, szórakoztat és vagy szereted, mert vihorászol rajta vagy nem, mert idegesít. Olyan rózsaszín, habos-babos történetek mint amilyenek a borítóik. De ezen túl még szólnak valamiről: a kétségbeesett hülye libákról – bocs, de ezen nincs mit szépíteni. Azokról a nőkről szól, akiknek mindegy, hogy kivel, de kapcsolatban kell élniük, akiknek nincs büszkeségük, önbecsülésük, akiket ebből kifolyólag a kiszemelt férfi lábtörlőnek használ, s ők még boldogok is ettől… szolgalelkűségről, női hülyeségről, arról, hogy a barátok többnyire felérnek egy ellenséggel… S ha ezt figyelembe veszed, akkor már egyik könyv sem annyira vicces, és attól leszel ideges, hogy még meddig keres majd mentségeket annak a mocsoknak a viselkedésére ez a liba…

Amanda esküvője


Mel és Fran nem akarja elhinni, hogy egykori barátnőjük, Amanda eljegyezte magát a skót nemesi család sarjával, Fraser McConnalddal.
A gyógyíthatatlan rangkórságban szenvedő Amandát a legkevésbé sem zavarja, hogy Fraser már három éve ugyanabban a sportcipőben jár, és kastélya egy romhalmaz.
Nem, Amanda nemesi címre áhítozik, semmi más nem érdekli. Mel és Fran mindazonáltal elhatározzák, megfúrják az évszázad legrosszabb házasságát.
Eközben Mel egy rámenős, ám nem különösebben vonzó könyvelő udvarlását próbálja visszaverni, és a férfifaló Fran különböző manővereit is igyekszik kézben tartani.
Csöppet sem mellékesen saját szerelmi háborúját is megvívja Alexszel, aki egyszerre vadító és link, leginkább ez utóbbi.
Mindeközben vészesen közeledik az esküvő időpontja – valamit tenni kell!
És a két ádáz barátnő tesz is.


Ulpius-ház, 2002
Eredeti mű: Jenny Colgan – Amanda’s Wedding, HarperCollins, London 1999


Találkozzunk a Cupcake Kávézóban


Ismerje meg Issy Randallt, a Cupcake kávézó büszke tulajdonosát!
Issy Randall remekül süt. Isteni, megdöbbentő süteményeket készít, amelyektől az ember szájában összefut a nyál.
Imádott nagyapja nevelte fel, a gyerekkorát Joe nagypapa pékségében töltötte, és kétségtelenül örökölte a tehetségét.
Amikor Issyt leépítés miatt kirúgják biztonságos, ám unalmas citybeli munkahelyéről, elhatározza, hogy megragadja a pillanatot. A nagypapa receptjeivel fölfegyverkezve, a legjobb barátai és a helyi bank tanácsadója segítségével indul harcba. A Cupcake kávézó megnyitja kapuit. Csakhogy Issynek fogalma sincs, mekkora fába vágta a fejszéjét. Minden bátorságára – és cukrásztudományára – szüksége van, hogy elkerülje a katasztrófát…
Finom ráadás süteményreceptek a könyvben!


Ulpius-ház, 2013
Eredeti mű: Jenny Colgan – Meet Me at the Cupcake Café, 2011