2016. július 1., péntek

Donna MacMeans - Nászéjszaka

Chambers testvérek 2


Francesca a tizenkilencedik századi Amerika egyik leggazdagabb családjának örököse, de nehezen viseli az ezzel járó kötöttségeket: úgy érzi, az illemszabályok gúzsba kötik az életét. Ráadásul gyerekkora óta irtózik a tömegtől, és arról ábrándozik, hogy csendesen él választottja, egy hétköznapi ügyvéd oldalán. Törtető anyja azonban a vagyon mellé címet is akar szerezni a családnak, ezért egy elszegényedett angol herceget szemel ki a lánya jövendőbelijének. Nem elég, hogy szegény Francescát elszakítják a szerelmétől, még a rideg Angliába is el kell költöznie. Arra azonban végképp nem számít, hogy a nászéjszakáját olvasással fogja tölteni. Újdonsült férjét ugyanis a szerelemnél láthatólag jobban érdekli, hogy neje alaposan megismerje leendő családja történetét és az angol etikettet. Szerencsére a családfán kívül más olvasnivalót is talál: egy kurtizán naplója kerül a kezébe, amelyből megtanulhatja, hogyan csavarhatja el a szigorú herceg fejét. 
Donna MacMeans szenvedélyes és egyben szellemes regényének szereplői, az újgazdag amerikai örökösnő és a konzervatív angol herceg első ránézésre nem is különbözhetnének jobban egymástól. Minél több időt töltenek azonban együtt, annál inkább rájönnek, hogy közelebb állnak egymáshoz, mint először gondolták.

General Press, 2016
Eredeti mű: Donna MacMeans – The Seduction of a Duke, Berkley, 2009

Amikor az első részt olvastam (A szerelem iskolája), fogalmam nem volt, hogy egy sorozattal állok szemben. Igaz, akkoriban blogot sem írtam, hogy utánajárjak. Tetszett az írónő stílusa és örömmel vettem kézbe a folytatást, amiben nem is csalódtam.
Igazi, hamisítatlan történelmi romantikus történet, herceggel, intrikával, kavarással, irigy szeretővel és természetesen szerelemmel. Bár nem igazán értem miért nevezzük történelmi romantikusnak, mikor igazán semmi köze a történelemhez, csak a 19. században játszódik.
A fülszöveg alapján egyszerű és síma kis szerelmi történetre várna az ember lánya, elrendezett házasság, a nemesi címnek finanszírozásra van szüksége. Csakhogy Donna MacMeans könyveiben soha semmi nem egyszerű: hol írja, hogy Francesca önként és dalolva megy bele az elrendezett házasságba és nem próbál meglógni?
Francesca nem mai csirke, a kor szelleme és szabályai szerint már rég férjhez kellett volna mennie. Ambiciózus anyukája pedig szó szerint vásárol neki egy herceget. A hercegnek pénz kell, Francescának tetemes a hozománya, anyuka pedig megkapja amit akar: a sznob elít körök irigykedhettek rá, hiszen lánya egy herceg felesége lesz. Saját, személyes ambíciói miatt feláldozza a lányát, nem szégyel csalni, hazudni ha kell hiszen Francesca szíve egy egyszerű ügyvédért dobog. És mivel nagyon gyorsan nyélbe akarja ütni a dolgokat, William, a herceg, arra gyanakszik, hogy menyasszonya már nem szűz – ugye ez a kor követelménye –, sőt! az is megfordul a fejében, hogy Francesca más gyermekével várandós és ezért a nagy siettség. 
És itt elkezdődött az akarom, de mégsem akarom húza-vona, ami jó hosszan kitart… mert ugye, eleinte a herceg nem kérdez rá, amikor pedig mégis megteszi, akkor nem hisz Francescának, hanem várja az árulkodó jeleket. Tehát a címadó “nászéjszaka” alaposan ki van tolva időben.
Érdekes végigkövetni hogyan próbál egy amerikai lány beilleszkedni a merev és sznob angol nemesség soraiba, amikor ezt egy kicsit sem könnyítik meg neki és ráadásul szembe kell néznie férje volt szeretőjének rosszindulatával, a nagynéni lenézésével és egy trónörökösi látogatással. S hogy minden egyben legyen még a Francesca szíve csücskében trónoló ügyvéd is megjelenik a színen feldobni az amúgy is paprikás hangulatot.
Hogy tetszett-e a könyv? Határozottan igen, mert egy pillanatig sem untam, szórakoztatott, megmosolyogtatott. Nagyon remélem a kiadó hozza majd a harmadik részt is – Chamberséknek van egy lánytestvérük is –, minél hamarabb, annál jobb, nekem tegnapra pont jó lett volna.



                   A sorozat első része :

A szerelem iskolája
General Press, 2014
The Education of Mrs. Brimley

 A harmadik rész, egyelőre csak angolul:

Redeeming the Rogue