2016. március 26., szombat

Kathryn Taylor - Az örökös

Daringham Hall 1

Egy örökös váratlan felbukkanása, sorsszerű találkozások, régóta rejtegetett, súlyos titkok
Kate Huckley, a csinos, fiatal állatorvosnő nyugodt életet él Kelet-Anglia egyik csendes falujában, Salter's Endben. A közeli Daringham Hall birtok és udvarház tulajdonosaival igen szoros kapcsolatot ápol, Camdenék már gyerekkora óta saját lányukként szeretik. Egy nap Kate házánál egy idegen bukkan fel. Súlyos sérüléseket szenvedett, elvesztette az emlékezetét, amihez az az ütés is hozzájárult, amelyet a lány mért a fejére egy bottal – betörőnek gondolván.
Lelkifurdalása miatt házába fogadja a tehetetlen, ám rendkívül jóképű férfit, akibe első látásra beleszeret. Éppen kezdene hinni abban, hogy a sérüléseiből lassan felépülő ismeretlen viszonozza az érzéseit, amikor kiderül, a férfit Benedict Sterlingnek hívják, New Yorkban informatikai vállalkozást vezet, és elsőszülöttként valójában ő Daringham Hall, valamint az ezzel járó baronet cím jogos örököse. Ráadásul több mint húsz éve bosszút esküdött Camdenék ellen, akik hajdanán vele várandós édesanyját egyik napról a másikra kidobták a házukból…


Kossuth, 2016
Eredeti mű: Kathryn Taylor - Das Erbe, 2015


A Daringham Hall-trilógia első része és teljesen más, mint amit A szerelem színei sorozat első két részében kaptunk az írónőtől.
Nem mondom, hogy ezért Kafka-díjat kap és az irodalmi Nobeltől is olyan messze áll mint Makó Jeruzsálemtől, de egy szórakoztató, nyugis könyv, pont jó két locsolás közötti olvasásra, ha nem épp Az Arab szeretőjé-t nyüstölöd.
A helyszín, ahol a történet játszódik képzelet szüleménye, hisz Daringham Hall nevű udvarház nincs az Egyesült Királyságban, ezért én a Waddesdon Manor-t képzeltem el helyébe... és természetesen az udvarház környéki idilli angol faluban is megfordulunk... ami csak a fotókon idilli, mikor az eső gyakran és hosszan a nyakadba szakad már nem lelkesedsz érte annyira.
Nagyon úgy néz ki, hogy az írónőnek különös vonzódása van a jelenkori angol arisztokráciához, hisz most is egy nemesi családba pottyanunk és van ott minden: sznob nagymama (azt hiszem, hogy a Lady gonoszabb mint a sokévi átlag és egész családja együttvéve), törvénytelen gyerekek, kakukkfiókák, alkoholizmus, titkos szerelmek… szóval rendesen fel van ruházva a történet minden olyan elemmel, amivel esetleg felkeltheti az érdeklődésed. Szex az nincs benne, legalábbis nem olyan szinten, mint A szerelem színeiben.
Semmilyen falrengető meglepetés nincs a könyvben, se szimpla, se dupla csavarja nincs a történetnek, kiszámítható és enyhén nyálas… húz a habos-babos fele, de ettől függetlenül nekem ez sokkal  valósabb, kézzel foghatóbb, mint amit A szerelem színei-ben olvastam. Mellesleg van egy olyan érzésem, hogy Kate Huckley, az állatorvos, valamilyen más kapcsolatban is állhat a Camdenekkel, nem csupán annyi, hogy együtt nevelkedett a család lányaival és ebből kifolyólag a család barátja. Nem akarok azon piszkálódni, hogy a puccos milliomos és a még puccosabb baronet pont az állatorvossal vetetik le a DNS-mintát a genetikai teszthez... el sem tudtak volna ők maguk menni egy laborba... senki sem tökéletes, ők sem.
Summa summarum, nekem ez bejött (bár nem mondanám, hogy kedvenc lett), és kiváncsian várom a folytatását, hogy igazolja vagy ellentmondjon azoknak a forgatókönyveknek amiket magamban megírtam arról, hogy tulajdonképpen ki kicsoda, milyen kapcsolatban van a másikkal és épp kinek az érdekeit képviseli vagy szúrja éppen hátba… és hátha mégiscsak lesz benne egy-két olyan dolog amitől úgy maradok mint a fogorvosnál.


A trilógia további részei, egyelőre német nyelven:

2. Die Entscheidung

     3. Die Rückkehr