2020. október 10., szombat

Csak néhány szóban... – 2020/2


   Nem tudom ki hogy van vele, de nekem egyre kevesebb kedvem és energiám van blogbejegyzést írni. A munka teljesen kifacsar, mire hazaérek annyira fáradt vagyok, hogy ha választani kell a blogbejegyzés írása és egy könyv között, akkor teljesen biztosan a könyvet választom – kivéve ha blogturnézni kell, de azt a bejegyzést sosem az utolsó pillanatban írom meg. Minden bizonnyal más blogger sokkal motiváltabb, esetleg több ideje is van, nekem most nem megy, hogy minden általam olvasott könyvről hosszas véleményezést írjak, és minden szempontból kivesézzem őket, ezért mesélek csupán néhány szóban, röviden, azokról a könyvekről, melyeket az utóbbi időben olvastam és nem született róluk külön blogbejegyzés – ahogy magam ismerem, nem is fog. 
   Korábban is elkövettem már hasonló jellegű bejegyzéseket – utoljára augusztusban – tehát pár szóban például néhány romantikus-chick lit könyvről, amit az utóbbi időben olvastam. 




Jill Mansell – Te vagy az én titkom 


Lainey ​okos, vagány lány. Csak az a gáz, hogy jelenleg nincs állása. De egy apró turpisság (na jó, nem annyira apró) hozzásegíti az álommelóhoz. Tengerparti kisváros, csodás villa – ez Lainey új munkahelye. Csak annyi a feladata, hogy megvédjen egy visszavonult, idős hollywoodi sztárt a túlbuzgó rajongóktól. Ugye hogy megérte az a kis hazugság egy ilyen szuper munkáért?
Aztán felbukkan Seth, az idős sztár szexis, vonzó unokája, aki elképesztően jó hapsi. És ahogy kell, Lainey és Seth közt működésbe lép a kémia. De mit szólna a férfi, ha tudná, hogy Lainey hazudott? 
Persze nem Lainey az egyetlen, akinek titkai vannak. Ebben a villában mindenki rejteget valamit… 
„Könnyed, vicces, szívderítő. Tökéletes kikapcsolódás.” SOPHIE KINSELLA NEW YORK TIMES-, USA TODAY- és THE SUNDAY TIMES-bestsellerszerző új regénye. Jill Mansell művei eddig több mint 10 millió példányban fogytak el a világban. Világsikerének titkát már sokan próbálták megfejteni. Könnyed stílusa, szédületesen jó humora, csavaros történetei és életszerű párbeszédei mind hozzájárulnak óriási népszerűségéhez. Azon ritka szerzők egyike, akik a legkönnyedebb témától a legsúlyosabbig képesek bemutatni a női élet örömeit és buktatóit. 


   Lettero, 2020 
   Eredeti cím: Started with a Secret, 2020 


   Nem titok, hogy többnyire kedvelem Jill Mansell írásait, tehát nyílvánvaló volt, hogy én ezt a könyvet akarom, lehetőleg rögtön megjelenés után. Nem mondanám, hogy csalódtam, de azért kedvenc sem lett, mert ugyan megkaptam a kisvárosi miliőt, mely Mansell írásainak sajátja, a közösséget is – mert Mansell történetei sosem csak és kizárólag egyetlen párról szólnak, hanem egy kis közösségről –, viszont a romantikus szál nekem túlzás volt. Az egyik legalábbis nagyon, mert miért is ne lenne egyszerre több szerelmi szál is. És mintha mindaz a rengeteg történés, csavar, titok és epekedés, amit a 400 oldalnyi történetbe belezsúfolt kicsit sok lett volna. 
   Sok időnek kell eltelnie, míg kísértésbe esem és újra elolvasom. 




Karen Swan – Titok Párizsban 


   SUNDAY ​TIMES BESTSELLER 
   Nem kell minden ajtón belesni… 
   A Titok Párizsban intenzív, egy pillanat alatt beszippantja az embert – Karen Swan bestsellere a tökéletes kikapcsolódás. 
Valahol Párizs macskaköves utcácskái között van egy lakás, amelyben mindent ujjnyi vastagon belep a por, és ahol sok évtizeddel ezelőtt felbecsülhetetlen értékű műalkotásokat rejtettek el. 
   Flora nem akármilyen galériás: az egyik legmenőbb Londonban – jobban el tudja engedni magát egy árverésen, ahol csak úgy röpködnek a fontmilliók, mint édes kettesben, egy gyertyafényes vacsora alkalmával. 
   Florára esik a választás, hogy becsülje fel a párizsi lakásból előkerült műkincseket. Igazi profiként deríti fel minden egyes festmény sorsát és előéletét, és ki akarja nyomozni, kicsoda rejtegette az alkotásokat ilyen sokáig. 
   Ahogy felveszi a kapcsolatot a fényűzően gazdag Vermeil családdal, akik Párizs és az Antibes-szigetek között ingáznak, Flora rádöbben, hogy a látszat sok tekintetben csal. A nyers modorú Xavier Vermeil eltökélte, hogy mindenáron távol tartja Florát családi titkaiktól – vajon mit rejteget? 
   Karen Swan tizenhat bestsellert írt, számára az utazás elválaszthatatlan része az írásnak, ilyenkor találja meg regényei anyagát. Könyveit a világ minden táján hűséges rajongótábor várja. Swan Sussexben él a férjével, három gyerekük és két kutyájuk van. Ez az első könyve magyarul. 


   XXI Század, 2020 
   Eredeti cím: The Paris Secret 


   Ez akár jó is lehetett volna. A történet ígéretes volt, a műkincsek világába vitt el, és kicsit belekavarta a második világháborút, a zsidóüldözést és a náci műkincslopásokat. Csakhogy volt egy nagyon ellenszenves hősnő, aki beleszületett a műkincsbizniszbe, korát tekintve nem igazán hinném, hogy meglett volna a kellő tapasztalata véghezvinni mindazt, amit a könyvben neki kiosztottak. Emellett idegesítő volt a világmárkák felsorolása, mert hősnőnk – és nemcsak – kizárólag puccos cuccokat viselt, ami nem gond, de miért kell nekem minden esetben tudnom, hogy melyik divatház gyártotta cipőjét, ruháját, ékszereit és más kiegészítőit? 
   Néhol lapos és vontatott volt, a hősnő túlidealizált. Egyszer olvasós marad. 




Kathryn Taylor – Támasz a viharban 
(A Dunmore-kastély titkai 2) 


   Vad, kiszámíthatatlan és csábító… 
   Lexie Cavendish minden fenntartása és kétsége ellenére szenvedélyesen beleszeretett a jóvágású Graysonba – de vajon valóban megbízhat a férfiban? Nem sikerül parancsolnia az érzéseinek, noha Grayson családjának ősi fészkében, a Dunmore-kastélyban minden oka megvan arra, hogy aggódjon a biztonságáért, sőt akár az életéért is. Van ugyanis valaki, aki az eszközökben nem válogatva próbálja megakadályozni, hogy Lexie kiderítse, mi történt az édesanyjával, aki húsz éve nyomtalanul eltűnt. Lehet, hogy Grayson is benne van az álnok mesterkedésben? Amikor a férfi váratlanul azzal vádolja Lexie-t, hogy meg akarja fosztani a családját az otthonától, a lány sorsdöntő elhatározásra jut: egyedül fogja felvenni a harcot a múlt árnyaival… 
   Kathryn Taylor fordulatokban gazdag, kétkötetes családregény-sorozatának második részét tartja kezében az olvasó. 


   Kossuth, 2020 
   Eredeti cím: Der Halt im Sturm, 2019 


   Ez nagy csalódás volt. Az első rész végén a cselekmény szó szerint lógott a levegőben, izgatottan vártam a folytatás megjelenését, s amit kaptam az egy nagyon összecsapott valami volt, mintha a szerző eredetileg több részesre tervezte volna, de írás közben beleunt és gyorsan befejezte a történetet a kötelező happy enddel. 
   Kathryn Taylor is azok közé tartozik, akiknek többnyire kedvelem az írásait, ez viszont az a kivétel, amikor nem. Nem áll szándékomban újraolvasni. 




Katie Fforde – Tavaszi zsongás 


   Új évszak, új kezdet… 
   Gilly egy barátságos kis panziót üzemeltet hőn szeretett családi otthonában, amelytől a világ minden kincséért sem válna meg. Vagy mégis? 
   Mert amikor megismerkedik a jóképű ingatlanügynökkel, Leóval, elgondolkodik rajta, hogy talán mégsem olyan rossz ötlet az eladás. 
   Eközben a lánya életébe is mintha beköszöntene a szerelem. Helena, a szépséges textíliák varázslatos kezű mestere, egyre bizalmasabb viszonyba kerül új főbérlőjével, Jagóval, aki felajánlja, hogy segít neki a közelgő kézművesvásáron. Elvégre a barátok segítenek egymásnak, és ők csak barátok. Vagy ez már több barátságnál? 
   A tavaszi zsongás közepette Helena és Gilly is felteszi magának a kérdést: Talán ez lesz a „nagy” szerelem, és boldogan élnek, míg meg nem halnak? 


   Libri, 2020 
   Eredeti cím: A Springtime Affair 


   Katie Fforde neve nem ismeretlen azok számra, akik kedvelik a chik litet, tehát mindenki tudja mire várhat ettől a történettől: könnyed szórakozást. Az utóbbi időben megjelent könyveit valahogy nem kedveltem, ez viszont jókor talált meg, mert receptív voltam a mondanivalójára, azaz mennyire önzőek tudnak lenni a gyerekek, ha felnőnek. Mintha a szülők csak azért léteznének, hogy az ő kényelmüket és igényeiket kiszolgálják. 
   Két szerelmi történetet is kaptam, mert ahogy a fülszövegből is kiderül, itt anya és lánya is szerelembe esik. S mellé volt egy önző fiúgyermek is (kéretik felnőttben gondolkozni) sznob feleségével együtt, és egy házasságszédelgő is, hogy a dolgok kellően bonyolultak legyenek. 
   Ezt mindenképpen érdemes elolvasni, mert több van benne, mint a könnyed szórakoztatás, bár a borítója szokatlanul visszataszító. 




Kristen Proby – Közel hozzád 
(Fusion 2) 


   Öt elválaszthatatlan barátnő fog össze, hogy létrehozzanak egy remek éttermet, amely rövid idő alatt Portland egyik legfelkapottabb helyévé válik. A Csábítás azonban nemcsak egy menő étterem, hanem a lányok szerencsehozó kabalája is. Először Addie találja meg élete párját, most pedig, úgy tűnik, Camire talál rá a szerelem. 
   Landon Palazzo mindig is dögös pasi volt. Amikor az érettségi után búcsú nélkül ment el, hogy pilóta legyen a haditengerészetnél, Cami úgy érezte, megszakad a szíve. Tizenkét év telt el azóta, ő mégsem tudta elfelejteni. Pedig tényleg mindent megpróbált, hogy sikerüljön: randizgatott, felhalmozott egy egész gardróbnyi magassarkút, segített sikerre vinni az éttermet, még egy kóbor macskát is befogadott, de semmi sem tudta betölteni az űrt, amelyet az első szerelme hagyott maga után. 
   Miután Landonnak egy légi baleset miatt le kell szerelnie, visszatér Portlandbe, és az apja építőipari cégénél kezd dolgozni. Micsoda kellemes véletlen, hogy a Csábítás bővítési munkálatait éppen a „kis” Cami LaRue irányítja, aki már kamaszkorában is megmozgatta a fantáziáját! Landon eleinte próbál ellenállni a szexi, szőke szépségnek, de be kell látnia, hogy menthetetlenül belezúgott. Aztán történik valami, ami mindkettejüket arra készteti, hogy átértékeljék a múltat, a jelent, sőt talán a jövőt is… 


   Vinton, 2020 
   Eredeti cím: Close to You 


   Sablonos, unalmas volt, és már nagyon tele a hócipőm a szerző tűsarkú cipők iránti imádatával. Annyira, hogy egész nap olyanban járatnám, lássuk a következő könyvében is leírná, hogy a hősnő egész nap 10+ centi tűsarkakon futkosott jobbra-balra. 
   Nem tervezem sem ezt újraolvasni sem a folytatásokkal megismerkedni. 




Linda Holmes – Evvie Drake bedobja magát 


   Linda ​Holmes első regénye 2019-ben elnyerte az év legnépszerűbb romantikus regénye címet! 
   Amióta férje autóbalesetben meghalt, Evvie Drake alig dugja ki az orrát fájdalmasan üres és fájdalmasan óriási házából. Az álmos maine-i kisvárosban mindenki, még a legjobb barátja, Andy is úgy tudja, hogy a gyász az, ami teljesen felemészti, és Evvie meg is hagyja az embereket ebben a hitben.
   Mindeközben New Yorkban Dean Tenney, a nagypályás dobójátékos – Andy gyerekkori barátja – a profik legfenyegetőbb rémével, a „görccsel” küzd: képtelen célba találni a labdával. Amikor az esetet felkapja a média, Dean számára kapóra jön Andy meghívása, hogy utazzon Maine-be, és ott próbáljon átlendülni a holtponton.
   Amikor a férfi szobát bérel Evvie házában, a páros alkut köt: Dean nem kérdez a nő néhai férjéről, ő pedig nem faggatja Deant egykori sportkarrierjéről. A közös fedél estéről estére mégis összehozza a furcsa párost, és a vidám sztorizgatással, nevetéssel töltött hónapok alatt lassan barátság szövődik köztük, sőt talán valami több is. De vajon a bimbózó románc elég ahhoz, hogy maguk mögött hagyják a múltat? Talán ahogy a baseballban, úgy az életben is mindig van esély fordítani, amíg le nem fújják a meccset… 


   Central Könyvek, 2020 
   Eredeti cím: Evvie Drake Starts Over 


   Ez a könyv megérdemelt volna egy külön bejegyzést, s meg is írtam volna, ha nem gyűr le a lustaság – a lustaság fél egészség! Ez nem egy habos-babos romantikus történet, hanem annyira valóságos, hogy feltétel nélkül elhiszem, hogy ez megtörténhet. Persze nem pont így, de kisebb-nagyobb változtatásokkal bárkivel előfordulhat. Egy ideig kicsit zavaros volt, hogy ki kivel áll kapcsolatban, és mit keres ennyi ember ebben a történetben, de a végére minden tisztázódott és a helyére került. Ez a történet a felesleges bűntudatról szól, újrakezdésről, emberi kapcsolatokról. 
   Figyelemre méltó írás! 




Veronica Henry – Második otthonunk 


A két unokatestvér, Georgia és Tabitha második otthonukként tekintenek a nagybátyjuk gazdaságára. Bármikor elmenekülhetnek az élet problémái és a világ elől a Dél-Anglia lankás tájain fekvő idilli gyümölcsösbe, ahol a nyári napsugarak roppanósra érlelik az almát, amelyből különlegesen frissítő cider készül. 
Amikor azonban a nagybátyjuk meghal, a két lány nemcsak a gazdaságot örökli meg, hanem a viszályt is, amely az övéik és a szomszéd család között majd száz éve dúl. A legnagyobb megdöbbenésükre azonban az örökségen osztozniuk kell egy harmadik személlyel. Vajon miért hagyta a nagybátyjuk épp az ellenséges família egyik tagjára az almáskert harmadát? Milyen titkot őrizhetett? És vajon Georgia és Tabitha is a szüleik hibáiba esnek, vagy képesek lesznek szembenézni a családjuk múltjával, hogy megtalálják a boldogságot? 


   General Press, 2020 
   Eredeti cím: A Home from Home 


   Ez egy másik olyan könyv, ami igazság szerint megérdemelt volna egy külön bejegyzést, ahogy eddig minden esetben megtettem Veronica Henry írásaival. 
   Nagyon jól felépített történet hosszan tartó családok közötti viszályról és rég eltemetett titkokról, melyek egy halálesetet követően derülnek ki, mikor az ingatlant hárman öröklik: a két unokatestvér, akik valamikor testvérként szerették egymást, de évek óta nem beszélnek, és a szomszéd család egyik leszármazottja. Szerelem, családi titkok, élettörténetek. Erről szól ez a könyv, melyet többen is Shakespeare Rómeó és Júliájának modern változataként emlegetnek, de a két család közötti viszályon kívül semmi hasonlóságot nem találtam benne. 
   Veronica Henry könyveit gondolkodás nékül ajánlom.