2020. október 19., hétfő

Postaköltség ellenében tiéd lehet...



   A tetves Covid-19 járvány miatt gyökeresen megváltozott az életünk, és már nem hódolhatunk szabadidős tevékenységeinknek a megszokott módon. Legalább is az lenne a felelősségteljes attitűd, hogy mindenki magába száll és visszafogja magát, mert még senki nem halt bele abba, hogy nem utazott külföldre nyaralni, nem bulizott, vagy nem látogatott tömegrendezvényeket, kocsmákat, vendéglőket. Nincs a homlokunkra írva, hogy elkapjuk-e a fertőzést, vagy sem, tünetmentesen, vígan s dalolva esünk túl rajta, úgy, hogy tulajdonképpen azt sem tudjuk, hogy fertőzöttek vagyunk, vagy az intenzíven végezzük. 
   A kialakult helyzetre való tekintettel úgy döntöttem, hogy 31 könyvet elajándékozok az olvasni szeretőknek. Igen, harmincegyet, ingyen és bérmentve, csupán a postaköltség terheli az ajándékozottat. 
  Az elajándékozásra szánt könyvek listája a blogom Facebook oldalához tartozó csoportban lesz elérhető (Zártosztály – beszéljünk könyvekről), és bátran lehet jelentkezni több címre is. A jelentkezés és az azt követő ajándékozás nem feltételhez kötött. Nem kell lájkolni az oldalamat, nem kell továbbosztani a bejegyzést, nem kell rögtön ismerősnek jelölni – ez nem lájkvadászat, hanem egyszerűen könnyebbé akarom tenni néhány embernek a helyzetet, amiben, sajnos, valamennyien vagyunk. A könyveket nem bagóért vesztegetik a könyvesboltokban sem, s elképzelhető, hogy sokan kétszer is meggondolják, hogy vásároljanak-e, vagy fontosabb dologra költsék a pénzt. Most már az időjárás is vacak, nem igazán lehet lehet kint lenni, inkább olvassunk. 

   Ha eddig minden világos, akkor a félreértések elkerülése végett pontosítsunk néhány szabály is. Figyelmesen olvasd végig mielőtt bármire is jelentkeznél: 

   – nem küldök fotót senkinek, egyetlen könyvről sem. Minden példány nagyon jó állapotban van. 

   – nem lesz sorsolás, s azt is megmondom miért. Elsősorban azért, mert ez nem nyereményjáték. Ténylegesen olyan embereknek szeretném ezeket a könyveket adni, akiknek szükségük van rá, nem olyanoknak, akik a következő héten már a közösségi oldalakon árulják sok pénzért. Egyébként is az én könyveim, annak adom, akinek akarom. 

   – a jelentkezési határidő lejárta után az általam kiválasztott személyek privát üzenetet fognak kapni, onnan tovább egyeztetünk. Aki 48 óra elteltével sem válaszolt, tekintse tárgytalannak. 

   – a postázás kizárólag GLS futárral történik a szállítási költségek átutalása után. Ez nem vita tárgya! Lévén, hogy ennyi könyvről van szó elképzelhető, hogy akár egy-két hét is eltelik, míg a könyv megérkezik, mert nem minden nap füttyentek a futárnak. Zárt körben már többször is lefuttattam ilyen akciókat, soha nem volt gond a késésből. Ha nincs türelmed kivárni, akkor ne jelentkezz. 

   – kizárólag magyarországi címre postázok. Nem gond, ha máshol élsz, amennyiben van egy olyan ismerősöd, barátod, aki Magyarországon él és tovább menedzseli veled a dolgokat. Az engem már nem érdekel. Én sem Magyarországon élek, nekem is más rendezi a dolgaimat – tehát ezt az akciót is –, és óriási köszönet jár érte neki. 

   – olyan címet adj meg, ahol a futár biztosan elér. Ha tudod, hogy a közzeljövőben zűrös az elérhetőséged, akkor inkább ne jelentkezz, hagyd meg a lehetőséget azoknak, akik bármikor át tudják venni a csomagot. Amennyiben nem vetted át a csomagot és az visszajön, a továbbiakban elfelejtheted. Nem fogok anyagiakat áldozni arra, hogy neked legyen ingyen könyved. 

   – jelentkezni október 25, vasárnap estig lehet, utána teljesen felesleges. Ne írj e-mailt, üzenetet, mert semmivel sem növeled az esélyeid. S rohadtul nem érdekel, hogy neked puha kötés vagy keménytáblás mutatna jobban a polcon.

   – kérek majd egy fotót, ha megkaptad a könyveket – szintén privátban. Ne provokáljuk ki az „ő miért kapott és én nem” jellegű megnyilvánulásokat egy nyilvánosan feltöltött képpel, ha nem muszáj, bár van egy olyan érzésem, hogy ezt semmiképpen nem fogom megúszni, és rohadtul meg fogom bánni ezt az akciót. 

   Tudom, hogy ez a könyvosztogatás csak egy csepp a tengerben, de remélem néhány embernek sikerül örömet szerezni.