2023. július 9., vasárnap

Cécile Pivot – A kis francia könyvesbolt




   Írunk-e még leveleket? Cécile Pivot könyvében ennek és a levélírás erejének járhatunk utána, hiszen a történet főszereplője, Esther épp egy ilyen tanfolyamot indít el egy kis franciaországi könyvesboltban. Tarts a Blogturné Klub négy bloggerével, s derítsük ki együtt, mi lapulhat a levelekben, s hogyan formálják ezek a kötet karaktereinek életét. A turné végén megnyerheted a könyv egy példányát a General Press Kiadó jóvoltából.







   Egy történet szerelemről, reményről, rejtélyről és összetartozásról
   Az apja emlékére Esther levélíró műhelyt indít egy franciaországi könyvesboltban, hogy másoknak is megmutassa a szavak erejét. Igencsak meglepődik, amikor tucatjával érkeznek a jelentkezések a tanfolyamra, és hamarosan egy idős hölgy, egy kiábrándult üzletember, egy egymástól elhidegült házaspár és egy szomorú kamasz fiú leveleinek a társaságában találja magát. Ahogy Esther diákjai felfedezik a sorok között megbúvó reményt, álmokat és félelmeket, Esther is egy új, váratlan kalandokkal teli világba kerül.




General Press, 2023
Eredeti cím: Les Letters d’Esther




   Bevallom, nekem nagy meglepetés volt ez a könyv, több szempontból is. Először azért, mert egy kis könnyed nyári olvasmányra vártam, aminek cselekménye egy könyvesbolthoz kapcsolódik, s majd tombol a szerelem, pöttynyi erotika, hogy eladja a könyvet, jön a mindenre kiterjedő happy end és mindenki boldogan él élete végéig. Tudjátok, a már megszokott sablonos történetek egyike, amilyenekkel tele a könyvpiac, de agymosásra mindenképpen jó. Nos ettől naaaaaaagyon távol áll ez a történet, hiszen ez minden, csak könnyed nyári olvasmány nem.
   A másik dolog ami meglepett az a cím nagyon kreatív fordítása, mert „a kis francia könyvesbolt” csak annyiban szerepel a történetben, hogy a főhősnő könyvesboltos. Ennyi. A francia nyelv mai állása és a tizenegy év intenzív francia tanulás után Les lettre d’Esther (az eredeti francia cím) jelentése Esther levelei, és pontosan erről szól a történet, azokról a levelekről, melyeket Esther – a történet főhőse és az egész levelezés kitalálója – megoszt velünk. Aki ezt a „kreatív” címet kitalálta olvasta egyáltalán a történetet? És miért gondolja azt, hogy felülírhatja egy író döntését, annak az embernek, aki ténylegesen megalkotta a történetet, és nem véletlenül adta művének azt a címet, amit?

   Mint már korábban is jeleztem, a történet főhőse Esther, egy középkorú hölgy, akinek élete szorosan kapcsolódik a könyvekhez, az íráshoz, s egy őrült pillanatában levélíró tanfolyamot indít. Elgondolása szerint az emberek írásban sokkal meggondoltabban fejezik ki magukat, mint szóban, s a jelentkezők stílusán szeretne kicsit csiszolni. S ott van a hátsó gondolat is, mármint az, hogy az emberek már nem írnak leveleket. Így igaz, bevallom nem emlékszem mikor írtam utoljára levelet, lassan azt sem tudom hol lehetne bélyeget venni, ha netán erre adnám a fejemet, s a postaládámban sem szokott landolni egyetlen levél sem – legalább is fizikai formában nem.

   Esther levélíró műhelyébe nagyon vegyes társaságot válogat össze. Egy idős özvegyasszony, aki nagyon tartalmas élet után a környezet- és állatvédelmet tűzte ki életcéljául. Az a fajta ember, akinek van mersze szembemenni a hatóságokkal egy jó ügy érdekében. Egy séf házaspár, akiknek kapcsolatuk válságban van közös gyermekük születése, és az ezzel beütő szülés utáni depresszió után. Terapeutájuk tanácsára csak ezeken a leveleken keresztül érintkeznek egymással. Egy kiégett üzletember, aki feláldozta családját a biznisz oltárán, és most magányosan él, sajnálva az elszalasztott lehetőségeket, az elfecsérelt éveket. És egy zavarodott kamasz fiú, akinek válsztása volt: a levélíró műhely vagy a munka a sarki boltban.

   Esther tanfolyama sokkal több lesz, mint egy keratív műhely, hiszen a részvevők lassan megnyilnak egymásnak, s a sablonos bemutatkozó levelek után a dolgok egyre személyesebbé válnak, egyre jobban kitárulkoznak.
   Szeretném leszögezni, hogy ez nem a mások eltúlzott lelki mizériájában való dagonyázás, hanem nagyon is hétköznapi gondokról van szó, amikkel bárki, bármikor szembesülhet. S talán felhívás arra, hogy rohanó világunkban, mikor mindenki némán belemerül telefonja bámulásába (tisztelet a kivételnek) jobban oda kellene figyelni a másikra, a melletünk lévőre, a családtagra, a szomszédra, vagy akár egy idegenre is.
   Figyelemre méltó olvasmány, mely sokkal többet rejt magában, mint amennyire a címe utal.





   Egy kis francia könyvesbolt kínálatának eredünk nyomába mostani játékunkban. Minden állomáson találtok egy-egy rövid életrajzi adatot valamely francia szerzőről. A feladatotok, hogy kitaláljátok, melyik íróról vagy költőről van szó - és a helyes választ beírjátok a rafflecopter megfelelő sorába!
   Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.



1940-ben születet, 2022-ben munkáját irodalmi Nobel-díjjal ismerték el. A magyar közönség többek között az Évek, az Egy asszony vagy a Lánytörténet című regényeit is ismerheti.

 

a Rafflecopter giveaway




06.30. Könyv és más

07.03. Csak olvass!

07.06. Szembetűnő

07.09. Betonka szerint a világ…