2020. június 21., vasárnap

Lucinda Riley – Napnővér



A hét nővér 6

A külvilág számára úgy tűnhet, hogy Electra D'Apliese-nek mindene megvan, amit csak kívánhat. A világhíres modell gyönyörű, gazdag és híres. A felszín alatt azonban Electra kezéből kezd kicsúszni az élete irányítása, különösen azóta, hogy az apja, Pa Salt, a titokzatos milliárdos, aki őt és a nővéreit is örökbe fogadta, meghalt. Mivel képtelen feldolgozni az egyetlen személy elvesztését, aki valaha is szerette, az alkoholhoz és a drogokhoz menekül. Miközben a körülötte élők az egészségéért aggódnak, Electra kap egy levelet egy ismeretlentől, aki azt állítja, hogy a nagymamája...
1939-ben Cecily Huntley-Morgan New Yorkból megérkezik Kenyába, azt remélve, hogy ott gyógyírt találhat összetört szívére. A gyönyörű Naivasha-tó partján, a keresztanyjánál lel menedékre, és találkozik Bill Forsythe-tal, a megrögzött agglegénnyel és marhatenyésztővel, aki első látásra vonzalmat érez a lány iránt. Amikor aztán Cecily nehéz helyzetbe kerül, a férfi siet a segítségére. Bontakozó kapcsolatukat azonban kerékbe töri a háború, és a lány magára marad, egészen addig, amíg egy napon nem találkozik egy fiatal nővel az erdőben, és nem tesz neki egy ígéretet, amely aztán örökre megváltoztatja az életét.


General Press, 2020
Eredeti cím: The Sun Sister, 2019



Eljutottunk Lucinda Riley A hét nővér sorozatának hatodik részéhez és semmivel sem kerültem közelebb ahhoz a ködös titokhoz, hogy ki volt tulajdonképpen Pa Salt, a misztikus milliomos, aki sorra örökbefogadta a lányokat a világ különböző tájairól. Nem tudom mi volt a motivációja, miért vezekelt a lányok örökbefogadásával, vagy nem is vezekelt, hanem egyszerűen egy újabb milliomosi hóbornak hódolt, csak mert megtehette.
A hatodik rész nyilvánvalóan Electra története, hiszen már csak ő maradt a hat ismert lánytestvér közül. A sorozat követői tudják, hogy az excentrikus milliomos a Plejádok csillaghalmaz alkotóelemei után nevzte el örökbefogadott lányait, a hetedik, Merope hiányzott. Vagy mégsem?
Nos, a szerző most is követi azt a sablont, amit már olyan jól megismerhettem a sorozat előző könyveiből: Electra történetével párhúzamosan egy másik történetet is elmesél a múltból, amely természetesen kapcsolódik a hősnő személyéhez, származásához. Ez a történet a két világháború közötti Egyesült Államokban kezdődik, van egy rövid, de annál fontosabb epizídja az Egyesült Királyságban, hogy majd évekre Kenyába telepedjen le a cselekmény, s végül ismét az Egyesült Államokba folytatódjon. Ez Cecily története. Egy elkényeztetett gazdag lányé, önző libáé, akit saját büszkesége és butasága vezet. Bármennyi jót tett a későbbiekben a faji diszkrimináció leküzdésében, nem lehet az önzését felejteni, s azt sem, hogy hátat forddítottannak az embernek, aki a segítségére sietett.
Cecily-t elhagyja az a férfi, akibe szerelmes, akivel a jövőjét tervezte. Természetesen egy másik nőért. S ezért Cecily rosszhírű keresztanyjához készül Kenyába, hogy eltűnjön a színről, míg a botrány csitul. Kenya azokban az időkben Brit gyarmat, tele fehér telepesekkel. S mielőtt még Kenyába érkezne, Cecily rövid ideig megáll az Egyesült Királyságban is, ahol naivan arról álmodozik, hogy talán nem is kell majd Kenyába mennie, hanem hamarosan nemesi címmel térhet haza látogatóba, csupán azért, mert a házigazdák egyik rokona csapja neki a szelet. Cecilynek viselnie kell naivitása következményeit mikor Kenyába ér, s két kézel kap a lehetőségen, amikor a megrögzött agglegény feleségül kéri. Így kezdődik meg Kenyai élete, mely többnyire arról szól, hogy mennyire szeretne egy gyermeket, bármilyen áron.
Könyveiben Riley általában egy-egy érzékeny témát is feldolgoz. Most egyszerre kettő is terítékre kerül: a celebek drog- és alkoholproblémái – mert Electra kimeríti a celeb fogalmát, mint híres modell –, valamint az afro-amerikaiak, különösen a nők diszkriminációja – ez most nagyon aktuális, tekintve a közelmúltban történteket. Az ugye nyilvánvaló, hogy Electra sötét bőrű, tehát a sorozatban Riley felvonultatta a politikai korrektség minden elemét a maga módján, elég csak végiggondolni a nővérek sokszínűségét. S ezzel egyben azzal is hozzájárult, hogy olvasói különböző kutúrákat ismerhessenek meg.
El kell mondanom azt is, hogy ez egy meglehetősen terjedelmes regény, a sorozat részei közül eddig a leghosszabb – szinte 700 oldal. S azt is el kell mondanom, hogy szivesebben olvastam volna Cecily történetét önálló könyvként, nem feldarabolva, felváltva Electra alkohol-, drog- és pasifogyasztási problémáival.
Nem volt rossz, de nem is lett kedvenc. Nem kedveltem egyik idősík hősnőjét sem, s bár nagyon aktuális témákat dolgozott fel, a felhasznált megoldások nagyon idealizáltak és csöpögősek voltak, mintha azzal szerette volna a történetet fokozni – amiben mellesleg elég mizéria volt –, hogy az olvasók érzékenységére hat. S ha ez még mindig nem lett volna elég, akkor a végén még robbant egy bombát, mert miért ne?
Az már biztos, hogy a sorozatnak lesz egy hetedik része is. Nem titok, évekkel ezelőtt a szerző weboldalán volt róla egy bejegyzés, amely a hetedik részre ígérte a nagy leleplezést és választ mindenre. Ez a bejegyzés egy idő után eltűnt onnan – gondolom marketingfogásból. Bár egyre kevésbé kedvelem ezt a sorozatot, az biztos, hogy a végét nem fogom kihagyni, mert még mindig reménykedem, hogy ténylegesen felfedi a leplet Pa Salt személyéről, akiről nekem van egy elméletem, amelyet csak a legszűkebb baráti körben terjesztek. De nem vagyunk egyformák, meg ízlések és pofonok...



A szerző nevéhez kapcsolódó bejegyzések: