2019. június 9., vasárnap

Nyári ajánló – 2019


Határozottan kijelenthetjük, hogy nyár van, bár – ami azt illeti – meglehetősen esős, de ez csak kedvez az olvasásnak, mert ki szeret a szabadban mászkálni, ha alulról-felülről ázik-fázik. S ha már nyár, akkor az a szabadságolások ideje is (a szerencsésebbeknek), vakáció azok számára, akik még tanulnak, tehát remélhetőleg több idő lesz az olvasásnak hódolni.
Ez egy nyári ajánló, csupa viszonylag könnyed olvasmánnyal, amit bárhová magunkkal lehet vinni. Valamennyit olvastam már, se egyikről sem született külön bejegyzés idő- és kedvhiány miatt. Nem mondanám, hogy mindegyikért rajongtam, de nem vagyunk egyformák… meg az ízlések és pofonok…
   Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy napok kérdése és itt a Könyvhét, ahol rengeteg könyvet lehet majd beszerezni.



Emma Chase – Királyi szerető 
(Uralkodj magadon 2)


Vannak férfiak, akik felelősségteljesnek születnek, és vannak, akiket rákényszerítenek, hogy felelősséget vállaljanak. Henry John Edgar Thomas Pembrook, Wessco hercege megkapta a létező összes kötelezettséget, amit a királyi körökben csak lehet. 
De nem kezeli valami jól a helyzetet. 
Lenora királynő, azt remélve, hogy unokája felnő a feladathoz, teret ad neki – csakhogy ha nincs otthon a macska, cincogni kezdenek az egerek. De amikor Henry találkozik egy amerikai tévés producerrel, végre hajlandó meghozni a saját döntését: 
Üdv a királyi párválasztón! 
A pártaláló televíziós valóságshow-ban a világ húsz leggyönyörűbb kékvérű nőjét gyűjtötték össze egy palotában. De csak egyikük nyerheti meg a gyémánt fejdíszt, és csak egyikük nyerheti el a jóképű herceg szívét. 
Miközben Henry jól szórakozik a lányok versengésének szánalmas bohóckodásán, valaki igazán felkelti a figyelmét: egy csendes, szemüveges lány a sarokban, akinek a hangja angyali, a teste pedig egy szentet is kísértésbe vinne. 
Minél jobban megismeri Henry Sarah Mirabelle Zinnia Von Titebottum kisasszonyt, annál inkább elbűvöli a lány természetes szépsége, az erélyessége, a kedvessége… és a mocskos humora. 
De ahogy Rómát sem egy nap alatt építették, úgy a megbízhatatlan nemesek sem változnak meg egyik napról a másikra. 
Ahogy Henry igyekszik jóvátenni a hibáit, úgy nyernek új értelmet a régi szavak a rámenős herceg fejében. Szavak, mint amilyen a tisztelet, a becsület és a szerelem.


Álomgyár, 2019
Eredeti cím: Royally Matched, 2017


Kortárs, romantikus, erotikus
Ha az első rész (Egy ágyban a herceggel) az angol királyi családot vette mintául, ez a második Kiera Cass Párválasztó történeteit juttatta eszembe, csak a disztópiát lehagyta belőle és egy nagyon szirupos romantikus történettel és kellő mennyiségű explicít erotikával helyettesítette. Még két rész hátra van a sorozatból, azok mire fognak hasonlítani? Az erotikus írások rajongóinak ajánlom.






Gayle Callen – Az ellenség lánya 
(Felföldi esküvők 3)


Duncan Carlyle klánvezér álmában sem gondolta volna, hogy épp Catriona Duff-fal hozza össze a sors az eső áztatta felföldön, annak a korrupt grófnak a lányával, akinek köszönhetően vérdíjat tűztek ki a fejére. Mégis védelmet és szállást nyújt a szépséges leányzónak, aki azt állítja, elveszítette az emlékezetét. Duncan azt reméli, Catriona révén talán megállíthatja az apját, de ez csak akkor lehetséges, ha sikerül titokban tartania a lány kilétét – és a veszedelmesen heves vonzalmat, melyet iránta érez…
Igaz, hogy megmentette, Catriona mégis úgy érzi, a nyers modorú törvényenkívüli nem bízik benne. A lányt meghatja az az eltökéltség, amellyel Duncan elrabolt gyerekeket igyekszik kiszabadítani. Egy barlangrendszerben bujkálva szoros összezártságban telnek napjaik. Miközben Catriona kétségbeesetten próbálja felidézni a múltját, a jelen egyre közelebb sodorja ehhez a rejtélyes férfihoz – és a titokhoz, mely mindent megváltoztathat…


HarperCollins, 2019
Eredeti cím: Love With a Scottish Outlaw, 2017


Klasszikus romantikus
A hamis menyasszony és A makacs vőlegény után ezzel a történettel ér véget a szerző Felföldi esküvők sorozata. Bár ez a rész egy hangyányival jobb, izgalmasabb volt az előző kettőnél, és én továbbra is kedvelem a skótos történeteket s a klasszikus romantikusokat, ez a sorozat nem lett a szívem csücske, tehát egyszer olvasós marad. A zsáner rajongói minden bizonnyal kedvelni fogják.



Johanna Lindsey – Amikor szerelem vár


Lady Leonie valaha elátkozta a „Fekete Farkast” kegyetlenségéért és legendásan sötét tetteiért. Most azonban feleségül kell mennie a lenyűgöző gazemberhez, hogy békét hozzon a vidékre. 
Rolfe d’Ambert, Kempston zsoldosból lett ura bármilyen körülmények közt elfogadta volna feleségül az olyan ritka díjat, mint a rendkívüli Leonie, ám őt mégis a bosszú ösztökéli a házasságra. De a lány egyetlen csókjával véghezviszi az elképzelhetetlent, és fogságba ejti a hírhedt farkast, ellenállhatatlan vágyat ébresztve benne saját teste és lelke iránt, és olyan olthatatlan tűz utáni sóvárgást, amely elég forró ahhoz, hogy két szívet örökre egyesítsen.


Gabo, 2019
Eredeti cím: When Love Awaits, 1986


Klasszikus romantikus
Kedvelem Johanna Lindsey írásait – többnyire –, a Mallory sorozatáért egyenesen rajongok, ez viszont jobb is lehetett volna. Szó se róla, izgalmas volt és szórakoztatott, de a szereplők bonyolították az életüket és próbára tették a türelmemet, azzal, hogy folyamatos feltételezésekbe bocsátkoztak és elbeszéltek egymás mellett. A lovagregények kedvelőinek való olvasmány.



Lucinda Riley – Angyalfa


Harminc ​év telt el azóta, hogy Greta elhagyta Marchmont Hallt, a hatalmas, csodaszép, hegyektől övezett walesi udvarházat. Az asszony egy régi barátja, David Marchmont meghívására tér vissza egykori otthonába, hogy ott ünnepelje a karácsonyt. A korábban itt töltött időből azonban semmire sem emlékszik – egy tragikus baleset következtében ugyanis élete több mint két évtizede kitörlődött a memóriájából. Amikor egyik nap sétára indul a hóval borított vidéken, az erdőben véletlenül rábukkan egy sírra, ahol – a sírkőre vésett, kopott felirat szerint – egy kisfiú nyugszik… 
A gyermek neve ismerősnek tűnik Greta számára, és az asszony emlékei hirtelen a felszínre törnek. David segítségével elkezdi összeilleszteni nemcsak a saját, de lánya, Cheska történetét is, aki tragikus körülmények áldozatául esett. És egyáltalán nem az az angyal volt, akinek hitték…
Lucinda Riley regényében eltemetett titkok és egy elfelejtett múlt tragikus történései kerülnek a felszínre, ami örökre megváltoztatja nemcsak Greta, de a Marchmont család életét is.


General Press, 2018
Eredeti cím: The Angel Tree, 2015


Családregény
Ezt a történetet azoknak ajánlanám, akik szeretik a több idősíkban játszódó történeteket. S nem is annyira könnyed, hiszen nagyon komoly témákat feszeget. Én figyelemre méltó alkotásnak tartom, ami az élet kevésbé szép oldalait is megmutatja olvasójának. Komoly történetek kedvelőinek!



Lucy Dillon – Minden vágyam


Caitlin ​házassága romokban hever, a háza szintén, hogy a szívéről már ne is beszéljünk. A férje, Patrick elköltözik, a nő önbizalma megrendül, a háza plafonja beszakad, a jövője bizonytalan. Ráadásul a négyéves kislánya, Nancy, aki eddig mindenhol és mindenkor csacsogott – az autóban, az óvodában, a bátyjával –, egyszer csak elhatározza: többet nem szólal meg. 
Nancy nagynénje, a nemrégiben megözvegyült Eva csupán a két rakoncátlan kutyájával osztja meg az otthonát. A nő álmait teljesen összetörte a férje korai halála, a közös életük helyett most a híres színész memoárjait kell rendezgetnie – csakhogy a férfi naplójának olvasása közben olyan felfedezést tesz, amely az egész addigi életét felbolygatja. És amikor az öccse, Patrick azzal keresi meg, hogy Nancy és a testvére hadd töltsenek nála pár napot, az asszony nem is gondolja, hogy az élete még jobban összekuszálódik. 
Vajon a nagynéni két kedves kutyusa segíthet Nancynek abban, hogy újra megtalálja a hangját? És talán Caitlin meg Eva számára sem olyan lehetetlen, hogy ismét álmodni merjenek?


General Press, 2019
Eredeti cím: All I Ever Wanted, 2016


Kortárs, chick lit.
A szerző második magyar nyelven megjelent könyve az Elveszett kutyák, magányos szívek után, amit kedveltem, tehát kétség nem fért hozzá, hogy ezt a könyvet is akarom. Néhány apró dologban még kapcsolódik is a már említett első könyvhöz, de önálló történet újrakezdésről, párkapcsolati dilemmákról. Szerethető történet.




Milly Johnson – Napsütés a Vadvirág Kunyhó fölött


Viv elszegődik a Vadvirág Kunyhó nevű, kissé lepukkant állatmenhelyre dolgozni. A feladata, hogy segítsen az adminisztrációban, ám igazából egy sokkal szívhez szólóbb küldetés vonzotta erre a helyre. 
Geraldine az állatmenhely vezetője. A múltja elől menekülve itt talált rá a boldogságra, azonban a mentsvárát most veszély fenyegeti. Vajon képes lesz végleg maga mögött hagyni a múltját és megvédeni a jövőjét? Viv anyja, Stel azt hiszi, hogy életében először olyan férfivel hozta össze a sors, aki jól fog bánni vele. Ian kedves, figyelmes, és nyilvánvaló, hogy őrülten belezúgott. Hiszen mindig is erre vágyott, nem igaz? Új kezdetek, régi titkok és egy hely, amelyet mindenki otthonnak nevezhet – ez a Vadvirág Kunyhó.


Pioneer Books, 2019
Eredeti cím: Sunshine Over Wildflower Cottage, 2016


Romantikus, kortárs, chick lit
Milly Johnsont nem kell bemutatni, ha jól tudom ez a tizenkettedik magyar nyelven megjelent könyve. Természetesen romantikus, szerelem is van benne, de első sorban a bonyolult emberi kapcsolatokra fókuszál és – ahogy a szerzői ajánlóban is említi – az állatvédelemre. Ezt hangsúlyozandó, a cselekmény helyszíne egy veszélyben levő állatmenhely. S ott van az a csipetnyi misztikum is, ami annyira jellemző Milly Johnson könyveire, bár az azért elég gáz, hogy a "bluebell"-t harangvirág helyett kékcsengőnek fordították.



Susan Mallery – Kisvárosi feleségek


Nicole ​Lord szeretne jó feleség lenni, de nincs könnyű dolga. A férje a forgatókönyvírás kedvéért felmondott a munkahelyén, közben a teljes állásban dolgozó Nicole-ra hagyja a fiuk nevelését és a háztartást. Az asszony a legszívesebben közölné vele, hogy ez így nem mehet tovább, de fél, hogy elveszíti a szeretett férfit… 
Magánéletét is feláldozta a karrierje kedvéért Shannon Rigg, aki egészen a cég alelnöki székéig vitte. Ám egy nap felmerül benne a kérdés, vajon jól választott-e. Egy nagyszerű férfi és egy izgalmas, új kapcsolat felébreszti benne a reményt, hogy még semmiről sem maradt le. Aztán történik egy megdöbbentő esemény, amely megkérdőjelezi, hogy őrá is vár a boldog szerelem. És egyáltalán akarja-e még? 
Noha Pam Eilandnek gyönyörű háza és szerető férje van, ő valahogy mégis… nyugtalan. Mindig is főállású feleség és anya volt, de a gyerekei már kirepültek. Megpróbál újra erotikát és humort csempészni a házasságába, de amikor váratlanul a feje tetejére áll az egész addigi élete, meg kell találnia önmagát. Újra. 
Öröm és fájdalom, nevetés és könnyek kísérik a három nagyon különböző asszony sorsát, miközben életre szóló barátság szövődik köztük…


HarperCollins, 2019
Eredeti cím: The Girls of Mischief Bay, 2015


Chick lit, romantikus
Susan Mallery neve is ismerős a zsáner kedvelőinek. A könyv a Mischief Bay sorozat inditókötete. A sorozat pillanatnyilag négy részből áll, hogy a folytatások is jönnek-e majd magyar nyelven, fogalmam sincs. A Kisvárosi feleségek három nő története az élet megpróbáltatásairól, a barátságről, az újrakezdésről.



Debbie Macomber – Megtört szívek kézikönyve 
(Végül hazatalálsz 2)


Nichole és Leanne, meny és anyós egy cipőben járnak: mindketten épp kiléptek az igencsak fájdalmas házasságukból, hogy egy új és jobb életet kezdjenek. Egymást támogatva járják be a megannyi próbatétellel teli utat, és összeállítanak egy listát is, amelynek a segítségével sikerrel küldhetik le az akadályokat. A Megtört szívek kézikönyve lesz az ő útmutatójuk az előrejutásban, bármit is tartogasson számukra a jövő – legyen az egy újabb megoldandó probléma, vagy egy-egy jóképű férfi képében talán maga a szerelem. 
Vajon hogyan veszik az eléjük gördülő nehézségeket, és miként fedezik fel ismét önmagukat meg a világot? A Debbie Macomber Végül hazatalálsz című kötetében megismert szereplők története igazán felemelő és inspiráló; megmutatja, hogy a barátság, a szeretet, az újrakezdés és a remény mi mindenhez ad erőt a mindennapokban.


General Press, 2019
Eredeti cím: A Girl’s Guide to Moving On


Kortárs, romantikus
Debbie Macomber írásait sokan kedvelik. Termékeny szerző és magyar nyelven is számtalan könyve megjelent már. A Megtört szívek kézikönyve a négy részből álló Végül hazatalálsz sorozat második része, az első tavaly jelent meg Végül hazatalálsz címmel. Önálló történet, csupán témájában, az újrakezdésben kapcsolódik az előző történethez. Nem vagyok a szerző rajongója, ez a történet viszont egyedülálló olyan szempontból, hogy egy anya a fia helyett a meny pártját fogja, csupán azért, mert ugyanabban a hajóban eveznek. 



Jill Mansell – Te az enyém, én a tiéd?


Szerelmi ​bonyodalmak, titkok és félreértések, rejtélyes kalandok és összekuszált ügyek… Úgy szép az élet, ha ezerrel zajlik!
Clemency
Okos, harmincas lány, akit villámcsapásként ér, hogy bizony számára is létezik olyan fickó, akibe első látásra képes lenne totál belezúgni. Micsoda pech, hogy a férfinak már van felesége.
Ronan
Szexis és intelligens pasi, csak az a baj, hogy nagykanállal falja a nőket. Alaposan szíven üti, amikor életében először őt hagyják faképnél. Vajon hirtelen elpárolgott legendás vonzereje?
Belle
Mindene megvan, amiről más nő csupán álmodik: bombázó alak, mesés ruhatár, káprázatos hapsi. Viszont régóta rejteget valamit. És hagyján, hogy mások előtt, de jóval nagyobb gond, hogy még önmagának sem meri bevallani.


Lettero, 2018
Eredeti cím: Meet Me at Beachcomber Bay, 2017


Kortárs, chick lit
Mindig szívesen olvasok Jill Mansell könyveket. Ebben a történetben a mozaikcsaládban felnővő gyermekek témája, örök rivalizálása és a rivalizálás okozta bonyodalmak állnak a központban. A két hasonló korú lány teljesen más háttérrel érkezik szüleik házasságába: Clemency szegény, anyja lehetőségei szerint mindent megad neki, Belle viszont a dúsgazdag apuci elkényeztetett kislánya, és nem is nézi jó szemmel az új felállást. A két lány soha nem lesz barátnő, s felnőtt korban is folytatódó konfliktusaikat tetőzendő ugyanabba a férfibe lesznek szerelmesek. Egészen jól el lehet veszni a bonyodalmakban.