2019. június 11., kedd

Bethany-Kris – Vakmerő és végzetes

A chicagói maffiaháború 2


Második részével folytatódik Bethany-Kris A chicagói maffiaháború sorozata, melyben tovább dúl a szervezeten belüli harc a hatalomért és újabb fiatal szerelmesek találnak egymásra. Ezúttal Alessa Trentini és Adriano Conti reménykedhet a boldog végkifejletben.

Kövesd a Blogturné Klub három tagját turnéjukon és szállj versenybe a kiadó által felajánlott nyereménykönyvért!
    „Csak ​egyszer lehetsz fiatal és ostoba.
Alessa még életében nem hallott ekkora baromságot.”

Alessa Trentini mindig követi a szabályokat, vagy legalábbis úgy tűnik. A Conti család egy bizonyos tagjának azonban valahogy mindig sikerül felébresztenie a benne szunnyadó lázadót, és közben meg is védi minden bajtól, de attól a katyvasztól, amibe a bátyja miatt kerül, még Adriano sem mentheti meg.
Háborúban egyetlen nő sincs biztonságban, ha a keze által bármelyik család feljebb juthat a maffia ranglétráján.
Adriano Contit felőrli a kényszer, hogy mindenkinek megfeleljen, és hamarosan apja, Riley oldalán találja magát, aki felesége halálát felhasználva próbál magasabbra törni. A vér még a Szervezetnél is előrébb való. Adriano számára csak egyetlen biztos pont marad ebben a háborúban, mégpedig Alessa Trentini, de most talán kénytelen végignézni, ahogyan egy másik férfié lesz.
A Szervezet családjai között még soha nem volt olyan nagy a széthúzás, mint most. Ahogy fokozatosan mindenkit magával ragad a saját bosszúvágya, hamarosan vér árasztja el az utcákat, és mind több ember hal meg. Egyetlen módja van az életben maradásnak: mocskosan kell játszani. Még akkor is, ha ezáltal minden elpusztul.


Könyvmolyképző, 2018
Eredeti cím: Reckless & Ruined, 2015
Megrendelhető                Beleolvasó


Nagyon szurkoltam ennek a könyvnek a megjelenéséért. A sorozat indító kötetét (Titokzatos és tüzes) meglepő módon kedveltem. Azért meglepő, mert valahogy nem gondoltam magamról, hogy kedvelni fogom a szervezett bűnözésről szóló történeteket, ez a sorozat pedig nyilvánvalóan az, hiszen a chicagói maffiaháborúról szól, ahogyan a sorozat címe jelzi is.
Chicago minden bizonnyal egy nagyon szerethető város, melynek rengeteg jó oldala van, viszont a köztudatba úgy vonult be – indokoltan vagy indokolatlanul –, mint a szervezett bűnözés fészke és a gengszterek bölcsője. S ezt megcáfolni sem az irodalmi, sem a filmalkotások nem siettek.
A sorozat négy részből áll… és egy karácsonyi novellából, mert miért is ne? A nagy többség szereti a karácsonyi történeteket, bármilyen zsánerhez is kapcsolódnának. Már nem emlékszem hol olvastam a szerzőtől, hogy a sorozat részei egy egészet alkotnak, tehát az egyes részek nem olvashatóak önálló kötetként. S ez így is van, mert bár a történet romantikus szála egy másik párról szól, az “akció” szál ott folytatja, ahol az előző könyv abbahagyta.
Azért már épp elég könyvet olvashattunk, vagy filmet láthattunk a szervezett bűnözésről, s különösen az olasz-amerikai maffiáról (nagyon hálás téma, amit sokan ki is aknáztak), hogy lehessen némi fogalmunk arról, hogyan is működnek a dolgok gengszteréknél, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a családok, milyen a stuktúrája egy-egy ilyen bűnszervezetnek. Általában több család tömörül egy-egy ilyen szervezetbe, minden családnak megvan a maga feje, aki fölött természetesen az egész szervezet vezetője áll, a bizonyos “capo”, élet és halál ura, akinek a jóváhagyása nélkül még a fű sem mer nőni, és akinek mindenki engedelmességgel és számadással tartozik.
Az is közismert, hogy ezekben a szervezetekben a családi kapcsolatok nagyon fontosak, ezeket megerősítendő gyermekeiket egymással házasítják, a szerelem nem igazán játszik ebben a konfigurációban. Ez történt az első könyvben is, ez várható most is.
Természetesen a cselekmény most is két szálon fut, és az eleje kissé átfedi az előző rész történéseinek végét, de nem ismétel, hanem egy másik perspetktívából mutatja be. 
A romantikus szál Alessia Trentini és Adriano Conti szerelméről szól. Ők ugyanis rég szerelmesek egymásba, annak ellenére, hogy a szervezet capója – aki Alessia nagyapja – a lányt eredetileg másnak szánja, mert így kívánná meg a szervezet érdeke, de kétségei vannak ezzel kapcsolatban. Viszont halála után Joel, Alessa bátyja, s mint kiderült Terrance Trentini, a capo törvénytelen gyermeke meg is egyezik az Artino családdal, hogy Alessa majd Dean Artino felesége lesz. Ugye az is közismert, hogy egy ilyen szervezetben a női családtagok szerepe a feltétlen engedelmesség, hiszen ők csak csereáruk a kötelékek megerősítésében. Alessa viszont viszolyog a kijelölt vőlegénytől, egyrészt mert szíve Adriano Contiért dobog, másrészt, mert Dean Artino egy erőszakos, öntelt gyökér. Tehát Adrianóval együtt mindent megtesznek azért, hogy ez a szövetség ne jöhessen létre.
Nagyon kedves és nagyon erotikus volt ez a szerelmi szál, viszont számomra zavaró volt, hogy a húszas évei elején járó Adriano Contit a szerző olyan tulajdonságokkal ruházta fel és olyan szavakat adott a szájába, ami inkább egy tapasztaltabb, 30-35 éves férfihez illettek volna. Vagy ki tudja? Lehet maffiáéknál más a szellemi fejlődés menete és ők korábban érnek.
A sorozat első részében Damian Rossi megöli a szervezet capóját. Olyan cselesen, hogy senki még csak nem is sejti, hogy ő húzta meg a ravaszt, nem hiába nevezik Szellemnek. Már előzőleg is voltak nézeteltérések a családok között, melyek vérfürdőbe torkolltak, minden bizonyíték nélkül mindenki mindenkire mutogat és vádol. Trentini halálával nemcsak a visszafogó erő szűnt meg, hanem megváltoznak az erőviszonyok is, és komoly harc kezdődik a hatalomért, melyet Joel Trentini is magának szeretne, mint öröklődő funkciót. Ebbe a harcba száll be a Conti család feje és Adriano apja, Riley is.
Bevallom, engem a romantikus-szerelmi szál nem igazán lelkesített, viszont a hatalmi harc és a betekintés a szervezet életébe annál inkább. A kedvencem pedig Riley Conti volt, aki egy zseniális stratéga, mindig egy lépéssel a többiek előtt jár, pontosan ki tudja számítani a várható reakciókat, mindig kivárja a megfelelő pillanatot, és nem is kétséges, hogy megérdemelten ragadja magához a hatalmat.
Nagyon kedveltem a történetet, annak ellenére, hogy a szerelmi szál az éppen csak elmegy kategóriában fut nálam. Természetesen kellett némi romantika is az áldolzatokkal és vérfürdővel járó hatalmi harchoz, tehát nem volt felesleges Alessa és Adriano románca, mert lágyított a szervezett bűnözéshez tartozó erőszakon. Mert ez azért egy meglehetősen véres, erőszakos, rázós történet, nem is értem miért a Rubin pöttyös kategóriába sorolták.
Ha az első részről azt mondtam/írtam, hogy egy szövevényes, sokszereplős történet, ez még azt is felülmúlja, hiszen olyan titkokra is fény derül, melyek létét még sejteni sem lehetett. S bár a történet főhősei Alessa és Adriano, azért minden mellékszereplő sorsának alakulásából kapunk egy kis ízelítőt.
Akarom a folytatásokat, s minél hamarabb… de természetesen ízlések és pofonok.
Kapcsolódó bejegyzés:
Bethany-Kris története fikció, nyereményjátékunkban viszont nagyon is valós bűnszervezetek neveit keressük. A turné minden állomásán egy-egy híres-hírhedt nemzetközi bűnbanda rövid leírását találjátok. A ti feladatotok az, hogy ennek alapján kitaláljátok melyik csoportulásról van szó és a nevet beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába
   Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
Szicíliai és amerikai viszonylag új csoportosulás. A múlt század második felében alakult Olaszországban. Annak ellenére, hogy egy fiatal maffiáról van szó, nagy tehetsége van bármilyen nagyszabású bűncselekmény megszervezéséhez és annak sikeres lebonyolításához. Védelmi pénzek beszedésében, fegyver- és kábítószer-kereskedelemben, gazdasági bűncselekményekben egyaránt képviseltetik magukat. A tagok száma 3.500 és 4.000 közé tehető, ami nem igazán sok. Igaz, vannak még kívülállók, összekötők, akik nem minősülnek igazi tagoknak. Egy igazi tagnak valószínű, hogy át kell mennie egy beavató szertartáson, például meg kell ölnie valakit, hogy tanúságot tegyen a hűségről és minden tagnak követnie kell a hallgatási kódexet is. Sokak szerint ez az olasz maffia valódi neve.

Forrás: http://www.erdekesvilag.hu/
06.11 - Betonka szerint a világ…
06.13 - Kellyés Lupi olvas
     06.15 -Kristina blogja