2017. augusztus 1., kedd

Monica McCarty - A Felföld rettegett fiai

Erről a sorozatról már tavaly is írtam egy újabb rész megjelenése kapcsán és bevallottam, hogy nem olvastam a sorozatot, mert a második rész negyedénél-felénél megfeneklettem és nem ment tovább. Kétszer futottam neki, és amennyire könnyen lement az első rész (mindkét alkalommal), olyan nehezen húztam-nyúztam a másodikat, amíg el nem vesztettem a türelmem és félre nem tettem. De nem adtam fel, mert ugye három a magyar igazság és egy év szünet után ismét megpróbálkoztam a sorozattal – természetesen ismét előlről, s láss csodát! A második részt is simán végig olvastam, sőt, azt sem értem, hogy miért nem szerettem eddig.
Ahogy a sorozat címe is jelzi, ez a skót Felföldhöz kapcsolódó történelmi romantikus, és azért mondom/írom, hogy történelmi és nem klasszikus romantikus, mert a cselekmény nagy része valós történelmi eseményekre alapszik és a szereplők nagy része is valós személyek után van mintázva.
Természetesen fikció is van a történetben, ez nagyrészt a romantikus szálat érinti, de úgy gondolom kellett ez oda, mert olvasmányosabbá, élvezhetőbbé teszi a sorozat részeit. S hogy melyik részben mi és mennyi a fikció, az a könyv végén levő szerzői jegyzetből kiderül – érdemes elolvasni.
A 14. század elején játszódó és a skót szabadságharcról szóló sorozat tizenkét könyvből és két kiegészítő novellából áll. Magyar nyelven eddig öt része jelent meg, valamennyi a General Press Kiadó jóvoltából, a hónap végére várható a következő rész megjelenése is. S mivel egy olyan kiadóról beszélünk, ami nem üres ígéretekkel eteti az olvasóközönségét, nagy valószínűség szerint augusztus végén a sorozat rajongói kézbe is vehetik a sorozat hatodik részét: Az Újoncot.
Most már valamennyi, magyarul is megjelent részét elolvastam és ajánlom azoknak, akik kedvelik az izgalmakkal, szerelemmel és cseppnyi erotikával fűszerezett történelmi romantikát… meg a skót keményfiúkat.
A Felföld rettegett fiai-sorozat: a rettenthetetlen harcosok és szerelmeik kalandos és buja történetei folytatódnak.

William ​Wallace, a rettenthetetlen skót szabadságharcos halott. Skócia az angolok igáját nyögi. Klánok ragadnak kardot klánok ellen. A remény lángja azonban még nem hunyt ki. A skót Robert the Bruce úgy dönt, a Felföld és a Hebridák legendás harcosaiból titokban megkísérli a valaha volt legkiválóbb csapatot megszervezni, hogy egyesült erejüket felhasználva szerezze meg a trónt, és ezzel ismét kivívja Skócia függetlenségét… 

1. A Harcos - 2014

 Eredeti mű: The Chief, 2010

Tor MacLeod, a páratlan kardforgató a klánjának él. Egy könyörtelen leszámolást követően sok-sok év alatt, vérrel-verejtékkel tud békét és jólétet teremteni emberei számára. Nem hajlandó elköteleződni sem a skótok, sem az angolok oldalán. Mégis felkérik, hogy képezze ki és vezesse Robert the Bruce maroknyi, ám annál félelmetesebb csapatát. Hiába ajánlanak azonban számára egy gyönyörű menyasszonyt és vele busás hozományt, nemet mond. Aljas ármánnyal végül térdre kényszerítik, így kénytelen nőül venni a feleségül kínált, valóban meseszép és romantikus ábrándokkal teli, burokban nevelkedett lányt, Christinát. A nemkívánt házasság megannyi próbatétel elé állítja a két fiatalt. Rájönnek azonban, hogy van valami, amiért még a vészterhes időkben is érdemes élni és küzdeni – amíg csak lehet… 

2. A Sólyom – 2014

 Eredeti mű: The Hawk, 2010

Erik MacSorley-nál senki sem ismeri jobban a tengert: még sohasem találkozott olyan széllel, amelyet ne tudott volna legyűrni, sem olyan asszonnyal, akinek szívét ne nyerte volna el. Egészen addig, amíg az ír partoknál ki nem húz egy fiatal nőt a vízből. Erik magával viszi a lányt, aki nem más, mint Lady Elyne de Burgh, az írek leghatalmasabb nemesének bátor gyermeke. Bár Ellie megpróbál ellenállni a férfi vonzerejének, Erik vágya megtöri az ellenállását, szívében eddig ismeretlen érzéseket keltve. A két fiatal lassan kibontakozó szerelmét azonban veszély fenyegeti: a skótok és az angolok között zajló baljós háborúban éppen ellentétes oldalon állnak. Képes lesz-e legyőzni az akadályokat Ellie odaadó szerelme és Erik önfeláldozása? 


3. Az Őrszem – 2015

 Eredeti mű:  The Ranger, 2010

Arthur Campbell kivételes harcos. Pengeéles érzékeiről híres, és ha a helyzet úgy kívánja, felderítőként észrevétlenül beszivárog bármely csapat állásai mögé. Épp ezért Robert the Bruce különös feladattal bízza meg: férkőzzön az ellenséges MacDougall klán soraiba, amelynek vezetője nem más, mint Arthur apjának kegyetlen gyilkosa. A szívében bosszút forraló harcos azonban nem várt akadállyal találja magát szemben – egy mézszőke hajú szirén vonja bűvkörébe, aki történetesen a klánfőnök lánya. A közelgő háború veszélye egymás karjába sodorja őket, míg végül a harcosnak el kell döntenie, mi a fontosabb számára: a bosszú vagy a szerelem… 
  

4. A Vipera – 2016

Eredeti mű: The Viper, 2011 

Lachlan McRuairi – vagy ahogy harcostársai nevezték, a Vipera – kegyetlen, erőszakos, megalkuvó férfi hírében áll, aki az erszényén túl senkihez sem hűséges. Egy nap váratlan feladattal bízzák meg: vigye el biztonságban Isabella MacDuffot a király megkoronázására. A makacs asszony ugyanis úgy döntött, férjét elárulva, családja örökös jogával élve maga emeli trónra Robert the Bruce-t. Lachlan maga sem tudja, milyen fába vágja a fejszéjét a küldetés elvállalásakor – a büszke, érzékien szép grófné ugyanis akarva-akaratlan megbabonázza őt. 
Bellának bátor tettéért azonban szörnyű árat kell fizetnie: nemcsak a szabadságától, de a lányától is megfosztják. Szörnyű rabsága idején egyedül az a remény tartja életben, hogy egyszer még viszontláthatja szeretett leányát. És ezért hajlandó szinte bármire. Még arra is, hogy ha kell, testét-lelkét eladja a rettenhetetlen harcosnak, akinek valamilyen oknál fogva képtelen ellenállni. Közös útjuk alatt Lachlant és Isabellát megannyi kalandos és veszélyes helyzet elé állítja az élet, miközben mindketten óriási küzdelmet vívnak: Bella a lányáért és a boldogságért, Vipera pedig azért, hogy újra képes legyen szeretni.


5. A Szent – 2016

Eredeti mű: The Saint 

Magnus MacKay kemény, büszke harcos – bármilyen terepen jól kiismeri magát, kíméletlenül leszámol az ellenfeleivel, és mindig higgadtan cselekszik. Harcostársai azonban furcsállják, hogy a férfi sosem beszéli meg velük a nőügyeit, ezért a Szent fedőnevet aggatják rá. Csupán néhányan sejtik, hogy e hűvös külső csak álca, hogy a férfi leplezni tudja a titkát. A visszautasított szerelmes sajgó sebét, úgy tűnik, még az idő sem képes begyógyítani. Különösen, ha az egyik harcostársa és hamarosan megkötendő frigye folyton emlékezteti erre…
A vadóc, ártatlan szépséget, Helent fiatalon válaszút elé állítja az élet: a szerelme és a családja iránti kötelességei között kell döntenie, és végül rosszul választ. A sors azonban tálcán kínálja neki a lehetőséget, hogy végzetesnek tűnő hibáját jóvátegye: a király és kísérete – soraiban a lány által imádott férfival, Magnusszal – felföldi körútján a családja várába is ellátogat. Kiderül, hogy az eltelt évek alatt a két fiatal közt izzó vágy mit sem csillapodott. Helen elhatározza, hogy megpróbálja meglágyítani Magnus szívét, de egyikőjük sem sejti, hogy valaki gonosz ármányt sző a király ellen, amellyel mindnyájuk életét veszélybe sodorja…


Következik: 6. Az Újonc – 2017 augusztus

 Eredeti mű: The Recruit, 2012

A forrófejű és vakmerő Kenneth Sutherlandre élete legnagyobb kihívása vár: be akar kerülni Robert the Bruce rettegett felföldi harcosainak a sorába. Az épp az dő tájt megrendezett Felföldi Játékok erre remek lehetőséget is kínálnak. A siker kapujában, egy védtelen – és meglehetősen buja – pillanatban, az istálló mélyén azonban rabul ejti őt egy ártatlan női szempár, és képtelen lesz kiűzni a fejéből…
Nincs ezzel másként ama ártatlan szempár birtokosa, Lady Mary sem, aki úgy érzi, a férfi teljesen megbabonázta. A férje kivégzését követően igyekezett jóformán láthatatlanná válni, nehogy felhívja magára a bosszúszomjas angol király figyelmét, de az istállóban látottaktól igencsak felforr a vére. Úgy határoz, egyetlen éjszakára hagyja magát elcsábítani – csupán egyetlen forró éj, mindenféle ígéretek, kötöttségek nélkül. A harcos csókját megízlelve azonban rájön: ennél többre vágyik. De vajon megkaphatja azt, amit akar: Kenneth szívét?


A sorozat további, angol nyelvű részei:


 7. The Hunter

7.5 The Knight - novella

8. The Raider

9. The Arrow

10. The Striker

11. The Rock

11.5 The Rogue - novella

12. The Ghost