2016. április 6., szerda

Shelly Crane - Bizonyosság

Significance 1


Maggie tizenhét éves. Nehéz évet tudhat maga mögött: épphogy átcsúszott az érettségin, az anyja elhagyta, az apja depressziós, a barátja pedig három év után szakított vele egy főiskolai futballösztöndíj miatt. Maggie úgy érzi, hogy összecsapnak a feje felett a hullámok, de minden erejével megpróbál a felszínen maradni.
Aztán találkozik Calebbel. 
Megmenti a fiú életét, és azonnal érzi, hogy van benne valami veszélyesen vonzó, ráadásul Maggie-nek éppen randija lenne, méghozzá Caleb unokatestvérével. Ám a dolgok váratlan fordulatot vesznek, amint egymáshoz érnek. Szó szerint szikrázik közöttük a levegő. Bevésődnek egymás iránt, és a lány szeme előtt lepereg a közös életük. Ráébred, hogy ő a fiú lelki társa, ezért érzi annak szívverését a saját mellkasában. Caleb oldalán egy olyan, különleges adottságokkal és képességekkel rendelkező emberekkel teli világ tárul fel előtte, amelynek létezéséről eddig nem is tudott. Ő maga is természetfeletti, eddig soha nem tapasztalt változásokat észlel magán, például szüksége van a fiú érintésére az életben maradáshoz. Azonban kapcsolatuk nem mentes a nehézségektől: egyrészt Maggie apja végre kilábal a depresszióból, és megpróbál igazi apaként viselkedni a maga idegesítő módján, másrészt Maggie-nek Caleb ellenségeivel is meg kell küzdenie, akik tudomást szereznek a kapcsolatukról. Az ismeretlenek üldözőbe veszik Maggiet, hogy elszakítsák őt Calebtől, így megakadályozhatják a fiatalokat abban, hogy elnyerjék a képességeiket. Vajon Caleb képes lesz-e megmenteni a lányt, vagy örökre elszakadnak egymástól pont akkor, amikor végre egymásra találtak?

Könyvmolyképző, 2015
Eredeti mű: Shelly Crane – Significance , CreateSpace, Washigton, 2011

A Significance sorozat első része… van belőle még bőven, egész könyv és kiegészítő novella is, csak győzzétek kivárni míg valamennyi megjelenik.
Fiona, az én könyves haverinám, azt mondta róla, hogy olyan mint az Stephenie Meyers Alkonyat-ja vámpírok nélkül. Minden bizonnyal igaza van, én nem olvastam az Alkonyat sorozatot, mert nem szeretem a fantasyt. Az amerikai ifjúsági témájú könyveket sem, ez pedig mindkettő.
Új faj a fantasy piacán: Ászok. Teljesen olyanok mint az emberek, nem változtatják az alakjukat és sikkes kis természetfeletti erőkkel rendelkeznek, egy-egy családon, klánon belül mindenki más-más kunsztot tud produkálni. Például az egyik nagybácsi eléri, hogy a motorok hangtalanul működjenek, a srác anyukája pedig fémtárgyakat mozgat, utóbb egy kocsit pakolt át egyik helyről a másikra, de azzal már a saját határait feszegette. Nem randiznak és a párok egymás iránt bevésődnek – ez olyan mint a lelki társ megtalálása.
A fülszöveg bőven mesél a cselekményről, én inkább néhány olyan dolgot mondanék el ami engem kimondottan zavart:
– mi a pláne abban, ha egy frissen érettségizett lány egy főiskolás fiúval jár? A lány 17, a fiú 19, optimális különbség abban a korban, miért kell állandóan azon rágódni, hogy a fiú főiskolás? Ha a sarki pizzériában dolgozna, akkor okés lenne a kapcsolatuk?
– ha egy pár szakított, akkor miért kell még egy év múlva is mindenkinek azon lovagolni, hogy biztos úgyis összejönnek újra és a lánynak mindent meg kellene tennie, hogy visszaszerezze a fickót? Például fusson utána a főiskolára ahová a fickó jár...
– miért kell a főhősnőnek mindig olyan szupernőnek lennie, hogy a könyv férfiszereplőinek a fele halálosan szerelmes legyen bele (na ez még egy olyan kifejezés amitől borzolódnak a tollaim: halálosan szerelemes). És ennek a főhősnőnek miért kell kötelező módon lennie egy idióta legjobb barátnőjének, aki önző, pofátlan, mindenbe beleszól, kavar és természetesen mindent jobban tud?
Van egy rossz hírem is a fantasy kedvelőinek: Caleb, az Ász felvilágosított: vérfarkasok, varázslók egyáltalán nincsenek, angyalok a bibliában, űrlények a sci-fiben és vámpírok az ifjúsági könyvekben. Tehát abbahagyni az “anzsalkás” álmodozást, mert úgyis hiába.
Ha egyetlen szóval kellene jellemeznem ezt a könyvet, akkor azt mondanám róla, hogy giccses… de hát ízlések és pofonok.

A sorozat további részei angol nyelven:

2. Accordance
3. Defiance
3.5 Reverence - kiegészítő novella
4. Independence
4.5 Consequence - kiegészítő novella
5. Undeniably Chosen
6. Undeniably Fated - 2016 márciusára várták a megjelenését, és azóta is várják...