2022. április 29., péntek

Mary Jo Putney – Hazatérés





   A jó útra tértek testvérisége 6


   A General Press kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent A jó útra tértek testvérisége sorozat hatodik, egyben sorozatzáró kötete, a Hazatérés. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják a Thorsay-re hazatérő és földesúri szerepbe kényszerülő Kai Ramsey, és a festői álmokat dédelgető Signy Matheson történetét.
   Tartsatok velünk, kövessétek a turné állomásait, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott regény egy példányát.




   Menyasszonya halála után Kai Ramsay elhagyja Skóciát, hogy távoli országokban kalandozzon. Útja során bejárja az ókori romokat, felbecsülhetetlen értékű régiséget gyűjt össze, és a halál torkából is megmenekül, miután a napóleoni háborúk alatt kémkedésért bebörtönözték. Ramsay lételeme a veszély, de minden megváltozik azon a napon, amikor egy levelet kap Skóciából…
   Signy Matheson életét Thorsay szigetén tölti. Lánglelkű és éles elméjű szövetségese a helyi földbirtokosnak. Most azonban, hogy a vezetőjük a halál árnyékába ért, Signynek gondoskodnia kell az utódlásról. Itt az ideje, hogy Kai Ramsay hazatérjen…
   Amikor Ramsay visszatér Thorsay-ra, döbbenten tapasztalja, hogy Signy csábító szépséggé érett, és olyan vonzerővel bír, aminek nehéz ellenállni.



   General Press, 2022
   Eredeti cím: Once a Laird, 2021





   Hatodik és egyben (pillanatnyilag) utolsó részéhez érkezett Mary Jo Putney A jó útra tértek testvérisége című sorozata. Azért mondom, hogy pillanatnyilag, mert a történet olvasása után úgy érzem, van ott két mellékszereplő (a híres festőnő és a főhős gyermekkori barátja), akik a saját románcukért kiáltanak, s elképzelhetőnek tartom, hogy ebből, valamikor a jövőben lehet valami. Ha nem egyébb, egy novella, kiegészítő történet, akármi.
   Bár egy sorozat hatodik része, önálló történetként is megállja a helyét, akárcsak a sorozat korábbi részei, hiszen az egyes részek főhőseit csupán egyetlen dolog köti össze: együtt lógtak meg francia fogságból a kivégzés elől. És ezt a tényt minden rész elmagyarázza, tehát bármikor be lehet kapcsolódni a sorozatba.
   Ebben a történetben a skót származású Kay Ramsay történetét ismerhettem meg, aki menyasszonya halála után az utazgatást választotta és hobbijának hódolt: a régészetnek. Meg kell említenem, hogy az ő hobbija nem az én hobbim is, tehát a leletekkel kapcsolatos részletes leírások nekem kicsit soknak tűntek, de nem vagyunk egyformák, lehet másoknak pont ez az aprólékosság lesz a befutó. Ramsay tisztában van azzal, hogy utazgatásai időkorláthoz vannak kötve, hiszen nagyapja után neki kell átvennie a klánfőnöki pozicíót, ezért kötelességégtudóan hazaindul, mikor éresítést kap otthonról, hogy nagyapja beteg. Szuggesztív a történet magyar címe: Hazatérés, Mert Kay Ramsay sok évi távollét után hazatér, hogy ő legyen a következő laird.

   Ezzel el is érkeztünk a történet helyszínéhez, a Torsay szigetekhez. Kéretik nem keresni a térképen, a helyszín kitalált, melyet a szerző saját bevallása szerint a Skócia északi részén levő Orkney szigetekről mintázott. Bár soha nem jártam arrafele (még), a képeket nézegetve, egészen jól sikerült neki ez a megmintázás, a helyszínek leírása. Putney amúgy is minden történetében szereti belecsempészni az ezotériát, misztikumot, kevéssé ismert dolgokat, ez esetben a szigetek történelméhez tartozó kelta és viking mitológiát, múltat szövi bele a cselekménybe, olyannyira, hogy még a háziállatok neve is mitológiai alakokhoz köthetőek. Sőt! A földesúr lova már egészen dinasztikus, hiszen – ha jól emlékszem – épp az ötödik (vagy hatodik?) Thornál tartunk.

   Hazatérésekor Ramsaynek két dologgal kell szembesülnie. Az egyik, hogy nagyapja halálán van és épp jókor érkezett, hogy elbúcsúzhasson tőle. A másik pedig Signy Matheson személye, aki elhunyt menyasszonya kishúga, és aki az évek során mutatós fiatal nővé cseperedett, aki aktívan kivette részét a klán dolgainak intézésében Ramsay távollétében. Mi több, halálos ágyán nagyapja kifejezte azon óhaját, hogy Ramsay vegye feleségül a lányt.
   Ahogy a könyv címe is jelzi, ez egy hazatérés története. Sok év után Ramsaynek újra meg kell ismernie otthonát és azokat az embereket, akikért felelősséggel tartozik, fel kell vállalnia a klánfőnöki szerepet, és szembe kell néznie kapzsi, de nagyon tehetős rokonával, aki csak arra vár, hogy sunyi kezét rátehesse mindarra, ami Ramsay és a klán tulajdona lenne.

   A történetnek romantikus szála is van, hiszen Signy és Ramsay nyilvánvalóan vonzódik egymáshoz, és abban is hasonlítanak, hogy mindketten legszívesebben mást csinálnának: Signy festene, Ramsay pedig letűnt ókori civilizációk nyomait keresné szerte a világon. Csakhogy míg Signy számára elérhető közelségben van a festészet, az utazás, bárhová mehet, addig Ramsay-t a kötelesség és a klán iránti felelősség odahaza tartja. Ahhoz, hogy együtt maradhassanak, valahogy közös nevezőre kell jutniuk.
   Természetesen lesz happy end és minden megoldódik a végére. Mi több, a fogságból szökött férfiak találkozója is végre összejön, mintegy keretbe foglalva az egész sorozatot, hiszen azzal kezdőtött minden, hogy a hat férfi együtt raboskodik, majd útjaik szétválnak. Bár a sorozat során néha páran összetalálkoznak, de mind a haton egy időben soha nem tartózkodtak ugyanazon a helyen.
   A szerző és a sorozat rajongói minden bizonnyal kedvelni fogják ezt a történetet is, hiszen van benne minden: szerelem, belső konfliktus, kötelességtudat, intrikus rokon és szerető barátok... és nagy, mindenre és mindenkire kiterjedő happy end is.



A szerző nevéhez kapcsolódó bejegyzések:



Becstelen szerelem (A jó útra tértek testvérisége 5)

Mary Jo Putney, Madeline Hunter, Sabrina Jeffries – Téli csábítás

Váratlan szerelem (A jó útra tértek testvérisége 4)

Menekülés a háremből (A jó útra tértek testvérisége 3)

A lázadó özvegy (A jó útra tértek testvérisége 2)

Az amazon és a katona (A jó útra tértek testvérisége 1)

Fekete özvegy (Elveszett lordok 7)







   Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek A jó útra tértek testvérisége sorozat párosait. Mindegyik állomáson találtok egy kérdést három lehetséges válasszal, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a helyes válasz betűjelét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába mindhárom alkalommal. Ha ezzel megvagytok, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény egy példányát.

   Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.



Kinek a párja Lucas Mandeville?

A) Signy Matheson B) Suzanne Duval C) Kendra Douglas

 

a Rafflecopter giveaway





04/29 Betonka szerint a világ…

05/01 Dreamworld

05/03 Kelly és Lupi olvas