2020. november 23., hétfő

Rosie Blake – Hygge szerelem



   A Könyvmolyképző Kiadó idén év végén egy csodás, a hygge életérzést feldolgozó regénnyel örvendeztet meg bennünket. Rosie Blake igazán hangulatos és bájos, vidéki Angliában játszódó története remek kikapcsolódást nyújthat a téli szünetre és az ünnepekre, amellett, hogy nagyszerűen átadja a híres dán életstílus lényegét. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, bloggereink mit gondolnak róla! 




   A ​hygge tökéletes receptje idén ősszel: készíts egy forró csokoládét, burkolózz be egy takaróba, és olvasd ezt a szívmelengető könyvet. 
   Idén ősszel rosszul állnak a dolgok Yulethorpe-ban. Hideg van, esik az eső, és vigasztalanul szürke az ég. Az utolsó üzlet a főutcán – egy bájos kis játékbolt – épp most csukta be örökre az ajtaját. És ekkor megérkezik Clara Kristensen. 
   Clara nem nézheti tétlenül, hogy ez a szép kisváros elveszítse a szívét, úgyhogy nekigyürkőzik, és munkához lát. A dolgok jól alakulnak, amíg Joe, a tulajdonos fia vissza nem tér Yulethorpe-ba, hogy kiderítse, mi zajlik a családi vállalkozásban. Joe Fontos és Elfoglalt Ember a Cityben, és teljesen meg van róla győződve, hogy Clara valami rosszban sántikál. 
   Clara be akarja bizonyítani Joe-nak, hogy az élet jobb is lehet, úgyhogy felvállalja az újabb kihívást: képes-e segíteni egy munkamániás emberen, aki hajnali háromkor még e-mailekre válaszol? Képes-e rá Joe, hogy megtanulja értékelni a lassúbb, boldogabb, hygge dolgokat az életben… és esetleg még szerelmes is lehet? 



   Könyvmolyképző, 2020 
   Eredeti cím: The Hygge Holiday, 2017 
   Megrendelhető        Beleolvasó 





   "Állítsátok meg a világot! Ki akarok szállni!" 

   Nem újdonság, hogy szeretem a könnyed, romantikus történetetket, a chick lit-et, tehát nyilvánvaló volt, hogy ezt a könyvet én olvasni akarom. Még egy lapáttal rátett szép rózsaszín borítója, ami megelőlegezte a várható rózsaszín felhőt, amin ez a történet lebeg. Legalábbis akkor, amikor megláttam az eredeti borítót ez volt az első gondolatom. 
   Viszont volt valami ami taszított. Ez pedig a címben szereplő hygge szó, ami most nagyon divatos lett, különösen mióta Meik Wiking írt róla egy könyvet és úgy hirdeti mint a boldogság csalhatatlan receptjét. Nos, nem Meik Wiking találta fel a spanyolviaszt, de még a dánok sem, mert időtlen idők óta az emberek azon vannak, hogy életükbe egy szikrányi szépet, jót, kényelmet és boldogságot vigyenek be, Meik Wiking pedig jobban tenné, ha azzal foglalkozna, amire képesítése van, azaz gazdasági ügyekkel, mert ilyen életmódtanácsadóval, coach-csal és „én majd megmondom neked, hogyan lehetsz jó/szép/tökéletes/boldog”-féle fazonnal tele a padlás, nem beszélve arról, hogy a boldogság/kényelem/jólét/relaxáció mindenkinek mást és mást jelent. Ilyen alapon a hamisítatlan magyar sírva-vigadós, disznótoros, mulatós, virtuskodó létünket is szabadalmaztatni lehetne, csupán ki kellene találni egy hangzatos nevet neki és kiadni, agyonhype-olni egy könyvet róla. 
   No, de beszéljünk erről a tündéri történetről, ami igazán feldobja az ember lányát egy fáradt nap után, csak ki kell gyomlálni belőle a hygge szót, ami nem oszt és nem szoroz a cselekményben, ha abból indulunk ki, hogy az emberek ezt az életformát a hygge jelentésének ismerete nélkül is űzték, mert egyszerűen igényük volt rá. 
   A történet hősnője Clara Kristensen, egy dán fiatal nő, aki hátizsákos turistaként téved egy angliai kis faluba. Clara korábban aktív résztvevője volt rohanó világunknak, míg életformája miatt el nem veszített számára valami nagyon fontosat, egy olyan valamit, amit már nem lehet visszacsinálni. Levette kosztümjét, körömcipőjét, kiiktatta mobiltelefonját, és egyszerűen hátat fordított annak a világnak, amiért addig élt, és utazgatni kezdett, hogy megtalálja önmagát, és azt, ami az életében fontos lehet. Így jutott el a kis faluba, ahol szinte minden bolt már bezárt, és a közösségi élet egyetlen helyszíne a helyi kocsma, ahol Clara spártai körülmények között tölti az éjszakát. És itt találkozik össze a játékbolt kissé egzaltált középkorú tuladonosával, aki egy újabb álom kergetése miatt épp bezárni készül a boltot. 
   Clara meglátja a lehetőséget a faluban, a játékboltban és felajánlja, hogy vigyáz a hölgy házára, háziálataira és halódó bizniszére, míg az a hideg és nedves angol telet felcseréli a spanyol vidék sokkal enyhébb éghajlatára. Csakhogy nem számol a tulajdonos fiával, aki abban a rohanó világban él, amiből ő kiszállt, és aki anyja távollétében fel akarja számolni az üzletet, amit a lánynak kis kreativitással és sok munkával sikerül felpörgetnie. A játékbolt felpörgése pedig lassú, de biztos változásokat hoz a halódó település életébe is. 
   Nagyon szórakoztató, vicces történet volt, szerelemről, életvitelről, emberi sorsokról, melybe egyedi színfoltot hozott a játékbolt csillogó világa – különösen így, karácsony közeledtével –, és egy meglehetősen egyedi szókinccsel rendelkező, Lady CaCa (nomen est omen) névre hallgató papagáj. 
   Számomra a hygge vonal felejtős, viszont a történet megerősítette azt amit már tudtam – s véleményem szerint ezzel nagyon sokan vannak így –: van élet a mobiltelefonon, közösségi hálón, puccos karrieren túl is, csak egy kis odafigyelést és törődést ígényel. Ez egy nagyon pozitív érzelmeket felvonultató történet, melyben sokkal kevesebb romantikus rózsaszín köd volt, mint amennyire a borítója alapján vártam.
   Kedveltem, ajánlom. 





   A játékunkhoz összekevertük néhány, Magyarországon is népszerű életmódkönyv-szerző nevének betűit. Ahhoz, hogy részt vehessetek a sorsolásban, nincs más dolgotok, mint kitalálni, kire gondolhattunk, és a megfejtést beírni a Rafflecopter dobozba (esetleg a könyvének címével együtt, de ez nem kötelező). 
   Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz. 



AADJLN NNNOUY




a Rafflecopter giveaway




11.18. Readinspo
11.19. Readinspo extra
11.21. Csak olvass!
11.23. Betonka szerint a világ...
11.25. A Szofisztikált Macska
11.27. Deszy könyvajánlója