2019. március 11., hétfő

Bethany-Kris – Titokzatos és tüzes

A chicagói maffiaháború 1


Bethany Kris kanadai írónő a romantikus maffia történetek koronázatlan királynője. Legnagyobb örömünkre végre a magyar olvasók is kézbe vehetik izgalmas és lebilincselő történeteit a Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően. A Titokzatos és Tüzes című könyv az első magyarul megjelent könyve, amely a Chicago-i maffia család veszélyes és szenvedélyes kapcsolatait mutatja be. Március 11 és 17 között a Blogturné bloggerei mesélnek a történetről, és a megszokott módon a turné végén nyereménypéldányt sorsolunk ki.



Életet ​az életért. Ez a maffia törvénye.
Damian Rossi az életével tartozik egy embernek, és eljött a törlesztés ideje. A fizetség ez esetben azt jelenti, hogy be kell házasodnia egy másik chicagói maffiacsaládba. Damian készséggel áll a sorsa elébe, akármi legyen is a következmény.
Lily DeLucának nincs választási lehetősége. Rákényszerítik, hogy hazatérjen, feleségül menjen egy férfihoz, akit nem is ismer, és folytassa azt az életet, amit a legszívesebben elfelejtene, egy féligazságokkal, elfojtott fájdalommal és bizonytalansággal teli világban. Damian azonban cseppet sem olyan, mint gondolta.
Ebben a világban senkiben sem lehet megbízni. Valaki a jobb jövő reményében kész mindent a feje tetejére állítani. De senki sem játszik nyílt lapokkal, és ebben a csatában csak egy győztes lehet. Amikor pedig a háború vörösre festi Chicago utcáit, a négy családot megosztja az egymás iránti hűség, gyűlölet és bosszú. Senki sem rejtőzhet el. Senki sincs biztonságban.
Senki nem halhatatlan.
Senki.


Könyvmolyképző, 2019
Eredeti cím: Deathless ​& Divided, 2015



"– Nem nevezheted családnak azt, amikor a tagok bármikor a másik vérét veszik, és csak a vacsoraasztalnál tesznek úgy, mintha kedvelnék egymást"

Soha nem hallottam a kanadai Bethany-Krisről, tehát az írásait sem ismertem, mielőtt a Kristina blogja bloggerinája felhívta figyelmem erre a könyvre. És milyen jól tette!
A Titokzatos és tüzes A chicagói maffiaháború sorozat első könyve. A sorozat négy könyvből és egy kiegészítő novellából áll, s így az első rész után, én nagyon reménykedem, hogy valamennyi részt elolvashatjuk majd magyar nyelven is. Mondjuk a novelláért nem lelkesedem, mert ahogy utánaolvastam, az valamilyen karácsonyi kis szösszenet, s valahogy nincs gusztusom a maffiás karácsonyokhoz.
Már a sorozat címe is elárulja, hogy mire lehet számítani: maffiára Chicagóban. Ez a város amúgy is a bűnözés fellegváraként él a köztudatban – micsoda sztereotípia! – tehát még csak meg sem lepődtem, mikor a szerző ezt a helyszínt választotta történetének.
Tulajdonképpen két külön szálra lehetne bontani mindazt, ami ebben a könyvben történik. Az egyik a helyi bűnözés szövevényes világa és annak dinamikája. A másik pedig a nyilvánvaló szerelmi történet, ami ebben a fura, öntörvényű világban játszódik, tehát a két szál szorosan összefonódik, csupán elméletben lehetne őket elkülöníteni.
A szerelmi szál nem okozott meglepetést: kényszerházasság két olyan ember között, akik nem is ismerik egymást, aztán megtetszenek egymásnak, lesz némi lepedőszaggatás is, és majd dúl a fenenagy szerelem.
Viszont az “akció” rész rendesen beszippantott és ez a szerző egyéni stílusának volt köszönhető. Annyira hitelesen mutatott be egy brutális és hazugságokkal telített világot, annyira jól szemléltette a bonyolult kapcsolatokat, a fölé- és alárendeltségi viszonyokat, hogy engem megvett kilóra. Még akkor is, ha néhol nehezményeztem a nyelvezet trágárságát. Végülis ez nem egy apácaneveldében játszódó történet, hanem a chicagói alvilágé.
A 22 éves Lily DeLuca három éves európai csavargásról tér haza, hogy családja fejének parancsára férjhez menjen Damian Rossihoz, ahoz a férfihez, akit csak Szellemként ismernek. Ő a “Capo” jobb keze, takarítólegénye, gyors, hatékony és félelmetes. Azt is rebesgetik, hogy majdan ő lesz az, aki a “Capo” helyét átveszi. Legalábbis minden jel erre látszik mutatni. Csakhogy őt nem véletlenül nevezik Szellemnek, hiszen szeret a háttérben maradni. És semmiképpen nem vágyik többre, mint ami most: a vezér személyes bérgyilkosa.
A DeLuca család nem áll fényesen a Szervezeten belül. Szüleik a múltban árulást követtek el, amikor a hatóságokkal összejátszottak, és természetesen jött a megtorlás is: a DeLuca szülőket a helyi maffia kiiktatta, a gyermekeknek, különösen a fiúknak, Dinónak és Theonak folyamatosan bizonyítani kell hűségüket a Szervezet iránt. Csakhogy Dinót már kinézte magának az FBI, záros határidőn belül törvény elé kell állnia és még előtte biztonságban akarja tudni húgát, Lilyt. S ki lenne erre alkalmasabb, mint maga a Szellem, aki adósa a DeLuca klánnak.
Szövevényes, bonyolult és sokszereplős történet. Vér folyt bőven, szövetségek változtak meg pillanatok alatt, emberek haltak meg, ha a Szövetség érdeke úgy kívánta. Annyira véres volt, hogy csodálkoztam is, hogy Rubin pöttyöt kapott – mondjuk a szerelmi szálat figyelembe véve ezen nem is kellene csodálkoznom –, és nem a Rázós kategóriába sorolták.
Persze rá lehet fogni, hogy a szerző koppintotta a Keresztapát, és azt alapul használva megírta a kortárs, könnyebben emészthető variánst. Lehet csak jókor talált meg, nem volt tökéletes, de ez nekem akkoris nyerő volt, mert nemcsak izgalmasan építette fel a történetet, hanem még meg sem tudtam sejteni, hogy mi lesz a végkifejlet – a szerelmi szál természetesen kivételt képez. Tehát meglepetésekkel és váratlan csavarokkal is szolgált. A chicagói maffiaháború pedig még csak most kezdődött el igazán…
Ezt a könyvet lehet szeretni, vagy lehet utálni. Köztes megoldást nem igazán látok. Én szerettem, de hát ízlések és pofonok…






Bethany Kris legtöbb sorozata egymáshoz kötődik, hiszen a maffia családok ismerik egymást, és egy-két fejezet erejéig a korábbi szereplők fel is bukkanak újból (legnagyobb örömünkre). Így a játék arról szól, hogy megismerkedjetek Bethany Kris maffia sorozatának világával.
Az első 3 állomáson információkat találtok azokról a családokról, amelyek uralják az alvilágot, és nektek ezek és a fotók alapján ki kell találnotok melyik városokban uralkodnak. Tehát a megfejtésként a városok neveit kérjük beírni.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



● A Marcello maffia család az egyik legnagyobb hatalmú család, és ebben a városban van a székhelyük
● Lucian, Dante és Gio az első akik bemutatják mennyire brutális és véres ez a világ, majd a következő generációval, Catherine és Cross, Andino, John és Lucia is reflektorfénybe lépnek olykor vérrel festve le a város utcáit
● Brooklyn és Manhattan városrészek gyakran adnak színhelyet a sorozat jeleneteihez






3/11 Betonka szerint a világ...