2018. március 2., péntek

Bridget Asher - A férjem szeretői

Artie ​Shoreman igazi szoknyavadász, képtelen ellenállni a nőknek. Mikor jóval fiatalabb felesége, Lucy rájön hazugságaira, elhagyja a férfit. De hamarosan kiderül, hogy hűtlen férje gyógyíthatatlan beteg, már csak hetei vannak hátra, ezért úgy dönt, nem hagyja magára. Visszamegy hozzá, hogy utolsó napjaiban ápolja és megpróbálja enyhíteni szenvedéseit. 
Egy este, némi alkoholtól felbátorodva, beleolvas Artie hírhedt fekete noteszébe, és rájön, hogy valami nagyon nem stimmel. Ha férje szeretői ott voltak, amikor minden jól ment, akkor most miért nem ők vannak mellette? Hirtelen ötlettel szép sorban felhívja az összes volt barátnőt, hogy azok is vegyék ki a részüket Artie ápolásából. 
Lucy számára a szeretők felvonulása számos tanulsággal szolgál a férjével kapcsolatban, akinek megbocsátani ugyan nem tud, de magára hagyni sincs szíve. Miközben a nők titkokat osztanak meg egymással, együtt sírnak, együtt nevetnek, és rájönnek, mennyi közös van bennük, szinte új családra lelnek egymásban. Lucy azonban érzi, hogy az igazi meglepetések még hátra vannak…
Bridget Asher felejthetetlen regénye anyákról és lányokról, apákról és fiúkról, mély barátságokról, kedves hazudozókról és szeretnivaló szélhámosokról szól – arról, miért szeretünk valakit minden észérv ellenére is, és a megbocsátás hogyan tudja teljesen megváltoztatni az ember életét.
Bridget Asher Floridában él a férjével, aki szeretnivaló, kedves, megbízható, és nem adott okot az írónőnek arra, hogy egykori kedvesei iránt érdeklődjön.


Kelly, 2009
Erdeti mű: My Husband’s Sweethearts, 2008


“Akiket szeretünk, azokat szeretjük, akkor is, amikor utáljuk őket. A szívnek nem lehet parancsolni.”

Évek óta polcomon van ez a kis könyvecske, de valamiért sosem vettem kézbe, sajnos arra sem emlékszem kitől kaptam, mert hogy nem én vásároltam az teljesen biztos. S nem emlékszem arra sem, hogy a szerző más, magyar nyelven is megjelent könyvével valaha is találkoztam volna.
Nem egy terjedelmes történet, egyetlen este el lehet olvasni és el lehet gondolkozni rajta… vagy nem. Ezt majd mindenki eldönti magában, mert ez lehet egy egyszerű szórakoztató történet – ami azt illeti, kissé elrugaszkodva a valóságtól, de néha a legvalószínütlenebb történetek a legigazabbak –, vagy olvasás közben-után esetleg lehet azon filózni, hogy ki mit tett volna az adott helyzetben.
Adott a történet főhőse, Artie Shoreman, a szegény fiúból lett tehetős vállalkozó, mellesleg a női nem nagy kedvelője, értsd: a legyet is röptében... S mivel neki sincs felmentése a szerelem alól, mikor Ámor nyila rendesen eltalálja, feleségül is veszi a nála 18 évvel fiatalabb Lucyt. Csakhogy a szerelem nem elég, és Lucy sem elég, Artie pedig nem bírja zárva tartani a sliccét – bár ő ezt csupán enyelgésnek, flörtnek nevezi –, hanem szinte házasságuk első pillanataitól kezdve megcsalja Lucyt, aki erre csak négy év után jön rá, tiszta véletlenül, mert ugye mindig a feleség tudja meg utoljára.
Artie engem kicsit a szomszéd srácra emlékeztetett, akivel még néhány egyetemi kurzuson is együtt ücsörögtünk, s aki imádta az egész női nemet, legyen annak képviselője sovány vagy kövér, szép vagy kevésbé vonzó, okos van butácska, ő mindenkiben megtalálta azt, amiért akkor és ott kedvelni tudta, csupán a hűségre volt allergiás és nyíltan be is vallotta, hogy számára a hűtlenség fiziológiai szükséglet. Nos, Artie, a főhősünk is ilyen.
Nem lövöm le a poént azzal, hogy elmondom, Lucy pakol és elhagyja férjét és a karrierjére koncentrál. Ugyanis Lucy nem otthon ülő trófeafeleség, hanem könyvvizsáló és jó is abban, amit csinál. A történetet is ő meséli el E/1-ben
Hat hónapi különélés után jön a hír, hogy alig ötven éves férje haldoklik és Lucy inkább az anyai nyomásnak engedve tér vissza, mert szentül meg van győződve, hogy a betegség nem is létezik, az egész Artie újabb manipulatív húzása, hogy őt visszacsalogassa a házba és a kapcsolatba.
A betegség viszont nagyon is valós: Artienak szívizom gyulladása van, amit a tudomány mai állása szerint gyógyítani nem lehet és a leépülés nagyon gyors. Tehát Lucy ott áll haldokló, hűtlen férjével, aki már ápolásra szorul… és annak kis fekete noteszével, ami a volt szeretők elérhetőségét tartalmazza. S ha lúd, akkor legyen kövér: Artie azt is bevallja, hogy házasságon kívül született egy fia is. Lucy pedig gondol egy merészet – némi alkohol is hozzájárult a bátorsághoz – és sorra hívogatja férje szeretőit, hogy bizony álljanak csak mellé akkor is, amikor haldoklik. Ez a fekete notesz klisé kicsit nehezen volt emészthető. Miért minden férfinak (már akinek van) pont fekete a notesza?
A házban szinte állandó jelleggel ott tartózkodik Joan, Lucy anyja, aki maga is  több férjet fogyasztott (s állandóan egy újabbat keres), valamint szuszpenzorban járó tacskója, Virsli. Hozzájuk csapódik Elspa, a piecingekkel és tetoválásokkal teli ex-drogos szobrász és Eleanor, egy fogorvos özvegye – mindketten Artie exei –, aki rögtön kézbe is veszi a dolgokat és a ház hamarosan olyan lesz mint a belváros karácsonyi vásár idején, csakhogy itt nem az érdeklődők jönnek-mennek, hanem Artie szeretői, és ők vannak bizony elegen. És mindenkinek megvan a maga története, ahogy Johnnak, Artie felnőtt, feltételezett fiának is.
A Molyon ezt a történetet erotikus, nemi élet és szexualitás címkékkel látták el, hát Hamupipőke meséjében több a szexualitás és az erotika, mint ebben a könyvben.
Bármennyire is valószínűtlen (de szórakoztató!) történet, engem elgondolkoztatott, hogy én vajon mit tettem volna, ha Lucy helyében vagyok? Pakolok és elhagyom, ahogy Lucy tette, vagy nevetségessé teszem magam azzal, hogy megkeresem ezeket a nőket és cirkuszkodom velük? Visszamegyek-e és bocsánatot nyer csak azért  mert beteg? Körbetelefonálom a volt és jelen szeretőket, hogy haldoklik? S ezen érdemes minkenkinek elgondolkodni, mert félrekacsintgató partnerek nem csak a könyvek lapjain léteznek.
Nem mindennapi történet, pörög, meglep, szórakoztat, elgondolkoztat. Szerethetőek a karakterei is, még a hűtlen Artie is, akinek túl nagy a szíve, pont az a szív, ami az elmúlásba viszi, az az Artie, aki minden nőnek valami olyasmit adott, amire annak épp szüksége volt. Lucy viszont nem mindig volt szimpatikus, néha túl sokat és feleslegesen gondolkozott-fecsegett, s amennyire határozott volt amikor férjét elhagyta, most annyira elveszett. 
Nem egy mostanság megjelent könyv, de aki teheti olvassa el. S természetesen ízlések és pofonok…