2018. március 9., péntek

Leisa Rayven – Hitvány Rómeó

Starcrossed 1

Az Insomnia Könyvek újabb new adult különlegességet hozott a magyar olvasóknak. Leisa Rayven nagysikerű Starcrossed sorozatának első része a Hitvány Rómeó a hetekben jelent meg és máris elvarázsolt mindenkit. Egy intenzív szerelmi történet turnéjára hívunk mindenkit, ahol a Blogturné Klub hét bloggere mesél Ethan és Cassie szerelméről kétnaponta március 5. és 17. között.Amikor Cassie és Ethan a színművészetin találkoznak, a levegő is felforr körülöttük. 
Cassie igazi jó kislány, nehezen találja a helyét a folyton bulizó művészdiákok közt. 
Ethan ezzel szemben vérbeli rosszfiú, vad, tüzes, félelmetes és mégis érzékeny. 
Akár a Romeo és Júlia amiben címszerepet kapnak Cassie és Ethan szerelme is mintha a csillagokban lett volna megírva amíg Ethan össze nem törte Cassie szívét, mindörökre eljátszva a bizalmát.
Valami rejtélyes okból, olyan rád nézni, mint megtalálni valami értékeset, amiről nem is tudtam, hogy elvesztettem.
Évek múlva a szívtipró visszatér, hogy ismét felforgassa a lány életét érintésről érintésre. Fokozatosan újraélik titkos diákszerelmük minden felemelő és pusztító pillanatát, mígnem rájönnek, hogy a csillagokban írt szerelemnek nem kell tragédiával végződnie.


Libri – Insomnia könyvek, 2018
Eredeti mű: Leisa Rayven – Bad Romeo, 2014


Meglehetősen hosszan kellett böjtölni, míg a várható megjelenés beharangozása után végre kézbe vehetjük a könyvet, sőt akár a második részét is, mert már az is elérhető a könyvesboltokban. Hogy ez a várakozás megérte-e, azt majd mindenki eldönti magának.
A Hitvány Rómeó egy trilógia első része, ami dícseretesen csupán három részből áll, bár tartozik hozzá egy karácsonyi témájú kisregény is, amiről nem tudom, ha szerepel-e a kiadó terveiben, valamint két kiegészítő novella (???), amit a szerző Wattpadon tett közzé – angolul tudók előnyben.
Bevallom, kicsit átverve érzem magam, mert a fülszöveg és a ráaggatott címkék alapján egy abszolút new adult történetre vártam, amikoris a két főhős x+1 év után ismét összetalálkozik egy újabb színdarab főszereplőiként, néha nosztalgiáznak, néha felhánytorgatják egymásnak a múlt történéseit és főleg sérelmeit. S mindezt röviden letudva tovább lépnek kapcsolatuk alakításában. Ezzel szemben a történet jelene meglehetősen keveset oszt és szoroz, mert a hangsúly a múlton van, mindazon, ami a két főhős között történt megismerkedésük pillanatától kezdve, egészen addig, amíg útjaik szétválnak, az új színdarab csak alkalmat ad a visszaemlékezésre és a múlt elemezgetésére.
Hőseink az egyik elít színitanoda felvételi vizsgáján ismerkednek meg. Cassie kicsit kívülálló a többi jelentkezőhöz képest, mert néhány iskolai szereplésen kívül semmilyen más színészi “előélete" nincs a többiekhez képest, akik már kisebb szerepekhez, vagy akár reklámfilmezéshez is hozzájutottak. Ő egyszerűen színésznő akar lenni. Ethan pedig harmadszor – és utoljára – fut neki a felvételiek, hiszen minden tehetsége ellenére elutasítják, mert a magánügyi gondok miatt önvédelemből maga köré emelt fal megakadályozza abban, hogy lelket vigyen abba, amit csinál. Ha most sem sikerül neki, akkor nincs újabb lehetőség és a szülők által kijelölt útat kell követnie. A véletlen – és a felvételiztető tanár – már a vizsgafeladatok idején potenciált lát a kettősben, tehát már ott összepárosítják kettejüket a sikeres felvételi érdekében.
Nemcsak a felvételi lesz sikeres, hanem Cassie és Ethan címszerepet kap Shakepeare Rómeó és Júlia című örökérvényű szerelmi történetében, mely kicsit sem segíti elő kettejük kapcsolatát. Egyrészt Ethan továbbra is mogorva, zárkózott és enyhén szólva antiszociális, másrészt esze ágában sincs eljátszani a mások által annyira áhított szerepet, de muszáj lesz neki. Lelki állapotát tekintve, Ethan inkább Hamlet szerepére predesztinált. Cassie viszont Ethan iránt érzett vonzalmával nem tud mit kezdeni. Ő teljesen tapasztalatlan a szerelmi kapcsolatok terén, szexuálisan érintetlen, csupán naplója oldalain éli ki vágyát vonzalma tárgya iránt és veti papírra sikamlós gondolatait Ethanról és annak nemi szervéről.
Eddig nem igazán találkozhattunk olyan könyvekkel, amelyek a színházi világ berkeiről szóltak volna, legalábbis ennyire részletesen. Nekem azért nem hozott ez semmi újat, mert szerencsém (vagy pechem – ez nézőpont kérdése) volt egy ilyen világban felnőni, de azok számára, akik nem ismerik a kulisszákat, mindenképpen újdonságot jelenthet az, ahogyan egy előadás létrejön, kezdve a szereplőválogatástól egészen a bemutatóig. S ezzel párhúzamosan ott van Cassie és Ethan története is.
A történetet E/1-ben meséli el Cassie és Ethan, a két főhős, tehát mindkettőjük szemszögéből megismerhetjük a történéseket, a szereplők lelkivilágát, a közeget, ahonnan származnak. Mi több, néha még Cassie naplójába is beleolvashatunk… mint ahogy egy adott pontban kiderül, sajnálatos módon nem csak mi. Időben ide-oda ugrálunk a múlt és a jelen, valamint Cassie naplóbejegyzései között, de ez olyan szerencsésen van megoldva, hogy nem zavaró és csupán a végére kapunk viszonylag átfogó képet arról, hogy tulajdonképpen mi is történt abban az első évben, mikor a két főhős megismerkedett. Cassie és Ethan mellett sok, nagyon szerethető mellékszereplővel is megismerkedhetünk. Mondhatni, ennek a történetnek nincs is negatív szereplője, bár Ethan a maga antiszociális viselkedésével néha nagyon közel állt ehhez. És azért kicsit eltúlzottak a lelki traumák is, a megbántások, minek következtében a sértődések is.
Mindenképpen szórakoztató az a bohém közeg, amelyben a történet játszódik, és egyben felhívja a figyelmet arra is, hogy a szerep mögött a színész is ember, ugyanolyan örömei és gondjai vannak mint bármely más, közönséges halandónak. Csakhogy, amikor a függöny felmegy, ezeknek az örömöknek és gondoknak már nincs helyük, csupán a megformálandó szerep létezik.
Én ezt inkább a young adult kategóriába sorolnám, hiszen a cseleknény túlnyomó része a színitanoda első évében játszódik. A történet függővéges, tehát ajánlatos gyorsan beszerezni a második részét is, a harmadikra pedig – kiadói hírforrások szerint – csupán a jövő hónapig kell várni. Ezen túl pedig természetesen az ízlések és a pofonok…

A bejegyzésben szereplő fotók a Franco Zefirelli által 1968-ban rendezett Rómeó és Júlia című fimből származnak. A sorozat részei a Libri Kiadó gondozásában:2.  Megtört Júlia, 2018 - már megjelent
Broken Juliet, 2018

3. Álnok szerelem
Wicked Heart, 2016


 A könyv főszereplői színészek, a Rómeó és Júlia mű központi szerepet játszik a történetben, ezért a játék folyamán olyan színészek fotóit látjátok majd a bejegyzésekben, akik Rómeót, vagy Júliát alakítják. A helyes megfejtés a színész neve, írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába és részt vehettek a sorsoláson, amelyen 3 példányt sorsolunk ki a Hitvány Rómeó című könyvből a játék végén a Libri Kiadó felajánlásával.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.
03.09. Betonka szerint a világ
03.17. CBooks