2017. július 17., hétfő

Nyári ajánló...



... mert hogy most divat ezt elkövetni kiadóknak, terjesztőknek, bloggereknek, mindenkinek és egyáltalán.
Nem lesz rendhagyó, polgárpukkasztó, csupán néhány kedvencemet ajánlanám a nagyérdemű figyelmébe, hiszen a nyarat hallgatólagosan vakációnak és szabadságolásnak könyveltük el, de valamennyien tudjuk, hogy ez mennyire nem állja meg a helyét, hiszen a szabi is véges, a vakáció sem tart örökké – már akinek van.
Egyezzünk ki abban, hogy ez az én  szubjektív nyári ajánlatom Neked. Nem minden könyv friss megjelenés, de miért is lenne? S hogy szerintem mit kellene olvasnod? Az attól függ, hogy melyik műfaj áll hozzád a legközelebb.
Ha a klasszikus romantikus, akkor nem szabad kihagynod Sabrina Jeffries - Mire vágyik egy herceg? című könyvét, vagy Lisa Kleypas Wallflowers sorozatát (Nem múló varázs, Egy nyáréjszaka titkai, Ősszel történt, Az ördög télen, Botrány tavasszal, Rafe karácsonya) – bár ennek utolsó része még nálam is várat magára. Nem minden részét kedveltem, de egy olvasást az a rész is megér, ami épp nem lett a szívem csücske. S ha egy kis izgalommal és nyomozással is fűszereznéd a hosszú szoknyás romantikát, akkor kapd elő Amanda Quick - Míg a halál el nem választ című könyvét. S ha az izgalom mellé kicsivel több erotika is kellene, akkor válassz egy Elizabeth Hoyt könyvet. Van miből, tizenhárom könyve jelent meg magyar nyelven, nemsokára jön a tizennegyedik is, ami egyben a Maiden Lane sorozat soron következő hetedik része.
Ha nem kedveled a klasszikus romantikát, viszont kellene egy olyan könnyű, nőcis könyv, tudod, kicsi szerelem, kicsi izgalom, kicsi erotika és még történet is van mellé, akkor Kathryn Taylor Daringham Hall trilógiája (Az örökös, A döntés, A visszatérés) a befutó, vagy Monika Peetz Keddi nők (Keddi nők, Léböjt Hotel, Keddi nők és a sok zöldség) sorozata – bár ebben erotika még nyomokban sincs. Esetleg Ashley Carrigan - Két lépésre a mennyországtól című könyve, ezen még sírtam is – nekem örök kedvenc lesz, meg lehet nézni a kedvencek oldalt, ott van.
S ha már Ashley Carriganról beszélünk, akkor akár az új könyve, az Árnyjátékos is beleférne a nyárba, főleg, ha szereted a rázósabb dolgokat, mert az bizony nem egy habos-babos romantikus történet, annak ellenére, hogy szerelmi szál is fut párhúzamosan a történésekkel.
Ha beleszerettél az izgalmas és véres könyvekbe akkor Leylah Attar - Papírhattyú című könyvére, vagy Fern Michaels - Kesztyűs kézzeljére van szükséged.  S ha ezek nem lennének elég véresek, akkor talán Karen Rose - Közelebb mint hinnéd könyve lesz a nyerő, ott annyi hulla van, hogy a végére belezavarodtam a számolásba – de ennek ellenére egy nagyon jó könyv, határozottan szerettem.
De ha mégsem kedvelnéd a véres dolgokat, hanem inkább mosolyra vágysz, akkor Homonnay Gergely - Puszi, Erzsi! könyve a tiéd, pótolandó a megbocsájtahatatlan mulasztást, hogy még nem ismered a magyar macska-celebet. Hangos nevetést biztosít majd Tracy Brogan - Egy kis őrültség könyve (azt hallottam, hogy a kiadó további könyveket tervez kiadni a szerzőtől és ez esetben nagyon remélem, hogy igaz lesz a hír, és jöjjön minél hamarabb) vagy Tara Sivec Csokoládéimádók trilógiájának első két része (Csábítások és csemegék, Életek és édességek). A harmadik részt sajnos nem adták ki magyar nyelven. Ha netán ezt választanád, akkor szólok, hogy a nyelvezete meglehetősen közönséges, de tényleg hangosan lehet rajta vihorászni és erotika is van benne, nem is kevés.
Ezzel el is jutottunk az erotikához. Jodi Ellen Malpas Ez a férfi (Ez a férfi, A férfi alatt, Kell a férfi) trilógiáját ajánlanám, mert az erotika mellé történet is van. Laurelin Paige - Első érintés című könyve sem rossz, nekem jobban bejött mint a szerző Fixed sorzata. Idénre várható a történet folytatása, az Utolsó csók. S ha nem olvastad Alessandra Torre - Sötét hazugságok, akkor meg kellene tenned. Nem kimondottan erotikus, bár van benne az is bőven – nem is tudom hová soroljam... olyan kategória, hogy „pofára esős” van?
Kimaradt  a fantasy – nem véletlenül, mert nekem nem a szívem csücske, de ha eddig valami miatt elkerülte volna figyelmed Gail Carriger Napernyő protektorátus sorozata (Lélektelen, Változatlan, Szégyentelen, Szívtelen), akkor azt pótolni kell - akkor is ha nem vagy a műfaj rajongója, mert nagyon szórakoztató olvasmány. Hulla komolyan. Minden van benne: vámpírok, alakváltók, vérfarkasok, mechanikus kütyük és rengeteg humor. Meg egy pöpec napernyő.
Végül, de nem utolsó sorban elmlítenék néhány könyvet, ami már majdnem szépirodalom, olyan stílusban ír szerzőjük. Bármi legyen Santa Montefiore tollából, azt olvasni kell. Sajnos csak két könyvével találkoztam magyar nyelven (A ház a tengernél és Szerelem és háború dalai - ez utóbbi egy trilógia első része és nagyon remélem, hogy valamennyi kötetet olvasni fogjuk magyar nyelven is.). A Reader’s Digest megjelentette ugyan A francia kertészt is, de tudjuk milyen a Reader’s Digest: úgy rövidíti meg a történetet, ahogy épp jól esik nekik. Továbbá figyelemre méltó Lucinda Riley Hét nővér sorozata, amiből egyelőre csak két résszel találkozhatunk magyar nyelven (A hét nővér, Viharnővér), de év végéig minden bizonnyal olvashatjuk majd a következő részt Árnyéknővér címmel.
Lényegében teljesen mindegy, hogy mit olvasol, addig, amíg szórakoztat és neked tetszik. Mert ugye az ízlések és a pofonok...