2016. június 21., kedd

Gail Carriger - Szívtelen

     Napernyő Protektorátus 4.


A lélektelen Lady Alexia Maccon ismét alaposan benne van… ezúttal azonban a baj nem a saját hibájából szakadt rá. Amikor egy őrült kísértet megfenyegeti a királynőt, Alexia veszi kezébe az ügyet – és a nyomok a férje sötét múltjába vezetnek. Mindezt megtetézi a húga (döbbenetes!) csatlakozása a szüfrazsett-mozgalomhoz, Madame Lefoux legújabb találmánya és tarajos zombisülök áradata – Alexiának arra sem marad ideje, hogy saját előrehaladott terhességével foglalkozzék. 
Sikerül rájönnie, ki akarja megölni Viktória királynőt, mielőtt túl késő lenne? Megint a vámpírok szervezkednek, vagy az áruló ezúttal farkasbundát visel? És egészen pontosan micsoda fészkelte meg magát Lord Akeldama második legjobb szekrényébe??


Könyvmolyképző Kiadó, 2016
Eredeti mű: Gail Carriger – Heartless



Alexia, azaz Lady Maccon terhes… 8 hónapos várandós. Hogy mi születik egy lélektelen és egy farkasember szerelméből… hát majd kiderül, közönséges gyermek semmiképpen, főképp ha olyan keresztapja van mint Lord Akeldama, a piperkőc vámpír. Tehát egyezzünk ki abban, hogy Lady Maccon várandós… valamivel.
Nem szeretem a fantasy könyveket, ez azonban kivétel. Nem mondhatnám, hogy a sorozat valamennyi részét olvastam – az elsőt igen a másodiknak is nekifogtam, aztán félretettem egy várva-várt megjelenés kedvéért és azóta is halogattam a folytatását.
Hááát… ez valami döbbenetes volt. Olyan, mint egy világklasszis paródia.
Azt ugye a sorozat rajongói tudják, hogy Lord Maccon egy farkasember, a Woolsey-falka alfahímje, kissé darabos, imádja a feleségét, Alexiát… és imád pucérkodni. Maga Alexia is néha azt gondolja férjéről, hogy időnként úgy viselkedik mint egy tulok. Lord Akeldamáról, a vámpírról, pedig közismert, hogy istene az öltözködés, a csín és a báj,  hiszen egy piperkőc. No, most képzeld el, amikor objektív okok miatt Lord Maccon és bé várandós neje beköltöznek Lord Akeldama szekrényébe… izé, a második legjobb öltözőszobájába. A darabos bunkónak és a finom úriembernek egy fedél alatt kell élnie Alexia és leendő csemetéje kedvéért, ami ugye azt jelenti, hogy vámpírok és farkasemberek jönnek-mennek egy közös háztartásban. S ha ez még mindig nem lenne elég akkor mindenki ki van téve egy terhes nő szeszélyeinek, akit szinte állandóan etetni kell, lehetőleg süteményekkel.
A viktoriánus időkben játszódó történetben természetesen most is bőven van részünk izgalomban, hiszen a királynőt halállal fenyegetik… na, de melyik királynőt? Ugye, azt is tudjuk, hogy a vámpírok bolyokban élnek, hát most tanúi lehetünk egy kirajzásnak is – gondolom ez olyasmi mint a méheknél. S ha nem elég a zűrzavarból, akkor gépi mütyürök és gigászi méretű kütyük randalíroznak, szellemek lebegnek. Szóval van itt minden. Sőt! Miközben múltbéli események után kutat, Alexia azt is felfedezi ki is mozgatja a szálakat a háttérből a Woolsey-falkán belül és sajnálatos módon elveszíti híres-hírhedt napernyőjét.
   A kedvencem… nem is tudom… egyformán üdítő Alexia rendíthetetlen nyugalma, Lord Maccon bunkósága és a vámpírúr, Lord Akeldama különcsége. Talán mégis ez utóbbi viszi a pálmát páratlan bókolási stílusával. És ez úgy képzeld, hogy a legmeglepőbb szófordulatokat vágja ki a legkisebb erőfeszítés nélkül. Olyan, hogy “drágám” vagy “kedves” szóba sem jöhet nála, a bókok itt kezdődnek: orgonabokrom, gránátalmamagom, szirupcseppem, bébiszilvám, édes borhabom, szirombontó körömvirágom... és a szóvirágok tárháza kifogyhatatlan. Tehát valahányszor megjelent Lord Akeldama a történetben, az én arcomra kiült az idióta vigyor, mert vártam mivel fog kirukkolni az adott helyzetben – és nem csalódtam, mert csak a legritkább esetekben ismétetelte magát. No, de hát ízlések meg pofonok...
Ha szórakozásra vágysz akkor ki ne hagyd a könyvet és a sorozatot... amiből még hátra van egy rész, mielőtt új sorozat kezdődne, aminek főszerepében Prudence lesz. Hogy kicsoda is Prudence, azt megtudod, a Szívtelen végén.

Egy kis mosolykeltő:

“A következő másodpercben már a meztelen Biffy hevert a párnákon, tökéletesen méltatlan pózban, a lába Alexia szoros markában. Minthogy az érintés halandóvá tette, ezen állapot minden testi jellemzőjével együtt, nem csoda, hogy bíborszínre vörösödött megaláztatásában.
Alexia, bár együttérzett vele a kínjai miatt, továbbra is szorosan fogta, és közben tudományos hűvösséggel megállapította, hogy a pirulás egészen leér. Figyelemreméltó.
A férje morgása térítette vissza a figyelmét. Conall szintén visszavette emberi alakját, ruháit azonban nem.
– Mi az?
– Ne bámuld! Pucér.
– Te is az vagy, férjem.
– Igen, de rám addig nézhetsz, amíg kedved tartja.”
(Gail Carriger – Szívtelen, Könyvmolyképző Kiadó, 2016)


A sorozat előző részei:

1. Soulless - Lélektelen
Könyvmolyképző Kiadó, 2012

2. Changeless - Változatlan
Könyvmolyképző Kiadó, 2012

3. Blameless - Szégyentelen
Könyvmolyképző Kiadó, 2013


Angolul:

5. Timeless